Glitter i Paris och talrika tallrikar i Amsterdam

Det glittrar i Paris när Tajan håller juvelauktion den 7–8 december. Bland 550 smycken finns detta sprakande halsband med diamanter och blå safirer. Utropspriset är 60 000–80 000 euro och då ingår även armband och örhänge.
Och tar du en tur till Amsterdam strax innan jul kan du slinka in hos Sotheby’s som håller auktionen Property from Royal and Noble Families den 17 december. Porslinstallrikar med motiv från ryska 1800-talsarmén har länge lockat. Denna ovanliga ryska tallrik från 1840 signerad V. Stoletov ropas för 30 000–50 000 euro på auktionen.

Nyckelord:



Tomtar och änglar

Konstnären Helge Artelius (1895–1989) tecknade julen precis som vi vill att den ska vara. Varm och vänlig! Jönköpings läns museum visar en utställning med hans finstämda juldekorationer i papper fram till den 11 januari.

Nyckelord:



Gallerist polisanmäler förfalskning

Per-Olov Börjeson, gallerist i i Malmö, köpte i april förra året ett grafiskt blad signerat den kinesiske konstnären Zao Wou-ki. Men bladet som såldes av Stockholms auktionsverk har enligt Börjeson visat sig vara en förfalskning, skriver Sydsvenskan.
Zau Wou-ki skapade färgetsningen 1974 och Per-Olov Börjeson köpte då hela den numrerade upplagan. Sedan dess har ett antal så kallade Hors commerce-exemplar (som trycks utanför den numrerade upplagen), dykt upp på marknaden. Enligt Sydsvenskan finns det 32 kända hc-exemplar av bladet, och det var ett av dessa som Per-Olov Börjeson trodde att han köpte av Stockholms auktionsverk. Men efter korrespondens med konstnären är han nu övertygad om att verket är oäkta. Han tror dessutom att den som förfalskat bladet tryckt upp fler exemplar.
– Självklart tar vi tillbaka bladet om vi får ett skriftligt intyg från konstnären på att han inte har signerat det, säger Fredrik Fellbom, Auktionsverkets grafikexpert, till Sydsvenskan.
Enligt A&A:s expert, Christer Ekbom, är risken för förfalskningar av grafiska blad tyvärr inget nytt och utgör en ständig risk; dock är det sällan som de stora auktionshusen går på några smällar. Men för mindre värdefulla blad tar man inte heller alltid ur bladen från inramningen för att syna dem närmare – vilket tar mycket arbetstid i anspråk.
Per-Olov Börjeson uppmärksammades stort när han förra året slog larm om förfalskningar av Andy Warhols så kallade brilloboxar.
Nyckelord:



Visst är det Bismarck!

Grattis! Ni har vunnit boken "Gamla smycken":
Maggie Jansson, Stockholm
Anette Rollmar, Sundsvall
Ingrid Hansson, Trelleborg
Anita Beck, Kiruna
Marianne Helgesson, Röstånga
Boken kommer med posten.
Vi frågade vad den populära länken, som består av manglad guldkedja, kallas. Rätt svar är alltså Bismarck!


Nyckelord:



Kulturintresse sänkte ny megasajt

Intresset för europeiska kulturskatter är tydligen större än vad man kan tro. När den EU-finansierade megasajten Europeana  invigdes häromdagen kraschade den direkt. Fler än tio miljoner besökare under en timmme var mer än vad den, trots allt, rejält tilltagna sajten mäktade med. Och Europeana har ännu inte hämtat sig efter anstormningen. Men snart ska den vara tillgänglig igen, lovar teknikerna.
När allt är klart ska besökarna kunna surfa runt bland två miljoner digitala föremål. Filmer, foton, målningar, manuskript, böcker och mycket annat från fler än 90 museum, arkiv och bibliotek görs därmed tillgängliga på nätet. Sajten är ett EU-finansierat projekt och målet är om några år kunna visa upp över sex miljoner föremål. Från svenskt håll är bland annat Kungliga biblioteket och Statens arkiv representerade.
Även om sajten som sagt ligger nere för tillfället går det att få se några små smakprov här.

