Endast en av Mammas miljontavlor såldes


Karin Mamma Anderssons "Kompisar från förr" såldes för en miljon kronor.
Foto: Stockholms Auktionsverk


Finansoron fortsatte att drabba värdena på modern konst även den fjärde och sista auktionsdagen i Stockholm, då det var dags för Auktionsverkets nutida måleri under fredagen.
Även här såldes det mesta kring eller under lägsta utropspris – men bara ett av Karin Mamma Anderssons två miljonobjekt gick att rädda: "Kompisar från förr" (1,3–1,5 Mkr) klubbades för 1 Mkr. Men hennes "Rödluvan i målarens trädgård" (1,5–2 Mkr) förblev osåld.
För det tredje miljonobjektet blev det också nobben: italienaren Mimmo Paladinos "Destinato a volare" (1,5–2 Mkr).
Bättre gick det för tre andra prestigeobjekt. Rolf Hanssons "Runt om trappa VIII" (300 000 kr) bjöds upp till 525 000 kr, Barbro Bäckströms kroppsformade järnduk "Ett kärlekspar" till dryga övre utrop med 525 000 kr och Ola Billgrens "Staty Afrodite – Euploia" från hans sista levnadsår 2001 (400 000 kr), som klubbades för 350 000 kr.

På måndag finns Christer Ekboms summering från höstens första och dramatiska inledning på auktionssäsongens toppnivå. Men där trotsade konsthantverket och designobjekten de annars så dåliga resultaten på konstsidan.
Läs även hans tidigare rapporter från den turbulenta veckan: Tisdagen, onsdagen och torsdagen.

Nyckelord:



Pompeji ligger i Skåne!

Från Italien till Göingetraktens täta skogar kan steget tyckas stort men just nu befinner sig faktiskt ett härligt stycke Pompeji i Hässleholms Kulturhus.
Där har Pompejiinstitutet Soprintendenza Archeologica Speciale di Napoli e Pompei valt att premiärvisa ett antal nyligen utgrävda föremål från staden som år 79 e Kr begravdes under aska, pimpsten och lava.
Utställningen ”Pompeis Panem Gustas – Pompeji till bords” bjuder på 250 originalföremål med koppling till mat och dryck.
Mer information och ett spännande föreläsningsschema finner du på här.
Utställningen visas till och med den 18 januari 2009 för att sedan vandra vidare.

Fresken på bilden visar några av läckerheterna i ett skafferi i Pompeij.
Foto: Soprintendenza Archeologica Speciale di Napoli e Pompei



Nyckelord:



Tv-stjärna under klubban


Teddy och hans vänner väntar på att klubban ska falla
Foto: Bonhams


Den engelske skådespelaren och komikern Rowan Atkinsons sorglustiga sprattelgubbe Mr Bean dök upp i rutan första gången 1989. Mr Beans bästa vän hette Teddy, och teddy var precis just vad han var - en stickad brun björn med lite lagom lösa leder. Efter sin tv-karriär bosatte sig Teddy på Teddy Bear Museum i Stratford-upon-Avon, och när Bonhams höll leksaksauktion med andra berömda och mindre berömda nallar i början av september fick Teddy, och tre av hans närmaste vänner från museet, en ny ägare för ynka 180 pund.
Nyckelord:



Krisen fortsätter att plåga auktionshusen

Inte heller Stockholms Auktionsverk undslapp skärselden från finanskrisen. Däremot blev det inte alls så många återrop som hos Bukowskis när Auktionsverket på torsdagen inledde sin försäljning av moderna klassiker. Det mesta klubbades även här tilll ett slags "reapris" mellan bevakningsnivå och lägsta utropspris. Att det är köparens marknad som nu råder är det alltså ingen som helst tvekan om.
Auktionsverket undgick alltså inte heller några tunga bakslag i form av återrop. Det gällde främst auktionens utländska dyrgripar: två av Fernand Légers målningar för 3,5–4 Mkr respektive 2–2,5 Mkr i utrop fann inga köpare, medan Légers tredje miljonmålning med 2–2,5 Mkr i utrop ropades in för 1,9 Mkr.
Det svenska toppnumret, Bror Hjorths svenskromantiska "Vårkväll på Flustret – Uppsala", klubbades för 2,1 Mkr eller strax under lägsta utrop på 2,5–3 Mkr.
Måleriets enda prisraket var Stockholmsskildaren Fritiof Schüldts 1920-talsvy "Den blå salen – Smedsudden", som bjöds upp från 60 000 kr till hela 200 000 kr.
På fredag klubbas den samtida konsten hos Auktionsverket.
Läs Christer Ekboms rapporter från tisdagens och onsdagens auktioner.

