Prinsens brev till "Käre Calle Larsson" visas upp

– Det är Sveriges mest kända och uppskattade konstnär som vi valt att visa här. Det sa Torsten Gunnarsson, chef för
samlingarna på Nationalmuseum, när han visade pressen runt på vårens stora Carl Larsson-utställningen på Prins Eugens Waldemarsudde.
Just Carl Larsson (1853-1919) har aldrig tidigare visats på Waldemarsudde trots att han kände prins Eugen och att de korresponderade med varandra.
Förutom de cirka 100 mer eller mindre kända verken av Carl Larsson som visas har man även valt att lyfta fram korrespondensen mellan de båda.
Carl Larsson är så välkänd att han nog numera inte behöver någon närmre presentation i Sverige, i alla fall för de flesta konstintresserade.
Men, anser man från Waldemarsuddes sida, det finns också en yngre generation som inte alls vet vem han är. Frågan är väl närmast om det är just den som kommer att se utställningen.

Torsten Gunnarsson påpekade även att uppskattningen av Carl Larsson i Sverige är delad. Hos en stor del av publiken är han mycket omtyckt medan människor i just konstbranschen ”kan uttrycka en viss leda över bilderna”.
– Men, påpekade han, det är en viss skillnad i att se trycken och de massproducerade bilderna i stället för själva originalen.
Och oavsett vad man tycker om Carl Larsson så går det inte att komma runt hans konstnärskap och här ges nu en möjlighet och ett tillfälle att se det bästa av hans måleri i original samlat på ett sätt som annars inte är möjligt.
I samband med utställningen ger även Prins Eugens Waldemarsudde ut boken ”Käre Calle Larsson –breven, prinsen och de berömda verken”.
  Utställningen pågår 28 februari – 31 maj 2009.

Nyckelord:



Årstafrun 28 februari 1799

Mycket lindrigt väder och snösmol, som om aftonen blef mera snögloppsfall. Jag fick genom fru Lundbergs bemedlande en Billette till Operan Gustaf Vasa, och följdes således Hon och jag dit. Vi Suto på AmphiTheatren och sågo denna brillanta piecen ganska bra. Secreter vin Schantz var på eftermiddagen här en god stund. Klockan ½ 11 kom jag hem. Förmiddagen syddes öfverdrag till soffan.

Nyckelord:



Rekordauktionen är över – men bråket fortsätter


Nu är århundradets auktion så över. Resultatet efter tre dagars huggsexa i Paris efter modekungen Yves Saint Laurents konstsamling är häpnadsväckande. Fyra miljarder kronor inbringade de cirka 700 föremålen som klubbades. Aldrig tidigare har en privatägd samling nått så höga nivåer, och enligt auktionshuset Christie’s är det den mest framgångsrika auktionen i Europa någonsin.
De omtalade kinesiska bronsfigurerna (bilderna) såldes till slut för vardera drygt 15 miljoner euro. Men de kinesiska myndigheterna som protesterat mot försäljningen hotar nu att vidta åtgärder mot Christie’s verksamhet i Kina, rapporterar Le Figaro.
Enligt DN såldes ett svenskt föremål på auktionen. Det var en silverdosa som gick under klubban för drygt 50 000 kronor. Tio gånger mer vad den inbringat i Sverige, uppger Bukowskis silverexpert Susanne Silverstolpe till tidningen.
Foto: Christie's
Nyckelord:



Årstafrun 27 februari 1799

Wäderleken mera mild och fugtig. Hans Abraham var förmiddagen till staden för att lösa sin Liutenants fullmagt hvilken då kostade i första utgiften 21 Ricksdaler.
Eftermiddagen följdes jag och min Son till Stan uti Vagn till Öfverste Gedda för att emot 360 Ricksdaler utbyta depositions sedelen för Hans Abrahams accord efter réglementet. Derifrån furo vi till Meublehandlaren Lundberg och sedan till Herr Vesterstråle hvilken öfvertalade mig att ock min man skulle komma dot som efven skedde, och var där till aftonen utom oss. Banco Bokhållaren Huldt, Notarien Videgren, Salonius och Revisorn hvilka alla spelade Boston. Soffan här i blå förmaket blef nu färdig af Kläddrängen Klingstedt och såg rätt bra ut. 


Nyckelord:



Stenen på Victorias ring är en gammal kunglig tradition


Kronprinsessan Victoria visar upp sin förlovningsring.
Foto: Charles Hammarsten/IBL


Nej, hovjuvelerare Christian Bolin skulle naturligtvis aldrig avslöja om kronprinsessan Victorias förlovningsring kommer från W A Bolins exklusiva verkstad.
– Alla våra kundkontakter är konfidentiella, förklarar han.
Men för A&A berättar Christian Bolin gärna allmänt om hur vigsel- och förlovningsringar sett ut genom tiderna.
Det är inte förrän på senare år som det blivit vanligt med påkostade förlovningsringar hos gemene man i Sverige. Men kronprinsessans iögonfallande ring är faktiskt en mycket gammal tradition.
– Historiskt sett har ädla stenar av olika slag varit självklart för kungligheter och adel som vill visa sin position och makt. Gustav Vasas förlovningsring, till exempel, har en porträttbild inramad av ädla stenar. Att vigselringarna fick ett enklare utseende, inte sällan har de varit helt släta, beror på att det är den ring man alltid ska bära. Förlovningsringen kan man ta av sig.
Under de senaste 150 åren har det i allmänhet varit vanligt med två släta ringar. Nu ser man allt oftare att kvinnans vigselring är mera påkostad. Det tror Christian Bolin kan bero på att man förväxlat traditionerna.
– När diamantfyndigheterna upptäcktes i Sydafrika i mitten av 1800-talet ökade möjligheten för andra än kungligheter och adel att bära ädla stenar och bruket spred sig.