Nyckelord:



Succé när oljan byttes mot garn


Sten Kauppi (1922-2002) menade själv att han var målaren som inte fick till det i olja. Men när han i början av 1950-talet presenterade sina broderier väckte han stor uppmärksamhet och det var för sin nyskapande textilkonst han skulle bli berömd.
Bror Hjorths hus i Uppsala visas broderier och vävar i utställningen Sten Kauppi – Ett lejon i den textila konsten, fram till den 25 januari.
Nyckelord:



Klapp för den händige

Antingen gör du en själv och ger bort det färdiga resultatet eller så ger du bort en julklapp som räcker hela långa helgen. Materialet till de här väskorna, formgivna av Eva Edenby, finns hos Hemslöjden i Landskrona för 290–390 kr plus frakt. Den mindre broderas i tvistsöm, och de två större väskorna, 24x24 cm, görs i en kombination av tvistsöm och trensaflossa.

Nyckelord:



Fullt pådrag i maskinrummet

Våra tekniker arbetar just nu med ett större underhållsarbete på antikochauktion.se. Det innebär att det för tillfället inte går att lägga in nya annonser på Köp & Sälj eller ställa några frågor till våra antikexperter. Vi beklagar och hoppas samtidigt att arbetet ska gå fort så att ni som vill snart ska kunna använda tjänsterna igen.
Nyckelord:



Vi har världens bästa julklappstips!

100 julklappstips, minst, bjuder vi på i vårt julnummer som just nu finns ute i butikerna. Och skulle du till äventyrs redan ha klarat av klappinköpen är det bara att låta dig inspireras av ett vackert julhem i Bergslagen, smakfulla taburetter och en stor mässingsspecial för samlaren. Dessutom visar vi helt underbara festblåsor från Sandy Staggs legendariska vintagebutik i London: nu är det ju inte alls långt kvar till nyårsafton!

Läs mer om det nya numret!
Nyckelord:



Efter regn kommer sol… eller?

Den skakiga läget för världsekonomin får många inom konst- och auktionsvärlden att dra efter andan. Och visst känns det som allting gick väldigt fort. Nyss var det goda tider för konsthandlare och auktionshus. Nu sprider sig oron.
En som vet mer om hur konjuktursvängningar påverkar konstbranschen är den amerikanska kultursociologen Sarah Thornton, som i sin nyutkomna bok "Seven days in the artworld" skildrar hur rekordåren på 2000-talet påverkade konstnärer, auktionshus och konsthandlare. I går intervjuades hon i Sveriges Radios Kulturnytt och berättade då om sin syn på konstbranschen i dag och i morgon. På Kulturnytts hemsida går det att lyssna på det mycket intressanta inslaget. 
Nyckelord:



Nervöst på de stora auktionshusen

Med fullspäckade kataloger och välfyllda visningsmiljöer går Sveriges tre ledande auktionshus till årsfinal med sina internationella (klassiska) kvalitetsauktioner – tillsammans med sina säljande kunder hoppas de att finanskrisen inte drabbar dem lika strängt som de tidigare moderna auktionerna. De blivande köparna möts samtidigt av försiktigare prissättningar och troligen diskret sänkta bevakningsnivåer.
Läs mer…


Följ min blogg med bloglovin
Nyckelord:



Livslång passion för bilder ger kunglig medalj


Foto: Hans Hammarskiöld

Det händer mycket kring fotografen Hans Hammarskiöld just nu.
Han har med sina drygt sextio yrkesverksamma år något av en särställning inom svenskt fotografi. Men hans bilder har också nått en internationell publik.
I Sverige var han bland annat med och bildade fotografkollektivet Tio fotografer. Idag invigs en utställning på Lunds Konsthall med gruppens bilder.
Hans Hammarskiöld uppmärksammas även i en ny bok "Foto Hammarskiöld – tiden och ljuset", där han i samtal med journalisten Kurt Mälarstedt kommenterar sina bilder.
Sist, men inte minst så tilldelas han Prins Eugen-medaljen för konstnärlig gärning. En medalj som instiftades av Konung Gustaf V i samband med Prins Eugens 80-årsdag år 1945 och nu varje år i november ges till någon framstående konstnär. Som till exempel Hans Hammarskiöld.
Ett välförtjänt grattis!