Nyckelord:



Fortsatt trögt för miljonmålningarna på Bukowskis

Även den samtida konsten på Bukowskis Moderna höstauktion drabbades på onsdagen av samma motgångar som de moderna klassikerna dagen innan. I den mån de viktigare verken inte återropades, så klubbades de genomgående strax över bevakning och under lägsta utrop.
Den annars väntade prisfesten för Karin Mamma Anderssons många miljonmålningar uteblev. Visserligen såldes dyrgripen "Lika bra att gå hem" för 2,125 Mkr, men en bra bit under utropsspannet 3–5 Mkr, medan "Efter Kristi lekamen" nådde hela 2,575 Mkr och därmed mitt i utropsspannet 2–3 Mkr. Det tredje miljonobjektet "Många träd i skogen" (0,8–1 Mkr) hamnade under lägsta utrop med 0,785 Mkr. Däremot fann "Mig är så kallt" (0,9–1 Mkr) ingen köpare.
Även Ola Billgrens stora och skimrande 1988-talsmålning "Aftonlandet" (2–4 Mkr) gick åter till säljaren.
Dock fann Ernst Billgrens satiriska "I konsthandeln" (0,6–0,8 Mkr) nåd för 0,6 Mkr.
Det främsta internationella konstverket, Jean Dubuffets bemålade skulptur "Le Mage" (3–4 Mkr), kunde också säljas strax under lägsta utrop eller 2,8 Mkr.
Under torsdagen och fredagen klubbas Stockholms Auktionsverks moderna och samtida måleri.
Läs även Christer Ekboms analys från Bukowkis auktion under tisdagen.
Nyckelord:



Om du gillar manga – åk till Louisiana!


Tabaiamos (f 1975) konst handlar ofta om förhållandet mellan stadens privata och offentliga rum. Hennes verk ”Offentlig toalett” är från 2006. Foto Louisiana Museum of Modern Art

Under hösten visar det fantastiska danska museet Louisiana i Humlebæk upp manga. Denna japanska blandning av konst, serieteckningar och animerad film har verkligen erövrat världen. Framför allt är det många unga som fastnat för de uttrycksfulla bilderna och de starka berättelserna. Men alla åldrar kan faktiskt hitta något i den mångfasetterade mangan.
Läs A&A:s Christina Linderoth-Olsons artikel om mangautställningen på Louisana.
Nyckelord:



En skur av återrop på Bukowskis

Till slut nådde den stora finansoron även in i svenska auktionssalar på allvar. Försäljningskrisen väntas sprida sig vidare denna auktionsvecka med totalt fyra tunga auktionsdagar för den svenska marknaden.
Läs mer…
Nyckelord:



Porträtt i moll



Hon ser allvarlig ut, kvinnan på porträttet målat 1929 av den belgiske konstnären Louis Buisseret (1888–1956). Mary McBride, som hon heter, är alldeles nygift med författaren och konstkritikern Homer Saint-Gaudens, son till en av den tidens mest berömda amerikanska skulptörer. Fantasin får fritt spelrum – varför ler hon inte? Har hon fått kalla fötter efter bröllopet? Eller är hon, som så många andra, drabbade av den stora Wall Street-kraschen?
Kanske läser jag in för mycket i porträttet. Idag väljer vi fort och lätt bort och raderar bilder i våra digitala kameror så fort de inte passar vår bild av oss själva som lyckade och lyckliga. Det är ju bara att ta ett nytt, ett där vi ler. Kanske har vemodet förpassats så långt ner i vårt medvetande att vi inte längre vet hur det ser ut – och hur vi ska reagera på det.
Hur som helst är det ett otroligt vackert porträtt. Det ropades ut den 23 oktober på Bloomsbury Auctions med utropspriset 3 000–5 000 pund, men förblev osålt.
Om det beror på dagens finanskris eller på att vemodet inte har en plats i vår vardag kan vi bara spekulera kring.
Vad tror du?
Nyckelord:



Vad är VINTAGE?