Att barnen tittar på sina föräldrars ringar är naturligt. Kanske de fått råd att köpa till en dyrare ring. Och så önskar sig dottern en påkostad vigselring.
Internationellt har den amerikanska ringtraditionen också fått spridning, berättar Christian Bolin.
– För att visa sina seriösa intentioner sägs att en amerikansk man ska fresta med en förlovningsring som motsvarar tre månadslöner.

På de bilder som hittills visats av kronprinsessans enstensring är det inte lätt att avgöra i vilket material ringen är tillverkad.
Men det helt sannolika är att ringen är utförd i platina. Dels för att det är det mest exklusiva materialet, dels för att en vit ädelmetall är det absolut vanligaste för diamantringar.
– Åttio till nittio procent av de diamantringar WA Bolin säljer är tillverkade i vitguld eller platina, berättar Christian Bolin. Modet böljar fram och tillbaka, och vi har sett i andra länder att rött och gult guld kommer tillbaka igen. Men när det gäller diamantsmycken dominerar tveklöst de vita metallerna.
Platina används i mycket ren form, 975 tusendelar. Genom legering med volfram blir den också mycket slitstark. För infattning av en exklusiv diamant är platina eller vitguld det självklara valet.
Hur skulle en vigselring kunna se ut för att passa till kronprinsessan Victorias fantastiska förlovningsring?
– Det vanligaste är att kombinera en enstensring med en alliansring, säger Christian Bolin. Populärt internationellt är också att lägga till ytterligare en alliansring, till exempel vid första barnets födsel. Då bär man en alliansring på varje sida, så kallade ”gards”. Men även en slät ring fungerar bra tillsammans med en enstensring om man föredrar det enkla.

Vilket slags vigselring Sveriges blivande drottning kommer att få av sin blivande prins får vi se om drygt ett år.

Läs mer om ringen här!

Av Christine Hansson
 
Nyckelord:



Årstafrun 26 februari 1799

Mildt men någon blåst. JAg bakade 11 tjog åt folket och 2 tjog kjocka kakor.
Förmiddagen hitkom bud med bref från Lieut: Ludvig v: Schantz det Hans Abraham nu blifvit nämd till Lieutenant, hvarföre jag genast på Eftermiddagen måste fara till Vesterstråle att i momentet få 300 ricksdaler till depositions Sedelens utlösande. Herr Kindberg var till middag och qväll då vi en stund spelte kort.


Nyckelord:



Boktipset: Det vackras motsats

Om Fulhet
Umberto Eco
Brombergs
ISBN 978-91-7337-018-9


För några år sedan kom författaren Umberto Eco ut med boken ”Om skönhet”, som blev en stor succé. Uppföljaren har fått titeln ”Om fulhet” och den finns nu på svenska.
Det brukar sägas att för att avgöra vad som är vackert bör vi känna till dess motsats. Samtidigt har det hos människor alltid funnits en nyfikenhet inför och en dragning till det groteska och fula, även inom konsten.
Eco har sammanställt en antologi av texter och bilder i ämnet och gjort ett försök till egen analys. Som vanligt när det gäller Eco är det intressant och fängslande, även om kanske titeln ”Om det obehagliga” varit mer rättvisande.

Nyckelord:



Självlärda konstnärer får en scen


Stenskulpturer av Linder Eriksson visas på Göteborgs konstmuseum.

Allt som är vackert är inte skolat, skulle man kunna säga. Verk av självlärda konstnärer från Sverige, Finland och Norge visas i utställningen Annan konst på Göteborgs konstmuseum med start den 14 mars. Ett självklart utflyktsmål för dig som lockas av tankar kring konst och kvalitet, god och dålig smak och frågeställningar kring estetiska regler. Museet lyfter i sammanhanget fram följande ord av den brittiske författaren och konstkritikern John Berger: ”Det kan aldrig finnas en enda historia. Det finns bara olika sätt att se.” Passa på att se konsten från en ny vinkel på museet fram till den 31 maj.
I samband med utställningen kommer också boken Annan Konst, en antologi med bidrag från 29 nordiska konstnärer, författare, samlare och poeter.

Nyckelord:



Rekorden flyger all världens väg i Paris

Även på den andra dagen (av tre) fortsatte succén för Christie's i Paris. Försäljningen av Yves Saint Laurents och Pierre Bregés konstsamling går som tåget, minst sagt. Hittills har auktionen inbringat svindlande 3,5 miljarder kronor.
1 200 personer hade samlats på Grand Palais och ytterligare ett hundratal spekulanter deltog i budgivningen via telefon. Störst uppmärksamhet under tisdagen fick försäljningen av Eileen Greys drakinspirerade fåtölj från 1920-talet ( se bilden). Den gick för – någon som vågar gissa – hela 248 miljoner kronor. Aldrig tidigare har en möbel från 1900-talet nått den nivån. Därmed har ytterligare ett auktionsrekord slagits den här veckan.
Läs mer om auktionen här!

