Snart fortsätter försäljningen av Kempes konstsamling

Om två veckor bjuder Sotheby's i London ut den stora Blanc de Chine, Tang och Sung-avdelningen från svenske industrimannen Carl Kempes världsberömda samling kinesiskt konsthantverk. Borås Tidning rapporterade redan i början av april att Ulricehamns museum packat ner skatterna på grund av renoveringsarbeten och att ägarna Weland Stål beslutat sig för att avyttra hela samlingen.

Läs mer här!


image24 Foto Sotheby's


Den 14 maj fortsätter konstkalaset. Samlare världen över kommer att slåss om godbitarna ur Carl Kempes samling kinesiskt konsthantverk. En diskret elegans och strävan efter perfektion är utmärkande för "Ding"keramik från Sungdynastin. Urnan är värderad till 20 000 - 30 000 pund.

Nyckelord:Sportminne på Stads

Inte är det ofta vi ser spännande sportsaker till samlare på svenska auktionshus. Buden om den heta fotbollen från finalen på Råsunda år1958 studsade upp från utropet 8 000 kr till 17 000 kr hos Stockholms Auktionsverk i Frihamnen. VM-bollen var full av svenska silvermedaljörers autografer. Följande namn fanns med; Bror Mellberg, Tore Svensson, Owe Ohlsson, Henry Källgren, Arne Selmosson, Prawitz Öberg, Bengt Berndtsson, Nils Liedholm, Gunnar Gren, Agne Simsson, Sven Axbom, Åke Johansson, Lennart "Nacka" Skoglund, Reino Börjesson, Sigvard Parling, Bengt Gustavsson, Orvar Bergmark, Gösta Löfgren, Ingemar Haraldsson och Arne Bergqvist. Kan vi få se "brassarnas" boll på ingång? Vi väntar med spänning på guldbollen.


image23 Foto Stockholms Auktionsverk


För övrigt gick ljuskronan på 20 000 kr, snäppet över mitt bud. Lika bra, jag glömde ju mäta hur högt jag har i tak.
Nyckelord:Vackraste vapnet

Som vanligt hamnade många slutpriser 200-300 % över utropspris när Probus höll auktion i förmiddags. Vackrast bland blankvapen var den svenska hedersvärjan från 1830. En kunglig gåva från svenske kungen Karl XIV Johan, med praktfullt fäste, kavel av porfyr och kraftfulla lejon vilandes på parerstängerna. Visst känner ni igen lejonen från Lejonbacken av skulptören Bernard Fouquet (1640-1703) som placerades vid Kungliga slottet år 1704.  

image22

Priset på porfyrvärjan rusade från 100 000 kr till 210 000 kr trots att ametisten är felvänd.

Gå in på http://www.probusauktioner.se/ om ni vill följa övriga resultat.

Nyckelord:Leksaker lockar

Va! Ett huvud till. Denna gång från en stackars skyltdocka. Någon betalade 1 100 kr under dagens auktion hos auktionshuset Kolonn i Sundbyberg. Jag beundrar er som hinner springa på samtliga auktionsvisningar en helg som denna. Efter en maratonvecka med fyra auktionsdagar "Moderna Kvalitén" ska man ha energi att svälja hela stadsvisningen i Frihamnen med specialauktioner samt Auktionskompaniets visning och söndagsauktion. Däremellan hinna ut till Solna/Sumpan. Men vill man bli riktigt duktig bör man koncentrera sig på ett fåtal föremålskategorier, lägga kraften på en viss period. Ja, då blir man kunnig, inom ett visst område det vill säga. Fast det är ju så kul med allt.image20 Foto Auktionshuset Kolonn

Hittade en rar 80-talsikon. Över metern stor. E T fanns hos Kolonn som höll specialauktion med leksaker vid 12-tiden i dag. Han kostade 2 000 kr.


image21 
Foto Auktionshuset Kolonn

Nyckelord:Barbieblandning

Mycket riktigt, den gustavianska ljuskronan på bild förekommer vid två tillfällen på hemsidan, Karl Johan-kronan finns endast i salen, inte på nätet så den plockas bort. Kommer kanske tillbaka om två veckor när nästa visning hålls.


