ANTIK TREND - Tid att glittra!

Vi säger skål och gott nytt år och omger oss med de vackraste ting man kan tänka sig. Glasen, smyckena och silvret har stil och anor – i antikhandeln och på auktion finns nyårsfestens detaljer.
 

Stekfat från Kina och 1700-talets andra hälft med konturerat brätte bjöds upp till 3 110 kr hos Göteborgs Auktionsverk. En champagnevisp är inget måste, men nog så trevlig att ha vid årets elegantaste afton. Vispen är tillverkad av guld vid 1900-talets mitt, högsta bud hos Auktionshuset Kolonn blev 850 kr. Smycka dig extra festligt med Maria Ylanders historiskt nyskapande smycken. Broschen Dance Macabre av silver, järn och ivorit kostar 8 000 kr. För fler modeller, kontakta Ylander på [email protected]Den uppstoppade svanen från 1931, som är godkänd till försäljning av CITES, har en prislapp på 7 900 kr hos antikvitets- och inredningsbutiken Trademill. För mer rekvisita gå in på www.trademill.se.

 

 
Nyckelord:



Stockholms slott med danska ögon

 

När danske målaren Martinus Rørbye 1846 besökte Stockholm fann han framförallt sina motiv i Gamla stan och omkring det kungliga slottet. Han gjorde ett antal skisser som senare i Köpenhamn resulterade i oljemålningar. Som till exempel den här vyn över slottet sedd från Skeppsholmen. Den ropas ut av auktionshuset Bruun Rasmussen för 500 000–700 000 danska kronor. 

 
Nyckelord:



God jul! önskar Tomten


 
Ibland är det svårt att låta bli att fantisera kring vad gamla grejer kan ha varit med om. För visst vill man gärna tro att tomten någon gång i början av 1800-talet plockade fram den här dockan till ett överlyckligt barn på julafton. Allmogedockan i furu klubbades nyligen hos Dalarnas Auktionsbyrå för 3 200 kr (3 000). Kanske hamnar den på nytt i tomtesäcken.  
 
Nyckelord:



Historia som fakta och högst personliga minnen

 

Jag vet inte om ni som jag har suttit klistrade vid tv-serien Historieätarna, en pärla till program bland alla dessa undermåliga produktioner. Jag är varken närmare bekant med Erik Haag eller Lotta Lundgren men den rollbesättare som ligger bakom kombinationen borde prisas. Fram-förallt finner jag ämnet fascinerande. Vad åt man, hur åt man och – inte minst – varför åt man det man åt under olika epoker? Ersättningskaffe under krigsåren, burkananas ett decennium senare, allt är kopplat till omständigheter i tiden. Här finns något för den breda forskningen att bita i: ekonomi, krigföring, avkolonisering, frigörelse – ja realpolitik, helt enkelt. Det är först när historieätarna tuggat sig fram till 1970-talet som jag blir lite småirriterad. Nej, tänker jag, riktigt så var det inte, inte för mig i alla fall, jag känner att det skaver kring detaljerna. Och jag var faktiskt med, det var nyss, jag har perioden i mina gener. 

 

1989 intervjuade jag Brasse Brännström inför premiären av filmen 1939, som han var manusförfattare till. Jag frågade om han inte var orolig för att han hade fått tidsmarkörerna fel, han var ju trots allt inte ens född vid krigsutbrottet. Han avfärdade min fråga med att påpeka att alla möjliga epoker skildrats på film, och tog vikingatiden som exempel. Inte förrän efteråt förstod jag vad jag varit ute efter, nämligen att krigsåren ännu var – och är – så nära att många vittnen (till skillnad från vikingatiden) fortfarande lever och vet precis hur det verkligen var. Det är oundvikligt att en ny generation för in sin egen tid i detaljerna. Några nästan komiska exempel är alla Bardotfrisyrer i 1960-talets vilda västerngenre, eller omisskännliga modedetaljer från 70-talet i den fina filmatiseringen från 1974 av Den Store Gatsby.

 

Jag tänker på denna omärkliga glidning när jag talar med en läsare i telefon. Hon är full i skratt över en bild hon sett från ett ungt hem i en inredningstidning. På bilden står en termoskanna som prydnad på finhyllan i vardagsrummet.Den gamla kannan, den hade vi när vi skulle ut på fältet och plocka potatis på sommaren! Det är vardagsvara, ingen prydnad”, sa hon. Hon talade om Sigvard Bernadottes fina termos, och vi kom gemensamt fram till att åren puttat över den från morgonkaffet till klassikerfacket. 

 

Njut säsongens moderna klassiker på sidan 35. Pinn-stolarna som nyss stod i köket
är
status i dag, och i morgon är de antikviteter. Det är en ständigt glidande rörelse! 

 
Nyckelord:



Nytt nummer ute i butik på torsdag!

 
Nyckelord:



Hans Gedda möter Caravaggister


Hans Gedda avporträtterade Nelson Mandela 1990.

 

Han är en av våra mest framstående fotografer, känd för att jobba snabbt och träffsäkert.
– Den här stora retrospektiva utställningen fokuserar främst på Geddas konstnärliga fotografier, men ser också på relationen mellan det konstnärliga och hans kommersiella bilder, säger utställningskommissarie Magnus Olausson.
Bland annat visas hans porträtt av internationella kändisar som Nelson Mandela, Andy Warhol och Ingmar Bergman. Parallellt visar Nationalmuseum en historisk kommentar i form av Mörkrets mästare – Caravaggister, romerska barockkonstnärer som målade med stor känsla och dramatik.

 

Utställningen pågår till 30 mars 2014.

 

 
 
Nyckelord:



ANTIK TREND - Finn julfriden

 

Det är inte svårt att hitta vackra föremål till julen, både som gåvor och till det egna hemmet. Helgerna kräver ljus och värme, och gärna doftande tillbehör som fyller salarna.

 

Vinnande bud för den vackert måladeplåtbrickan från tidigt 1800-tal blev 3 600 kr hos Stockholms Auktionsverk 2012. Smidesljusstaken från 1700-talet bjöds upp till 4 900 kr hos Hallands Auktionsverk 2011. Budgivningen för morteln av mässing, som har använts till julbak i närmare 200 år, stannade vid 300 kr hos Gomér & Andersson 2012. Budgivningen för 1800-talsformen av grönglaserad keramik tog sig upp till 3 000 kr hos Dalarnas Auktionsbyrå.

 

  
 
 
 
 
Nyckelord:



Moderna tider

En högtidsstund för alla som gillar designklassiker är de moderna kvalitetsauktionerna. I nästa nummer av A&A, som finns i butik den 19 december, plockar Petter Eklund ut god-bitarna och berättar om rekorden och flopparna. I väntan på hans rapport bjuder vi på en liten aptit-retare i form av den här lysande zodiak-globen från Flygsfors glasbruk. Slutpriset blev 41 650 kr (30 000–35 000) när den ropades ut hos Bukowskis. 

 
Nyckelord:



SVT granskar konstexperterna

 
 
Missa inte Uppdrag granskning i kväll. Då visas den andra delen av programmets granskning av konstmarknaden. 
 
Nyckelord:



Skål för tomtefar


 
Efter julklappsutdelningen kanske det passar bra med lite madeira. Den här något medfarna flaskan  har snart 150 år på nacken. Den tillverkades 1865 av Tarquinio Torquato da Camara Lomelino och bjöds ut av Bruun Rasmussen för 2 500–3 500 danska kronor. Högsta bud blev 3 600.
 
Nyckelord:



RSS 2.0