Nina Hartmann.
Foto: Erik Karlsson


Just nu pågår det en diskussion bland våra medarbetare kring begreppet vintage. Det dyker upp i alla möjliga sammanhang och nivåer, och gäller inte alls längre bara vackert åldrade klädesplagg eller årgångsviner. I A&A:s novembernummer har antikhandlare Nina Hartmann, som driver nätbutiken Vintage by Nina, inrett ett sovrum i vintagetoner. Ninas stil omfattar ”det tidiga 1900-talets enklare möbler, och föremål, gärna i fransk, belgisk eller svensk tappning”, Men för mig står vintage fortfarande främst för mina älskade secondhandkläder, som jag flitigt använder, men som ju inte alltid har så väldigt många decennier på nacken.  Ibland är designern till och med fortfarande i livet. Häromdagen befann jag mig på tal om det på en alldeles äkta haute couturevisning i Paris, under Louvren, och med hela världens alla spjutspetsar till modejournalister på första raden. Med jämna mellanrum blixtrade det till i publiken. När blixtarna blev alldeles extra intensiva viskades det i raderna: det är Jean-Paul Gaultier! Och där satt jag, några meter bort, med hans kappa på mig, ett av mina allra finaste vintage-fynd med 1980-talssnitt.

Vad är vintage för dig? Skriv en kommentar och berätta!
Nyckelord:



Ulla och Gustav Kraitz i rampljuset


Foto: Erik Karlsson

I A&A:s augustinummer porträtterades konstnärsparet och keramikerna Ulla och Gustav Kraitz. Nu har de av regeringen tilldelats hedersbetygelsen Illis quorum. De två keramikerna uppmärksammas för sitt mångåriga konstnärskap. De belönas för att de ”med fantasi och kunnande har keramiskt och konstnärligt gjort stora insatser med sitt konstnärskap.”
– Vi kände en otrolig glädje när vi fick beskedet att vi skulle tilldelas Illis quorum! Dessutom får Ulla och jag varsin, säger Gustav Kraitz.
Kraitz offentliga och ofta monumentala verk har väckt uppmärksamhet över hela världen. Deras finstämda och sinnrika hyllning till Raoul Wallenberg utanför FN-huset i New York satte dem på världskartan när det invigdes 1998, på årsdagen av Kristallnatten.
En av parets största satsningar ligger fortfarande framför dem. Den 20 april 2009 invigs en 900 kvm stor utställning på Beijing Capital Museum i Peking. Ulla och Gustav är i full gång med planeringen. Utställningen heter ”Kraitz – Modern svensk konst med rötterna i Sungskärvor”. Kineserna har stor respekt för paret Kraitz. Deras skicklighet att bemästra kinesiska glasyrer och bränningsmetoder i så kallad flamugn är ytterst sällsynt.

Av Jacob Faxe
Nyckelord:



Tänker hon hoppa?


Stillbild ur Johanna Billings video "Where she is at".

Intressantast just nu på Malmö Konsthall är Johanna Billings utställning "This is how we walk on the moon". Bland hennes videoinstallationer fastnade jag framför filmen "Where she is at" från 2001. En kvinna i bikini klättrar längst upp i hopptornet på badplatsen. Tvekar. Står där länge. Hasar sig ut på utsidan av räcket. Tittar ner. Det känns mer och mer störigt ju längre
tiden går. Och den går. Länge. Ska hon hoppa? Vill jag att hon ska hoppa? Hur ska det gå? Det är omöjligt att gå vidare utan att få ett svar. Hoppar hon någonsin? Det kan jag tyvärr inte avslöja. Utställningen pågår till och med den 16 november, inträdet är gratis.