Missa inte leksaksavdelningen denna helg. Barbie som partypingla med stans tuffaste solbrillor och en hel låda med huvuden. Jösses, tänk om man kunde byta skalle då och då.

Fashion Queen Barbie från 60-talet med peruk är klädd i baddräkt och den blonda bubblecut Barbie klädd i Masquerade kommer tillsammans med Skooter och en hel hög med huvuden för utropspris 1 500 - 2 000 kr.
Visning hålls även i morgon söndag kl 11 00-17 00, auktionen äger rum på tisdag kl 15 00.

image19


Foto Charlotte Breimer Törnqvist

Nyckelord:Dubbelkolla alltid dina bud!

Av en händelse gick jag in på Auktionsverkets hemsida imorse för att kontrollera så att jag inte lagt bud på fel saker. Det rör sig om många tusenlappar och jag har som så många andra råkat svänga på siffran 6 och 9 eller låtit siffror byta plats sent en söndag innan stängning. Just nu är jag på jakt efter en ljuskrona och föll i fredags för två olika modeller från sent 1700-tal tidigt 1800-tal när jag var på stadsauktionsvisning i Frihamnen. Nu visar det sig att en av kronorna finns inte med alls på hemsidan och den andra har fått två auktionsnummer. Man kan alltså dubbelboka sig på samma takarmatur, därmed bjuder man mot sig själv, eller? Det är nog bäst att jag lyfter luren till auktionsföretaget.....


image18 Foto Stockholms Auktionsverk

Gustaviansk ljuskrona med utropspris 15 000 kr eller 30 000 kr. Varan visas på Stockholms Auktionsverk

Nyckelord:Pigga pojkar på Probus

Äntligen fredag och flera auktionsvisningar äger rum. Jag hinner med Frihamnen på morgonen kl 11. Lunchen intas på Armemuseum, mums! Sen blir det en titt upp hos Probus Auktioner högst upp i huset. Wow! Första året fanns här cirka 230 föremål, nu är de uppe i över 620 stycken grejer. Hoppla, har stjärnornas krig intagit vapenauktionerna? Nej då, det är en kosackmössa jag bär på huvudet, en så kallad Pachlik för 1 500 kr, väldigt varm och skön. Max håller en stöddig studsare från Tyskland med intressant målade dekor, utrop 35 000 kr. Jörgen greppar en favorit bland blankvapnen, ett svenskt soldatsvärd modell 1653 som förmodligen egentligen var ett kavallerisvärd eftersom det är så tungt. Värderingen är satt till 70 000 kr.image17

Charlotte roar sig hos Probus med Max och Jörgen

Nyckelord:En av Sveriges främsta antikjournalister viftas bort som "antikroad""Britt Tunander är en antikroad journalist och det är inte hennes område att uttala sig om värden på konst",

sa Antikrundans Claes Moser i Dagens Nyheter den 30 mars i år efter att ha blivit kritiserad av Tunander för en i hennes tycke alltför hög värdering av en trompe l´oeil-målning.

I den nyutkomna boken "Bländverk" som släpptes 10 april berättar författaren och journalisten Britt Tunander om illusionsmåleri. Boken ges ut genom Carlssons förlag och priset ligger på 457 kr och jag ser verkligen fram emot utställningen med tromp l´oeil-måleri som är planerad till hösten 2008 på Nationalmuseum.