Nyckelord:



Milles på drift!

Natten till torsdagen stals en replik av ett av Carl Milles (1875­1955) sista verk, "Indian med kanot", även kallad Spirit of Transportation, utanför Malmö roddklubb vid slussplan i centrala Malmö. Repliken hade fram till stöldögonblicket fått stå ifred i 36 år, sedan invigningen 1972, men den skänktes till klubben redan 1962 av Malmö Förskönings- och Planteringsförening. Skulpturen är blott 55 cm hög och 55,5 cm lång. Polisen är så klart tacksam för alla upptänkliga ledtrådar!

Foto: Merja Diaz





Nyckelord:



Nu slår Grand Antiques upp portarna

I morgon, fredag, öppnar Grand Antiques dörrarna. Missa inte Sveriges kanske mest exklusiva antikmässa på Nordiska museet i Stockholm. Antik & Auktion finns så klart på plats. Missa inte vår monter!
Nyckelord:



Bil och ubåt i ett till salu


Foto: Bonhams

Funderar du på att byta bil? Varför då inte en klassisk Bondbil?
Bonhams erbjuder nu hugade spekulanter att lägga ett bud på en av kanske mest klassiska Bondbilarna: en vit Lotus Esprit från 1976. Den dök upp (och ned i vattnet) i flimen "Älskade spion" och blev sinnebilden för tekniskt välutrustade fartvidunder i Bondfilmer. Men som alltid: smakar det så kostar det… Auktionshuset räknar med ett slutbud på mellan 100 000 och 120 000 pund.
Nyckelord:



Återupptäckta målningar av Caravaggio visas upp

De två målningarna, som alla trodde var kopior, skulle nyligen rengöras och restaureras. Men under arbetet framträdde något ingen hade anat. Kopiorna var original. De hade verkligen målats av den italienske 1600-talsmästaren Caravaggio, uppger BBC.
"Pojke som skalar frukt" från 1592-93 och "Peter och Andreas kallelse" som tros vara skapad 1600-01 ska nu visas på drottning Elizabeth II:s galleri i skottska slottet Holyroodhouse. Utställningen, som inleds idag och pågår till den 8 mars nästa år, visar upp ett antal italienska barockmästare ur den kungliga samlingen.

Foto: The Royal collection

Nyckelord:



Fler fantastiska porträtt


Det verkar som om många uppskattade filmen med kvinnoporträtt nedan. Så vi kör en till konstfilm från Youtube. Här med självporträtt genom historien.
Nyckelord:



Kvinnor i konsten


 
Någon med väldigt gott om tid har ägnat ett antal timmar åt att samla ihop och foga samman alla dessa fantastiska porträtt av kvinnor. Men resultatet är imponerande och som gammal cellist ger jag en extra stjärna till valet av musik.
Hur många av konstverken känner du igen?
Nyckelord:



Nostalgi och nymodigheter


Foto: Lauritz.com

Vi talade, några stycken här på redaktionen, om att omedvetet vilja rekonstruera barndomens förlorade värld. Jag vaknade nämligen upp en morgon och insåg att jag har en Malmstenslampa vid matbordet, den vi hade kring Malmstensgruppen uppe i hallen, och ett sideboard bredvid som in till förvillelse är likt det som stod i köket i mitt barndomshem på Vikingsbergsvägen i Malmö. Det förstnämnda är ritat av Karl-Erik Ekselius, det var inte det gamla, tror jag. I min barndoms sideboard låg bordssilvret prydligt uppradat på grön filt, och dessutom hittade man här spännande grytunderlägg och mockaservetter. Uppe på sideboardet stod det en vit Braun-skivspelare vars arm så småningom knäcktes, och hjälpligt hölls ihop med gulnad tejp. (Jag såg för övrigt för inte så länge sedan samma modell i den permanenta samlingen på Designmuseet i London.) Det var på det här åbäket jag slet ut Beatles ”Ticket to Ride” (se dem framföra låten här), för att inte tala om mina The Monkeys-singlar. På mitt nutida sideboard står en vas av Ingegerd Råman, som jag fyndat i Orrefors fabriksbutik i Glasriket. Råman kom inte till Orrefors förrän 1999, så det är faktiskt en nymodighet från min sida, ett litet steg från nostalgins handbojor.
Nyckelord:



Mot Vita huset!