Foto:Christie's
Nyckelord:



HM + vintage = bra

Ur led är tiden – vi handlar kläder på ica, laddar mobilen på McDonald’s och åker till ikea för att bunkra pasta. Senast i raden av, låt oss kalla det affärsområdesutvidgningar, är HM’s nya serie home och nu slutar mitt gnällande – jag lyfter på hatten och applåderar satsningen. Dels har de gjort ett riktigt bra jobb, inte minst med sina samarbeten med duktiga illustratörerna Liselotte Watkins och Jesper Waldersten men framförallt vinner de mitt antikhjärta genom att till stora delar arrangera pinalerna med vintagegrejor. Det känns otroligt fräscht att se lite patinerade prylar i ett sånt sammanhang. Och om man får kosta på sig att vara lite trendorakel så kommer vi att få se ett ökat intresse i det unga segmentet. Läs mer i vår serie Unga handlare som startar i A&A nr 4.
Foto: Pia Ulin
Nyckelord:



Bruun Rasmussen lämnar Anders Antik

Det står nu helt klart att det danska auktionsföretaget Bruun Rasmussen lämnar delägandet av Anders Antik i Landskrona.
Som ny delägare träder Skånegårdar AB in, som ägs av Dag Magnusson. Tillsammans med Jomato AB, som ägs av Tord Ohlsson, Parajett, kommer de nu att äga hälften av företaget vardera. Samarbetet med Bruun Rasmussen kommer dock att till vissa delar fortsätta, men online-auktionerna upphör.
– Vi kommer nu att arrangera kvalitetsauktioner under vår och höst samt stadsauktioner en gång i månaden, berättar företagets nya vd Pia Staël von Holstein, känd tv-profil från SVT:s antikrundan.
Hon berättar också att mycket talar för att företaget i framtiden även ska förmedla försäljning av lantbruksmaskiner och inventarier. Dessutom kan ett namnbyte vara aktuellt.
Bruun Rasmussen överger härmed det landfäste de erövrat på den svenska auktionsmarknaden. Beslutet sägs grunda sig i att Bruun Rasmussen liksom ett flertal svenska och internationella auktionsföretag tvingas se över och konsolidera verksamheten, där då hemmamarknaden i det här fallet ses som viktigast.
En bakomliggande faktor kan även vara att Bruun Rasmussen nyligen tvingats höja sina köpprovisioner till 30 procent inklusive moms, något som i nuläget skulle vara främmande för en hårt konkurrensutsatt svensk auktionsmarknad.

Nyckelord:



Årstafrun 25 februari 1799

Töväder. Jag for med släda Landsvägen till Horns Tull att söka fru Muuhr men hon var eij hemma, derifrån till fru Norrman hvilken ock var utgången dock träffade jag hennes man, derpå gjorde gjorde jag en visite hos fru Eckerman som ganska vänligen emottog mig. Klockan 7 var jag åter hemma. I anledning af alt ofvanskrifvit står gjorde jag i dag ganska litet gagn.

Nyckelord:



Följ med till det hemliga konstnärssällskapet

Som vi berättade i ett tidigare inlägg här i antikbloggen uppmärksammar vi i senaste numret av A&A prerafaeliterna, en mytomspunnen konstnärsgrupp från 1800-talets England. Samtidigt vill vi slå klart slå ett slag för Nationalmuseums stora utställning om konstnärerna som gjorde fortfarande inspirerar dagens populärkultur. Något som museet verkar ha tagit till sig. Utställningen marknadsförs bland annat med hjälp av den här lilla trailern som lagts ut på youtube.


Nyckelord:



Är fejkade självmord och klotter verkligen konst?

De senaste veckorna har en konstdebatt av sällan skådat slag rasat i Sverige. Det gäller de två eleverna på Konstfack som med hjälp av ett fejkat självmord och en sönderklottrad tunnebanevagn försökt att tänja på gränserna för vad som är konst.
Men vem är det egentligen som avgör vad som är konst? Konstnärerna, kritikerna eller en upprörd allmänhet.
A&A:s Lars Vikström ger här sin syn på bråket kring Konstfack.

Nyckelord:



Köpfest för miljarder när modekungens tavlor klubbades

Det blev en köpfest utan dess like. Konst och antikviteter för över två miljarder kronor klubbades i går under den första dagen av Christie’s mastondontauktion där modekungen Yves Saint Laurents legendariska samling ska säljas. Totalt såldes ett 60-tal målningar i den fullsatta auktionssalen på Grand Palais. Dyrast blev Henri Matisses målning ”Les coucous, tapis bleu et rose” från 1911 (bilden) som klubbades för drygt 35 miljoner euro, inklusive provision. Närmare 400 miljoner kronor med andra ord. Vilket är rekord för ett verk av Matisse.
Men den målning som auktionshuset räknat med att få högst pris för, ett kubistiskt verk av Picasso, förblev osålt. När budgivningen inte nådde de önskade höjderna valde Laurents livspartner, Pierre Bergé, att dra tillbaka verket.  
De omtalade kinesiska bronsfigurerna får säljas. En fransk domstol gav i går klartecken till Christie’s. Kinesiska myndigheter har tidigare protesterat mot försäljningen av figurerna som de menar stulits från ett palats i Peking.
Pierre Bregé påstod sig att erbjudit att skänka dem till den kinesiska staten mot att mänskliga rättigheter införs i landet.
Auktionen forstsätter i dag och i morgon.

