Norsk 50-talsmöbel

Norska möbler från 1950-talet är inte så vanliga på svenska auktioner eller i våra antikhandlar. Den här stolen i teak och med lädersits är formgiven av Arne Tidemand Ruud för firman Norcraft.
Slutpriset hamnade på 5 400 kr (2 000) på Göteborgs Auktionsverk. 
Av JENNY VON PLATEN
Nyckelord:Tack, käre Jan

Foto ERIK KARLSSON

 

Vi har just nåtts av det sorgliga beskedet att vår högt uppskattade expert på konsthantverk, Jan Bäckman, har gått bort.

 

Jan Bäckman var till vardags intendent på Crafoord auktioner i Lund och mötte den större publiken via Antikrundan på SVT. Som så många av våra experter utmärktes han av en stark passion för de åldriga tingen, och en förunderlig förmåga att föra vidare sin djupa kunskap. Vi sänder en tacksamhetens tanke för att vi i så många år har fått ta del av hans alltid lika vänliga beskrivningar av läsarnas många föremål.

Carin Stentorp
Chefredaktör Antik & Auktion


Nyckelord:Äntligen dags!

Nu ger sig SVT:s Antikrundan ut på turné igen. Årets inspelningsorter är Sollefteå 24/8, Gävle 26/8, Södertälje 28/8, Linköping 1/9, Halmstad 3/9 och Eslöv 5/9.
Nyckelord:Christer Strömholm på Fotografiska

© CHRISTER STRÖMHOLM

 

Bilderna av transsexuella i 1950- och 1960-talens Paris är berömda, men också den döda hunden slängd på en väg och de små pojkarna med handväskorna. Christer Strömholm var en av de första svenska fotograferna som blev internationellt känd. Han hade ett omväxlande och spännande liv, bland annat deltog han som frivillig i finska vinterkriget och i Norges kamp mot nazisterna under andra världskriget samt grundade Fotoskolan i Stockholm.

 

Se Christer Strömholms fascinerande bilder i den omfattande retrospektiva utställningen på Fotografiska i Stockholm 24/8–25/11.

Av CHRISTINA LINDEROTH-OLSON

 

 

 

Nyckelord:Välkomna till Saxå!

Nu upprepar vi förra höstens succéresa till Saxå herrgård i Värmland! Du som är prenumerant på Antik & Auktion välkomnas personligen av Carl Jan Granqvist till en exklusiv höstweekend på värmländska Saxå. Vi samlas på fredagseftermiddagen i gårdens kapell och äter middag i lusthuset. Under lördagen ser vi fram emot utflykter till bland annat karolinergården Stadra och Grythyttan, och avslutar dagen med en historisk middag med soaré. Övernattar gör vi på Saxå och Carl Jan Granqvist är själv ciceron tills vi skiljs åt efter söndagens frukost.

 

Som prenumerant på Antik & Auktion får du ta del av en rad fina erbjudanden, som till exempel den här exklusiva weekendresan. Ditt prenumerationsnummer finner du på baksidan av tidningen eller på din faktura. Är du inte redan prenumerant kan du gå in på www.antikochauktion.se och teckna din prenumeration.

 

Program för höstweekend på Saxå herrgård

16 november

Kl 16–18 Ankomst med buljong och scones i kapellet

Kl 19.30 Soaré
             Middag i lusthuset: viltgryta, kaffe & Värmlandstårta
             Kåseri om Saxå historia av Carl Jan Granqvist

17 november

Kl 8–9 Frukost

Kl 09.30 Gemensam avfärd  till Grythyttan

Kl 10–11.30 Visning av Måltidens hus med Kokboksmuseet

Kl 12–14 Lunch på Grythyttans gästgivaregård

Kl 14.30 Utflykt till Stadra herrgård med kåseri om gårdens historia
             Eftermiddagste och engelsk fruktkaka

Kl 16 Återfärd till Saxå

Kl 18.30 Samling till historisk middag i herrgården

18 november

Kl 8–10 Frukost, hemfärd

 

RESEFAKTA

Pris: Vistelsen på Saxå 16–18 november 2012 kostar 4 450 kr per person i dubbelrum. Tillägg 800 kr för enkelrum. I priset ingår logi med samtliga måltider, dryckespaket kommer att erbjudas, lättöl och vatten ingår.

 

Anmälan och betalning: sker på www.saxabruk.com alternativt till 076-119 66 62. Betalning görs då till bankgiro 5227-5997 senast den 15 oktober och gäller som anmälan. Uppge namn, adress, telefonnummer samt ”Antikweekend”. Anmälan är bindande. Antalet platser är begränsat så se till att boka plats tidigt till denna unika weekend. Övriga frågor ring 076-119 66 62.

 

Övrigt: Deltagarna använder egna färdmedel till och från Saxå samt under lördagens utflykter. Saxå herrgård ligger 17 km nordost om Filipstad. Vägbeskrivning hittar du på www.saxabruk.com 

Nyckelord:Pall av Josef Frank

Pallen formgavs av Josef Frank (1885–1967) redan år 1936. Det vittnar det låga modellnumret 647 om. Då hade Frank varit knuten till Svenskt Tenn i två år. Den är klädd med Franks tyg Anakreon som också är ett tidigt mönster.

Pallen klubbades för 7 800 kr (4 000) på Stockholms Auktionsverk.

Av JENNY VON PLATEN

Nyckelord:Antikmässa och kuriosaloppis

Foto ERIK KARLSSON

 

Missa inte årets antikmässa på Katrinetorp landeri i Malmö som äger rum den 10–12 augusti. Ett femtiotal utställare är på plats. På söndagen blir det även en kuriosaloppis.

Nyckelord:Charmfullt kabinettsskåp

Charm så det räcker och blir över har de finfina infattade målningarna som pryder kabinettsskåpet från 1600-talets Holland. De tio motiven visar scener ur grekisk mytologi, där hjältemodiga män slåss mot drakar och belönas med lite kvinnlig fägring. Skåpet klubbades inom utropsintervallet och stannade på 16 000 euro hos Dorotheum.

Av ERIK BILÉN

Nyckelord:Barockt på Skokloster

Foto CHRISTINE EYDE VIENNET

Norsk-franska keramikern Christine Eyde Viennet ställer ut tre av sina tematiska samlingar under sommaren. Hennes fantastiska fat, vaser och krukor med djur och växter i trompe-l’œil har inspirerats av den franske renässanskeramikern Bernard Palissy. Utställningen Barockt? finns på slottet till 30/9.

Av CHRISTINA LINDEROTH-OLSON

Nyckelord:RSS 2.0