Vårkänslor i Brösarp!

Den börjar bli ett verkligt vårtecken nu: Antikmässan i den lilla byn Brösarp på Österlen som vuxit från att ha varit ett lokalt litet skötebarn till att bli en internationellt erkänd tonåring på sjutton vårar. Här samlas verkligen Antiksverige till högtidsfest. Namnkunniga gallerister, antikhandlare och konservatorer trängs med en allt större publik. Antik & Auktion är förstås med på ett hörn i form av skribenten Charlotte Breimer Törnqvist som på lördagen leder en paneldiskussion i samarbete med Bengt Janssons minnesfond. Mässan pågår mellan den 19 och 21 mars. Väl mött!

Den trånande terrakottadamen, signerad R Schütze och daterad 1883 och den koboltblå fickpluntan från första delen av 1800-talet fanns med på Brösarpsmässan förra året.
Foto Erik Karlsson

Nyckelord:Modeord


Begreppet vintage har seglat upp som ett favoritord för modeintresserade. Och visst låter väl vintage lite snofsigare än begagnade kläder, eller second hand för den delen. Men kan alla gamla kläder kallas för vintage? Inte enligt författaren Marie Birde som i nya boken ”Vintage En stilguide till vintagemode” menar att det inte nödvändigtvis måste vara begagnade kläder. Det viktigaste är att plaggen är minst 25 år gamla och är tidstypiska. I den lättöverskådliga bildtäta boken presenterar hon en rad klassiska klädkonstnärer från 1910-talet till och med 1980-talet.


Nyckelord:Bästa rimfrosten i glasen......kommer från Finland förstås!
Ljusstakarna i Timo Sarpanevas (1926–2006) ”Festivo”-serie från 1966 tillverkas fortfarande men inte glasen. Åtta ljusstakar, h 8–31 cm, och sju glas klubbades tillsammans för fyndiga 1 800 kr (1 500) på stadsauktion hos Stockholms Auktionsverk. Nypriset för ljusstakarna ligger på ca 3 400 kr.
Av Annika Malmborg
Foto Stockholms AuktionsverkNyckelord:Oljemålningen...


...”Écluses à Monnikendam”, 63x44 cm, av fransmannen Jack Chambrin (1919–83) gick i väg högst överkomligt på kvalitetsauktion hos Norrköpings Auktionsverk. Klubban slog vid 3 500 kr (2 000–3 000).
Av Annika Malmborg
Foto Norrköpings Auktionsverk

Nyckelord:Pop på tyska

Intresset för popkonst verkar vara outtröttligt. Liksom fascinationen över Andy Warhols liv och verk, som ju ständigt återkommer på museer och konsthallar. Hamburger Kunsthalle sällar sig nu till skaran med utställningen Pop Life. Förutom Warhol visas verk av Jeff Koons, Keith Haring, Martin Kippenberger och Damien Hirst. Pop Life, är ett samarbete med Tate Modern, pågår till 9 maj.

Nyckelord:Sätt lite snurr...


...på 1960-talet. Med rygg i rökfärgad plast och sits i gul vinyl är stolen på kromad metallfot så läcker att man inte vet om man vill sitta eller titta på den. Klubbad för 550 kr (1 000) hos Lauritz.com i Helsingborg.
Av Annika Malmborg
Foto Lauritz.comNyckelord:Gunnar Nylunds...
...vackra stengodsskulptur
i form av ett antilophuvud, höjd 33 cm, klubbades för 2 000 kr (1 500) på specialauktionen Modern design & grafik hos Göteborgs Auktionsverk.
Av Annika Malmborg
Foto Göteborgs AuktionsverkNyckelord:Inte bara dyrt hos Larry!

Konsthandlaren Larry Gagosian, som driver nio gallerier runtom i världen, säljer varje år konst för hundratals miljoner. Men allt är inte dyrt och ouppnåeligt. Han har nämligen öppnat en butik i New York där designföremål, affischer och böcker säljs. Det rapporterar Vanity Fair som förtjust konstaterar att det nu finns något för alla i Gagosians imperium.

Nyckelord:Evigt ung


Man ska ju ha barnasinnet i behåll, sägs det. Och med de här sköna leksakerna är det ju inget problem. Någon kommer att hålla sig evigt ung efter att ha ropat in den här urverksdrivna zeppelinaren från Lehmann som klubbades för 5 500 kronor (2 500–3 000) på Stockholms Auktionsverk. Eller den här motorcykeln från Kellerman i litograferad plåt som gick för 4 000 kronor (3 000–4 000) på samma auktion.
Av Jens Nordqvist
Foto Stockholms Auktionsverk

Nyckelord:RSS 2.0