Jag har varit i Washington D.C men jag har aldrig varit inne i Vita Huset. Och av allt att döma kommer jag heller aldrig att med egna ögon få uppleva Porslinsrummet, eller Röda salongen, eftersom man i princip endast släpper in amerikanska turister, och då i organiserade grupper om tio personer. Men det finns ju filmer, och litteratur! På antikvariat i London fann jag en gång en underbar bok som Jackie Kennedys ”social secretary” skrivit om sina år innanför dessa magiska väggar. Här finns klenoder för miljoner, så klart, och minnen från varenda administration sedan John Adams tid, den förste president som verkligen bodde här – George Washington lät ju bara bygga huset, med start 1792. Arkitekten hette James Hoban och stilen är nyklassicistisk.
Nyckelord:



Ur dimman träder en bakelse fram


I morgon (torsdag 6 november) är det Gustav Adolfsdagen, en högtid få hade firat om det inte var för bakelsen som bär den gamle krigarkungens namn. Befinner du dig i Stockholm rekommenderas ett besök på Livrustkammaren som uppmärksammar slaget vid Lützen med att servera en modern variant av bakverket i Kafé Lützen, som bara håller öppet på Gustav Adolfsdagen. Dessutom erbjuds dramatiserade visningar i museet, som håller öppet till klockan 20 under torsdagen. Under hela dagen är entrén fri.
En som verkligen uppskattar Gustav Adolfsdagen är nog den svenska historikern Inger Schuberth, som bland annat skrivit boken "Lützen – på spaning efter ett minne". Hon får nämligen ett stipendie på 25 000 kronor i morgon av föreningen Livrustkammarens vänner och Katarina af Silléns fond för sin forskning om slaget vid Lützen. Men Inger Schuberth själv kommer inte till museet i morgon. Hon firar dagen i… Lützen, så klart.
Nyckelord:



Abstrakt ryss klubbad för 468 miljoner

Oron över finanskrisen blev tydlig under förra veckans moderna kvalitetsauktioner på Bukowskis och Stockholms auktionsverk, där flera förväntade miljonförsäljningar uteblev. Men på Sotheby's moderna auktion i New York i går kväll märktes inte mycket av det skakiga ekonomiska läget. Ett stort antal målningar i miljonklassen gick under klubban, och då talar vi om miljoner i dollar. Mest sensationellt var Kazimir Malevitj "Suprematist Composition" från 1916  som såldes för över 60 miljoner dollar (drygt 468 miljoner kronor), vilket är rekord. Aldrig tidigare har ett ryskt konstverk uppbringat ett så högt pris på auktion.
Men även Edgar Degas "Danseuse au repos" såldes för ett svindlande belopp: över 37 miljoner dollar.
Om du vill veta mer om konstverken titta då på den här videoinspelningen där Sotheby's experter kommenterar dyrgriparna.



Nyckelord:



Kalldusch för konsten


Isaac Grünewalds ”Gosse med segelbåt” med ett utropspris på 1,5–2 Mkr fann ingen ny ägare. Det gjorde däremot Karin Mamma Andersson ”Efter Kristi lekamen fest” (2–3 Mkr) som gick för 2,575 Mkr.

Det var inte oväntat – men ändå kom prisraset för konsten som en kalldusch när nedgången väl blev uppenbar redan den första timmen den första av fyra dagar av de moderna kvalitetsauktionerna i Stockholm förra veckan.
Men man kan möjligen också vända på analysen och säga att det ändå uppstod en viss suck av lättnad, både för branschen och säljarna, att det inte blev värre.
Läs mer…

Nyckelord:



RSS 2.0