Foto: Christie's

Nyckelord:



Årstafrun 24 februari 1799

Blåste bra. Klingstedt sydde hela dagen på soffdynorna. Mor Svahn hälsade på här. Vi voro eftermiddagen på Holmen. Catharina och Notmor voro hiskeligt fulla, den sistnämda var till staden efter sitt rus och hade de begge trätat om aftonen rätt artigt.

Nyckelord:



Intresset enormt för århundradets auktion i Paris

I dag startar den. Det som har kallats århundradets auktion. Yves Saint Laurents och hans livspartner Pierre Bergès legendariska konstsamling ska gå under klubban. Värdet på föremålen som omfattar allt från modernistiskt måleri till kinesiskt konsthantverk från 1600-talet uppskattas till flera hundratals miljoner euro. Om du vill titta på den fantastiska konsten innan den sprids för vinden så kika in här och här. Enda smolken i glädjebägaren för auktionshuset Christie's är  de protester som kinesiska staten riktat mot försäljningen av två bronsfigurer som togs från landet för 150 år sedan (som  antikbloggen tidigare rapporterat om). En domstol ska under dagen avgöra om figurerna får säljas.

Bilden: Fernand Legers (1881-1955) "La tasse de thé" är ett av alla konstverk som nu ska säljas.

Nyckelord:



Årstafrun 23 februari 1799

Efven i dag vackert väder. Förmiddagen for jag med vagn till staden i flera ärender, var hos fru Vesterstrål och Lundberg, samt vid nedgåendet från den sistnämde mötte jag uti trappen fru Heland. Jag var klockan ett här hemma, sydde litet och läste sedan draman Herman von Unna en ganska vacker piece som Johanna Lundberg länade mig. Hans Abraham läste den sedan efven med nöije.

Nyckelord:



Årstafrun 22 februari 1799

Nu Gud ske lof! var millväder så att isen gick af fönstrem hvilka hela månaden varit frusna och ogenomskinliga. Glasmästaren var här och isatte 3 spräckta rutor, samt 2 till öfra våningen, efven i blomsterkorgs foderet. Denna korg med tillbehör fick nu tils vidare sin plats på Byreaun i röda förmaket. Factor Bille och Herr Kindberg voro här en stund på eftermiddagen. JAg lagade blott ett stolhvar i dag, mol caffée och slog sönder Socker, Kläddrängen Klingstedt hitkom och började sy dynor till blå och hvita Soffan.

Nyckelord:



Årstafrun 21 februari 1799

Dagen tycktes vara mildare väder hvarföre Snöplogades så väl hemomkring som ock på landsvägen, men om aftonen yrde åter rätt bra. Mölnaren som följde den arga Christina hän berättade det Hennes mor med högsta missnöije emotog henne och påstod, att hon var med barn, deruti instämde ock vår Ladugårds Stina, men tillägg att hon i dessa dagar lärer vara halfgången. Jag slutade i dag Stolarnas beklädning uti begge rummen. Ingen främmande i dag som var rätt väl, ty jag mådde skamlöst illa.

Nyckelord:



Årstafrun 20 februari 1799

En faselig käld, storm och snöyra så att det hvirfvlade millan Himmel och Jord. Den folk-ilskna menniskan Christina som en legat en månad, ätit alla dagar bra och trätat som oftast, ville änteligen hem till modern, och som hon varit en ganska stursk och lat piga samt för fem ricksdalers värde sönderslagit många saker ty saknades hon af ingen utan måste Mölnaren Ekberg följa henne och vår stackars Häst Dockan draga bort dena tiger menniskan uti ett värder likt hennes sinnelag. Inspector Forsman från Enskede, Factor Bille Öfver Inspector Muhr med dess Fru och Svägerska en fröken Hård, Fendric Hjulhammar, Herr Kindberg och Klockaren Flygarson voro alla här i det grymma vädret. Hans Abraham var för- och eftermiddagen på en Auction vid Zarcrisberg där han köpte en liten kort Bössa och en gammal björnhud. Jag sydde på ett stolöfverdrag och stickade litet på en strumpa. Mådde illa och pratade vid främmande.

Nyckelord:



Årstafrun 19 februari 1799

Tycktes väderleken något mildare. Herr Kindberg kom till middagen. Jag sydde Cattun på cannapéen uti Röda förmaket – och om aftonen mådde jag något illa.


Nyckelord:



Mystik som inspirerar än i dag

Varifrån kommer de – kvinnorna med stort svallande hår och en air av mystik? De finns överallt i filmer, böcker och musikvideor – som i Nick Cave och Kylie Minogues "Where the wild roses grow" som du kan se nedan. 
Startskottet för vår tids romantiska medeltidssvärmeri var prerafaeliternas konst i England.
Följ med A&A:s Lars Vikström in i deras märkliga värld. Och vill du veta ännu mer efter att ha läst artikeln så missa då inte Nationalmuseums kommande utställning om denna spännande konstnärsgrupp.



Nyckelord:



Ni vann antikhelgen!