Foto Carlssons Förlag
Nyckelord:Sensuell skulptur av häftiga Hillfon och framgångsrike Fontana

image11
Just nu smäller klubban för fullt hos Bukowskis på Arsenalsgatan i Stockholm och avdelningen med skulpturer hittar nya ägare. Roligast är Hertha Hillfons (född 1921) väggobjekt med knäckebröd från 1980 som klev från utrop 15 000 kronor upp till 23 000 kronor.Lucio Fontanas "Concetto Spaziale" av polerad brons från 1967 är gjord i 500 exemplar och lockade till sig bud från värderingen 150 000 kronor upp till 190 000 kronor. Ryktet säger att köpare från Mellanöstern gillar Fontana.

Foto Bukowskis
Nyckelord:Klara, färdiga, gå!

I dag, tisdagen den 22 april, går startskottet för de moderna auktionerna i Stockholm. Vi följer Cecilia Edefalks (f 1954) målning "Dad" hos Bukowskis, med mycket stor spänning. På enbart några år har den ökat från 2004 års slagpris 1,2 Mkr till utrop 2-2,5 Mkr. Nog är det lite av Putin över honom, visst är gestalten lik Rysslands snart avgående president?.


image9
Foto Bukowski Auktioner
Nyckelord:Attraktiv art déco

image6

Utsökt arbete av vitguld med en 0.65 ct stor centrerad diamant samt flera mindre gammalslipade. Vikt drygt 15 gram
Foto W A Bolins

Det börjar bli tjatigt att säga att smycken i art décostil är flottast men denna brosch hade många spetsat in sig på när W A Bolins höll kvalitetsauktion i vårvärmen söndagen den 20 april. Från den löjligt låga summan 10 000 kronor tog den sig i alla fall upp till 19 500 kronor. De som vill glänsa med en kraftig bit råvara på fingret kunde välja mellan flera enstensringar med diamant av skiftande kvalité.


Nyckelord:LaChapelle i Nacka

Minns ni att jag skrev om David LaChapelles (född 1964) sexiga och surrealistiska bilder i Antik & Auktion nr 1 2006 sid. 46?

image5
Foto Bonhams

La Chapelle upptäcktes av Andy Warhol som gav honom en skjuts i karriären och Photo Magazine har kallat honom "en av de tio viktigaste fotograferna just nu". I "Doll house disaster I" från 1997 brakar Hollywoodtjejen Cameron Diaz in i ett badrum. Bilden som finns i tre exemplar kostade 112 000 kronor när Bonhams höll auktion i London under senhösten 2005.

image3
Foto Bonhams

Även "Blondie" fanns till försäljning då. Jag måste snarast ta mig till Nacka Strand utanför Stockholm där flera av hans verk visas fram till 11 maj i de 2 000 kvadratmeter stora utställningshallen.
Nyckelord:Fina fisken

image2
Foto Charlotte Breimer Törnqvist

Har ätit fisk varje dag denna vecka! Så blir det även i kväll. Lax, sej, strömming och åter lax. Sej är mums. Den lagas långsamt i grädde och vin, 125 grader räcker. Mitt favoritfiskporslin är mormors kinesiska. Blåvita tallrikar från 1700-talet passar till havsrätter. Drottningmodellen från Georg Jensen går bra att använda även om just dessa inte är fiskbestick.
Nyckelord:Stekande sol och strålande smycken

image2
Foto W.A.Bolin

Kungliga biblioteket har en fantastisk entrétrappa och dessa soliga dagar är det många som vill få plats. Pauserna kan bli riktigt långa när vädret tillåter.
En tur till WA Bolins på Sturegatan sitter fint som avslutning när ögonen inte orkar kika i fler tidskrifter. Titta vilka Art decó-smycken som bjuds ut denna vårkvalité. Här har vi ett hänge som även kan användas som brosch. Safiren är alldeles för mörk med stiligt ändå. Utropspriset ligger på 28.000 kronor.
På söndag hålls auktionen med start kl 11:00. www.bolin.se
Nyckelord:Välkommen till Antik & Auktions blogg!

Idag lanserar vi Antik & Auktions blogg!
Du är också välkommen att besöka oss på www.antikochauktion.se 
Nyckelord:RSS 2.0