Rabatt på kulturarvet!

Är du flitig besökare på museer och andra kultursevärdheter? Då kan Kulturarvskortet, som ger minst 50 procents rabatt på inträdet till över 300 besöksmål landet runt, vara något för dig. Kortet, som kostar 150 kr, är personligt och gäller till och med maj 2014. Det kan bland annat köpas på turistbyråerna.

Nyckelord:Lars Håkanssons sinnliga silver på Kulturen

Lars Håkanssons Kanna Exentric. Foto VIVECA OHLSSON

 

”Utmaningen för mig är att besjäla den enkla formen”, har den skånske silversmeden och formgivaren Lars Håkansson sagt. Att teknik är ett stort intresse och arkitektur en inspirationskälla förvånar inte den som betraktar hans stilrena silverföremål.

 

Under 1970-talet var Lars Håkansson lärling hos en av Wiwen Nilssons silversmeder. Han är dessutom utbildad industridesigner. Trots att Lars Håkanssons strama silverföremål ställts ut i bland annat USA och Japan är Sinnligt och sakligt hans första separatutställning i Sverige.

 

Utställningen visas till och med den 15 september på Kulturen i Lund.

 

 
 

 

 
 
Nyckelord:Flickan, monstret och gudinnan

Niki de Saint Phalles skulptur Änglaljus, n.d. visas på utställningen.

© NIKI DE SAINT PHALLE/BUS 2013

 

1966 skapade hon skulpturinstallationen Hon – en katedral, en gigantisk vilande kvinnogestalt med särade ben som fyllde en sal på Moderna Museet. Besökarna kunde gå runt i gestalten som väckte stor uppmärksamhet i media runtom i världen. Innan dess hade Niki de Saint Phalle gjort sig känd genom sina Tirs, skjutmålningar, där hon skjutit med gevär mot sina konstverk. De hade dolda färgkapslar som exploderade och fick verken att ”blöda”.

 

Arkitekten Gaudís fantasifulla byggnader inspirerade henne i skapandet som bland annat var en metod att bearbeta personliga trauman. Niki de Saint Phalle – Flickan, monstret och gudinnan finns på Moderna Museet i Stockholm 20 april–27 oktober.

 

 

 

Nyckelord:Välkomna till Saxå!

 

Nu upprepar vi höstens succéresa till Saxå herrgård i Värmland! Du som är prenumerant på Antik & Auktion välkomnas personligen av Carl Jan Granqvist till en exklusiv vårweekend på värmländska Saxå. Vi samlas på fredagseftermiddagen i gårdens kapell och äter middag i lusthuset. Under lördagen ser vi fram emot utflykter till bland annat karolinergården Stadra och Grythyttan, och avslutar dagen med en historisk middag med soaré. Övernattar gör vi på Saxå och Carl Jan Granqvist är själv ciceron tills vi skiljs åt efter söndagens frukost.

 
Som prenumerant på Antik & Auktion får du ta del av en rad fina erbjudanden, som till exempel den här exklusiva weekendresan. Ditt prenumerationsnummer finner du på baksidan av tidningen eller på din faktura. Är du inte redan prenumerant kan du gå in på www.antikochauktion.se och teckna din prenumeration.
 

Program för vårweekend på Saxå herrgård

24 maj

Kl 16–18 Ankomst med buljong och scones i kapellet

Kl 19.30 Soaré. Middag i lusthuset: viltgryta, kaffe & Värmlandstårta. Kåseri om Saxå historia av Carl Jan Granqvist

 

25 maj

Kl 8–9 Frukost

Kl 09.30 Gemensam avfärd till Grythyttan

Kl 10–11.30 Visning av Måltidens hus med Kokboksmuseet

Kl 12–14 Lunch på Grythyttans gästgivaregård

Kl 14.30 Utflykt till Stadra herrgård med kåseri om gårdens historia. Eftermiddagste och engelsk fruktkaka

Kl 16 Återfärd till Saxå

Kl 18.30 Samling till historisk middag i herrgården

 

26 maj

Kl 8–10 Frukost

Hemfärd

 

RESEFAKTA

Pris: Vistelsen på Saxå 24–26 maj 2013 kostar 4  450 kr per person i dubbelrum. Tillägg 800 kr för enkelrum. I priset ingår logi med samtliga måltider, dryckespaket kommer att erbjudas, lättöl och vatten ingår.

Anmälning och betalning: sker på www.saxabruk.com alternativt till 076-119 66 62. Betalning görs då till bankgiro 5227-5997 senast den 15 maj och gäller som anmälan. Uppge namn, adress, telefonnummer samt ”Antikweekend”. Anmälan är bindande. Antalet platser är begränsat så se till att boka plats tidigt till denna unika weekend. För övriga frågor ring 076-119 66 62.

Övrigt: Deltagarna använder egna färdmedel till och från Saxå samt under lördagens utflykter. Saxå Herrgård ligger 15 km nordväst om Grythyttan och 17 km öster om Filipstad. Vägbeskrivning hittar du på www.saxabruk.com

Nyckelord:Afrika i förändring

Casa Jovem, Maputo, Mozambique ingår i utställningen på Liljevalchs. Foto JENS ASSUR

 

På Liljevalchs i Stockholm visas från och med lördag 13 april fotoutställningen Jens Assur. Africa is a Great Country. Fotografen Jens Assur gör nedslag i den afrikanska kontinentens storstäder och visar i sina storformatsbilder den snabba utveckling och förändring som just nu pågår. Utställningen avslutas den 2 juni.

Nyckelord:Våren på väg!


 
Vackra trädgårdsmöbler från olika tider finns det gott om på auktion och självklart gör de utemiljön mer trivsam och personlig. Den gröna sköna soffan med slingrande hagtorn av gjutjärn, 133 cm lång, klubbades på Stockholms Auktionsverk för 3 600 kronor. Utropspriset var 4 000 kronor.
 
Nyckelord:Detaljernas konstnär

Gunnel Wåhlstrands Walk ingår i utställningen med hennes verk på Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn. 

 

Gunnel Wåhlstrand arbetar med en imponerande skärpa och precision och hennes skickligt utförda tuschlaveringar ger känslan av uppförstorade fotografier. Och det är också familjens fotoalbum från 1940- och 1950-talen som varit hennes utgångspunkt. Bilderna visar borgerliga interiörer och stilla landskap. Genom konsten skapar Gunnel Wåhlstrand en relation till de närstående hon inte fått möta.

 

Varje målning har tagit lång tid att framställa och hennes produktion är inte stor. Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn ställer ut hennes senaste verk som ännu inte visats. Utställningen pågår till 5/5.

 

Nyckelord:RSS 2.0