Vi har dragit två vinnare till tävlingen om en antikhelg på Hooks herrgård.
Grattis säger vi till Maiken Westberg i Sollentuna och Annica Andersson i Borlänge!
Presentkorten kommer på posten!
Nyckelord:



Årstafrun 18 februari 1799

Frost och storm som dock mot aftonen tycktes minskas. Ännu var nog att bestyras med Rummens i ordningssättande, hvarför jag sydde blått och hvitt cattun på 5 stolar uti blå rummet hvilket utom annan städning var hela mitt arbete. Garderoben röjdes till en del. I stora Salen upspikades Takpanel.

Nyckelord:



Berätta om ditt roligaste fynd!

Du läste väl inlägget om möbelarkitekten Axel Einar Hjorth? Nu kan du vinna boken om hans liv och verk av Christan Björk. Thomas Ekström och Eric Ericson (Atlantis/Signum). Berätta om ditt roligaste fynd på vår tävlingssida så har du chansen att vinna ett av de fem exemplar vi lottar ut!
Nyckelord:



Stickat och virkat från USA

En stark relation till handarbete är den gemensamma nämnaren då Gustavsbergs konsthall visar samlingsutställningen Motion Blur – American Craft. Utställningens titel anspelar på den snabba utvecklingen inom konsthantverkets område där gränserna mellan olika konstarter suddas ut alltmer. Sju framstående amerikanska konstnärer – Jim Drain, Sabrina Gschwandtner, Elana Herzog, Ian Hundley, Beth Lipman, Nava Lubelski och Beverly Semmes – deltar med arbeten som rör sig mellan skulptur, bildkonst, konsthantverk och installation. Och räkna inte med att enbart finna stor respekt för uråldriga hantverkstraditioner, här finns även motsatsen. Utställningen pågår fram till den 10 maj.
Nyckelord:



Norra Europas största konstgalleri lägger ned

Den ekonomiska krisen skördar nya offer. Nu gäller det ett av Norges mer prestigefulla gallerier som efter snart 80 år går i graven. Konst- och antikvitetshandeln Kaare Berntsen väljer att skära ned på sin omfattande verksamhet för att satsa på en betydligt smalare kundkrets.
Familjeföretaget ska i framtiden ägna sig åt att förmedla konst och antikviteter på den allra dyraste nivån till "kunder som är villiga att betala", som vd:n Bjørn Østergaard uttrycker det i norska Aftenposten.
Anledningen är att det inte längre är lönsamt att vända sig till en bredare allmänhet, menar han.
Enligt Aftonposten gjorde företaget sitt bästa ekonomiska resultat någonsin förra året, men Østergaard tror att de tuffare tiderna kommer minska de senaste årens tillströmning av nya kunder.
Reaktionerna inom den norska konst- och antikvitetshandeln är blandade. Ben Frija som driver Galleri K i Oslo, säger till tidningen att nedläggningen innebär en dramatiskt förändring av den norska konstmarknaden efte som Kaare Berntsen hittills har fungerat som en motvikt till auktionshusen. Andra menar att den största förändringen blir att norrmännen nu förlorar en möjlighet att titta på konst.
Kaare Berntsen startade 1930 och har etablerat sig som norra Europas största konstgalleri. Företaget har fram tills nu varit en av de ledande försäljarna av norska allmogeföremål. Galleriet bjöd under en Edvard Munch-utställning i höstas ut målningar värda närmare 300 miljoner norska kronor till försäljning. Endast sex av verken såldes.
Nyckelord:



Priset på tavlan var för bra för att vara sant

 

1.500 kronor hade Stockholms Auktionsverk satt som utropspris på målningen ovan på en av det här årets första stadsauktioner. Det måste sägas vara mycket överkomligt för ett verk av en av de danska skagenmålarna.
Det kanske inte är det mest typiska och kanske inte heller det bästa som Michael Ancher (1849-1927) målat, men otvivelaktigt är det han som hållit i penseln. En målning som på en auktion i Köpenhamn skulle betinga ett pris kring cirka 60-70.000 skr.
Hur många som noterade vad som hängde på väggen över hela helgen är omöjligt att veta. Målningen plockades bort i sista stund på själva auktionsdagen.
Det visade sig att målningen varit inlämnad över disk vid Stockholms auktionsverk i Frihamnen och ingen av värderingsmännen där hade reagerat på monogramsigneringen ”ma”.
Men auktionsverkets specialexperter har i uppgift att vid varje stadsauktion gå igenom sitt föremålsområde för att kolla att inget slinker igenom. Intendenten Marc Maurie fick i sista minuten syn på målningen och beslutade då att lyfta ut den för att titta närmre på verket.
Det måste vara skönt för säljaren att kontrollen i alla fall fungerar. Nu lär den hamna på en kvalitetsauktion i stället och med ett något högre utropspris förmodar vi.

Nyckelord:



Årstafrun 17 februari 1799

Hela natten var stormen så stark att man derföre eij kunde sofva. Ännu uti morgonstunden hördes klockorna för eldsvådan klämta. Vi städade ännu i rummen och sedan bödo hit Herskapet från Holmen dem Stenius måste skjutsa hit och hädan. De sade sig aldrig sett värre storm och köld. Våra rum omtycktes och voro här efter vanligheten till klockan slog 12.
Jag drömde om min Salig Son Adolph Fredrich.



Nyckelord:



Årstafrun 16 februari 1799

Allmän jämmer öfver vinterns stränghet. Målaren slutade nu upp för denna gången med pustningen uti våra 2 rum hvarefter om aftonen skurades och jag påsydde cattun på röda förmaks stolarna hvilka jag klockan 11 handt färdiga. Just då vi skulle gå i säng hördes tvenne Eldskott och Klämtning och vi fingo veta det ett sockerbruk på Götgatan nära Vesterstråle och tilhörigt Sjö-Capit: Dahlström med mera upbrunnit. Kölden var vid släckningen ganska hinderlig, efven stormade det.

Nyckelord:



Årstafrun 15 februari 1799

Man vet eij exempel på en dylik sträng köld. Änteligen var nu blå kammaren så färdig samt stolar och Panel målade att man fick låta därstädes skura och putsa samt å nyo upsätta gardiner men just då man dermed sysselsattes hitkom Herr Kindberg med Klockaren Flyarson. Jag stickade i dag på min grå strumpa efter jag för köld och skräp eij kunde företaga något réelare. Målaren målade nu en rancka på ramen af min tavla efven på blomsterkorgs fotralet men jag var ingalunda nöijd med någondera.


Nyckelord:



Årstafrun 14 februari 1799

Kölden var obeskrifvelig. Efter förut skedd bjudning furo vi alla 3 i vagn till Herr Vesterstråle att dricka Caffée och Soupera, Sälskapet var tämmeligt talrikt ehuru mästadels bestående af Fru Huldt och Dess famille. Klockan mot 12 kommo vi hem.


Nyckelord:



Naken Madonna överträffade alla förväntningar

Ett nakenporträtt av artisten Madonna såldes i går på Christie's i New York för över 300 000 kronor. Bilden på den då okända Madonna Louise Ciccone togs 1979 av fotografen Lee Friedlander. Enligt uppgift fick den blivande storstjärnan drygt 200 kronor för att sitta modell.
Fotografiet ingick i en större samling av bilder som tillhört paret Leon och Michaela Constantiner. Auktionshuset hade förväntat sig ett slutbud på omkring 125 000 kronor, vilket alltså med råge överträffades.

Foto: Lee Friedlander/Christie´s (bilden är beskuren).



Nyckelord:



Bli min Valentin!

Firandet av Valentindagen den 14 februari råder det delade meningar om. Vissa fnyser att det mest är en högtid för handeln eller ett larvigt lån från den anglosaxiska världen. Andra gör som vi – och firar av hjärtats lust alla hjärtans dag, som det heter på svenska!
I bildspelet har vi samlat föremål som skapar rätta valentinstämningen och som kanske kan hjälpa kärleken på traven!



Nyckelord:



Århundradets auktion

Vi närmar oss det som spås bli århundradets auktion. Många konstälskare kommer att vallfärda till Paris den 23–25 februari. Då klubbas en enastående samling av måleri och konsthantverk som den franske modeskaparen Yves Saint Laurent (1936–2008) byggde upp tillsammans med sin vän och kompanjon Pierre Bergé (f 1930). Med på auktionen finns fantastiskt måleri från tidig modernism, konsthantverk från renässansen, skulpturer från antiken och bronsstatyer från 1600-talets Kina. Med stor spänning följer vi mästerverken innan de försvinner in i privata hem och samlingar. Auktionen organiseras i Christie’s regi och tippas inbringa närmare 500 miljoner euro.

Bilden: Komposition med blått, rött, gult och svart” av Piet Mondrian (1872–1944) är målad 1922 och värderas till 7–10 miljoner euro på auktionen.






Nyckelord:



Årstafrun 13 februari 1799

Förskräckelig köld. Klockan 11 förmiddagen for jag och Mademoiselle Eckerman till kongl: Målare och Bildthuggare Academien hvarest var ganska mycket att bese som roade mig rätt mycket. Jag träffade där några bekanta. Var hemma till middagen och stoppade då min andra svarta klädning.


Nyckelord:



Lyxsamlare mildrar krisen för auktionshusen

En ny och modernare typ av lyxsamlare – "global shoppers" – i nya konsumtionsländer som Kina, Indien, Ryssland och arabvärlden ökar sina inköp i den globala konst- och auktionshandeln i så hög grad att detta dämpar de annars kännbara negativa effekterna av den internationella finanskrisen. Det visar en ny omfattande marknadsrapport från stiftelsen TEFAF, som anordnar Europas ledande konst- och antikmässa i holländska Maastricht.
Rapporten, "Globalisation and the Art Market, Emerging Countries and the Art Trade in 2008", konstaterar att de traditionella samlarna nu fått sällskap av nya förmögna köpare som drivs av behov som investering, prestige, mode och nationalism – deras köpkraft gör sig särskilt gällande på marknaden för nutida konst.

Kina har på kort tid vuxit fram som världens tredje största konstmarknad efter USA och Storbritannien med 8 procent av världsmarknaden och med Hongkong som dominerande bas.

Den totala omsättningen för indisk konst uppgick 2007 till 243 miljoner euro och fördelar sig på 30 procent inhemsk konsumtion och 70 procent utomlands, främst i London, New York och Dubai.

Dubai växer sig allt starkare som den ledande marknadsplatsen för nutidskonst i Mellanöstern med en omsättning 2007 på cirka 150 miljoner euro.

De nya konstköparna beskrivs i rapporten som förmögna "global shoppers" utan större  specialkunskaper om nutida konst men med en benägenhet att se investeringar i konstmarknaden som bättre placering för närvarande än i aktier.
Nyckelord:



Årstafrun 12 februari 1799

Åter tilltog en lika grym köld samt snöyrade och stormade mot aftonen. Factor Bille var här förmiddagen och gamle skräddaren Sandman eftermiddagen, men bortgingo emot vanligheten snart i anseende till skräp och luckt uti rummen, emedan nu Panelet med mera målades uti blå kammaren. Jag stoppade min svarta klädning under ärmarna hvilka jag även utlade.


Nyckelord:



Tävla om en antikhelg på herrgård

Ni har väl inte missat vår nya tävling! Vi lottar nu ut två presentkort som vardera gäller för två personer. Vinnarna får åka til Hooks herrgård i Småland och under två dagar lära sig mer om värdering, budgivning och möbelhistoria. Den som håller i programmet är Lauritz.coms filialchef i Stockholm, Peter Norén, känd från Antikrundan och en av Antik & Auktions experter.
Läs mer om antikhelgen och tävla här!
Nyckelord:



Årstafrun 11 februari 1799

Väderleken angenäm tils klockan 5 på eftermiddagen då litet snö föll. Klockan 3 for min käre man till Staden och mötte på sjön Öfverstinnan Ruth som kom hit för att göra visite, kort efter henne kom Justitie Borgmästarinnan Eckerman med sin Dotter.
Jag var nog brydd, att nästan allena emottaga dem, dock var min son behjelpelig inne och notmor och Chatarina ute, vid caffekokningen, emedan Lena efven i dag var sjuk och låg, och alla rum voro dérangerade.
Sedan fick jag en annan sort visite, som ock lät undfägna sig, nämligen Madame Cahm från Valla.


Nyckelord:



Årstafrun 10 februari 1799

Vädret var nu mildare och klart. Klockan 7 for Her Kindberg till Orlångesjöböndren och afslutade en vedhandell samt kom hem till middagen. Målaren strök nu i dag Panelet och Cannapéen med en tegelfärgad couleur uti förmaket. Luckten besvärade mig svåra.
Då vi spisat ärnade vi oss till Holmen, men just då slädan drogs fram fingo vi besök af Kammarjunkaren Nordenstolpe och Dess fru samt Secreter Schantz och dess fru, hvilka genom den skräpiga Salen och den stinkande förmaket passerade in i lammaren där efvenledes var osopadt och stökigt.
Vi drucko här Caffée, följdes samtelig till Holmen och souperade där, utom Herr Kindberg som gick till Staden.
Lieut: Lindblad och Fendric Hjulhammar var ock här på eftermiddagen, men voro endast inne i Salen, och talade några ord vid vår son.


Nyckelord:



Årstafrun 9 februari 1799

Den svåra kölden minskades i dag så att fönstren till häften aftinade mot aftonen då flera stop eller kannor vatten deraf uptorckades. Litet snösmöl för efven. Till middagen kom Herr Kindberg hit för att öfver natten ligga qvar och i morgon tidigt fara bort och tinga Skog åt oss och sig.
Min käre man var på ett par timmar till staden då Bleckert för första gången körde Svarta Hästarne för täckvagnen, hvilket gick bra. Målaren grundmålade hvarjehanda meubler. Mina Ena vackra påfogels ungtupp dog i dag och i går dog den stora Farrgalten.
Christina behagade änn ligga, utan att kunna namgifva hvad sjukdom hon hade, men hennes matlust var efter vanligheten så god, som hos en frisk dalkarl.
Mina 2 par kjortelsäckar handt jag färdiga.



Nyckelord:



Årstafrun 8 februari 1799

Ännu tiltog Vinterens grymhet så att man knappast mins en sådan köld varit. Jag sydde på mina kjortelsäckar och tackade Gud för det jag fick vistas uti ett varmt rum samt med Man och Son äga hälsan.
Arabesquen och väggarne uti Röda förmaket slutades nu så att ställningarna utflyttades. Nils Valstedt som med unga folan Fyrra körde grus var både oförsigtig uti körande och olycklig att han körde omkull hvarvid Hästarne skrämdes och Han mot Grindstolpen vid Adolphsberg krossade sitt näsbrusk, hvarföre han måste föras till Fältskär som ordonnerade något botemedell.
Härads dommaren Löfgren och Nämdeman i Ersta voro här och anhölt det min man ville åtaga sig Förmynderskapet för Boderis lilla Dotter Brita Cajsa, hvars hela mödernearf efter deras hålne Boupteckning besteg sig till 13 ½ ricksdaler. Läfgren var rätt full och orerade således med god smak.


Nyckelord:



Årstafrun 7 februari 1799

Kölden var som förr. Samma arbete med tapetmålningen förehades och jag tilklipte samt började skarfva ihop till 2 par rödrandiga bommulslärfts kjortelsäckar.

Nyckelord:



Frestande godbitar bland månadens moderna

Flödande ljus, fräscha färger och plats för en liten blomma vill vi ha så här års, inte sant? Och vi gör det på klassiskt modernt vis förstås! Titta på ett urval av månadens moderna föremål.



Nyckelord:



Årstafrun 6 februari 1799

Ännu tycktes kölden tiltaga så att folket hiskelig beklagade sig, som hade sina syslor ute. Snickaren och Målaren återkommo efter trenne dagars supande. Den sistnämnde chatterade arabesquen i förmaket.
Factor Bille var här tillika med Herr Kindberg till middagen och om aftonen spelade vi kort med Herr Kindberg. Jag handt således eij mer än laga ett par kjortelsäckar i dag. Tapetseraren Klingstedt var ock här, att å nyo recommendera sig till mera arbete.



Nyckelord:



Årstafrun 5 februari 1799

Frosten var terible. Vår målare var ännu tillika med Snickaren borta och förmodeligen söpo de begge af hjertans grund. Pehr Estenberg hitkom till middagen, och om aftonen spisades här almänt hetvägg. För Presidenten Lagerstråle ringdes i dag uti Riddarholms, Maria och Storkyrkan. Jag sydde ett nytt skärp åt min käre man utaf blå Ordensband. Christina låg ännu.

Nyckelord:



Låter verkligen en äkta Stradivarius bättre än en skolfiol för 500 kr?

Dyrbara musikinstrument är vanligt förekommande föremål hos de internationella auktionshusen och försäljningarna blir ofta omskrivna i media. Det kan vara elgitarrer som tillhört kända musiker eller exklusiva stråkinstrument med flera hundra år på nacken. Men inget väcker sådan uppståndelse som när violiner signade Antonio Stradivarius bjuds ut på auktion. Den mytomspunne italienske 1700-talsmästaren byggde drygt 1 100 instrument varav knappt 700 finns kvar i dag. De flesta har fått egna namn som Davidof eller Lady Tennant efter kända ägare. Under senare år har auktionshuset Christie's sålt flera Stradivariusinstrument för mångmiljonbelopp.
Men frågan är om de verkligen låter lika bra som de är dyra.
SVT:s Musikministeriet lät i gårdagens program undersöka saken. En expertpanel bestående av kända svenska musiker fick i ett blindtest jämföra en svenskägd Stradivarius värd tio miljoner kronor med en skolfiol värd under 500 kronor. Hur det gick? Titta på filmen nedan.


Nyckelord:



Årstafrun 4 februari 1799

Lika köld med fördublad storm. Målaren och Snickaren gingo bort i går och höllo i dag fri-måndag till hinder för oss med våra rums färdiggjörelse. Gahmen kom eftermiddagen hit att fulborda klädseln uti min mans släde. Catharina brygde. Jag läste Madame Pompadours lefverne, frös bra och stoppade om aftonen strumpor.

Nyckelord:



Följ med på en fantastisk resa djupt in i konstverken


I detta självporträtt av Albrecht Dürer från 1498 går det med hjälp av Google Earth nästan att räkna håren på konstnärens huvud

Har ni inte redan provat detta så gör det nu.
Internetföretaget Google har låtit omvandla fjorton av Pradomuseets mest klassiska tavlor till världens största digitala bilder. Via gratisprogrammet Google Earth kan den som vill låta sig färdas i en svepande resa från rymden ned till Pradomuseet och vidare in i målningarna. Det ger en helt sanlöst känsla att zooma sig djupare och djupare in i konstverken, ända in i färgens torrsprickor. Upplösningen är knivskarp och gör att du ser målningen på ett helt nytt sätt. Skriv in Pradomuseet, Madrid, klicka sedan på museets skylt och välj konstverk.
Det är helt enkelt superhäftigt. Dessutom har ju Google Earth rätt många andra smått fantastiska möjligheter, om du inte upptäckt dem.
Så testa!

Nyckelord:



Är du snabbare än dina barn?

Om du är pigg på att testa din reaktionsförmåga kan du ta med familjen på sportlov till Tekniska museet i Stockholm. Där finns en ny aktivitetshall med plats för både vetenskap och lek där du kan kolla vem som är snabbast i familjen. Mät puls och styrka – och prova på olika sporter som rodd, dans och slalom. Se upp i backen!

Mera sportlovskul hitar vi på Moderna Museet. Följ med barnen till Verkstan och måla med de minsta eller häng med de lite äldre när de får försöka göra egna filmer och animationer i samband med att museet visar utställningen Play Film och video. Bor du inte nära Stockholm? De flesta museer har någon form av sportlovaktivitet som passar alla åldrar och ofta bjuder de på en rolig och annorlunda upplevelse.

Nyckelord:



Årstafrun 3 februari 1799

Ännu en svår köld. Till middagen städades, räknades brödet och framgafs för folket. Herr Kinberg hitkom och då vi ätit middag fingo vi visite af Fabriquer Buckt med sin fru och tvenne älsta Döttrar. Vi voro hjertelig glada att ett rum var sådant att de deruti kunde vistas ehuru ingången var svår emillan målare stälningen i förmaket. De dröjde eij längre än till skymningen,
Herr Kindberg hjelpte till att mala Caffe och om aftonen spelade vi kort en stund.  


Nyckelord:



2 februari 1799

Lika köld. Bakade 13 tjog bröd. Arabesquen i förmaket börjades af målaren och Sängkammaren städades i bättre ordning.


Nyckelord:



1 februari 1799

Frosten var lika hiskelig och nästan alla mådde illa. Sängkammaren och matsalen Skurades av Lena och Bleckerts Dotter emedan vår Huspiga låg skjuk. Pehr Estenberg var här en stund förmiddagen. Jag putsade Kakelungnen och fönstren, och då alla syselsattes med fäjande, hitkommo Herskapet från Holmen hvilka voro här till klockan 12. Uti förmaket ströks tak och vägar första gången med limfärg.

Nyckelord:



RSS 2.0