Nyckelord:



Namedropping från Köpenhamn


Vår art director, Tor Larsson, synar en kinesisk guldfiskskål från 1800-talet.


Kaare Klints och Carl Petersens
Faaborgstol från 1914
.

En gång om året rymmer Antik & Auktions redaktion till en av världens finaste huvudstäder: Köpenhamn.  Det förundrar mig ständigt att vi skåningar har några futtiga mil till Kongens Nytorv! Vi har hittills avverkat bland annat Glyptoteket, Statens Museum for Kunst och auktionsvisning på Bruun Rasmussen, och nu senast letade vi oss till Kunstindustrimuseet på Bredgade, inte långt från just Bruun R. Det är inrymt i en strålande grandios rokokobyggnad med anor från 1752, men innanmätet andas danskt 1900-tal.  Ivar Bentsen och Kaare Klint (som ju 1943 ritade den världsberömda veckade lampan) förvandlade i början av 1920-talet det dåtida hospitalet till ett modernt museum. Kaféet, som serverar hembakat, är möblerat med stolar och bord av Hans J Wegner och Poul Kjaerholm och resten av museet är tillägnat den ena stjärnan efter den andra på den danska formgivarhimlen, från nästan nutid såväl som längre tillbaka i seklerna.
                                                                                                                                                                        

Nyckelord:



Grattis!

Vi har tio vinnare av biljetter till Grand Antiques på Nordiska museet. Rätt svar på frågan när museets byggnad invigdes var 1907. Grattis!
Vinnarna meddelas per e-post. Biljetterna kommer sedan med vanlig post.
Ni som vill följa med på Peder Lamms spännande guidetur under Grand Antiques anmäler er till mig på [email protected].
Skynda, skynda…
Nyckelord:



Låt oss äta kakor!



Om du liksom vi längtar efter tårtor och andra söta skapelser nu när hösten skruvar ner värmen och ljuset, kan ett besök i Köpenhamn glädja gommen och lätta upp humöret. På Skoubogade 3 finns sedan den 8 oktober 1870 La Glace, konditoriet som sägs vara Danmarks äldsta, och där kan du fika med stil. Men smakar det så kostar det!
Nyckelord:



Vågar du bjuda på auktioner på nätet?

Många tycker det är kul och spännande med nätauktioner. Men hur fungerar det egentligen? Vågar vi lita på auktionssajterna?
I senaste numret av Antik & Auktion granskar vi de allt mer populära auktionerna på nätet och reder ut det juridiska regelverket.
Vad har du för erfarenheter av nätauktioner? Har du blivit lurad? Har du gjort ditt livs fynd?
Gå in på kommentarfältet nedan och berätta din historia!
Nyckelord:



Mamma blir auktionernas drottning

Två av 2000-talets rikligaste svenska moderna kvalitetsauktioner i Stockholm avgörs mitt uppe i en global finanskris som oroar auktionshusen och säljarna. Nervositeten är betydande, särskilt när det gäller den första dagens resultat, när Bukowskis moderna måleri säljs den 28 oktober.
Läs mer!
Nyckelord:



Vinn Peder Lamm

Nu kan du vinna antikexperten Peder Lamm, i alla fall för en stund. Fredagen den 14 november ger Peder Lamm Antik & Auktions prenumeranter en exklusiv rundvisning på Sveriges tjusigaste antikmässa, Grand Antiques på Nordiska museet i Stockholm. Visningen börjar klockan 18:30.
Allt du behöver göra är att mejla mig på [email protected] Glöm inte att uppge namn och adress;
Vi har 50 platser till guidningen (inträde ingår). Vinnarna meddelas per E-post.
Först till kvarn…
Nyckelord:



Tävla om biljetter till Grand Antiques

Vi lottar ut tio inträdesbiljetter till antikmässan Grand Antiques på Nordiska museet i Stockholm den 14-16 november. Biljetterna gäller för en valfri dag under helgen. För att vinna måste du svara rätt på följande fråga:
Vilket år invigdes Nordiska museets pampiga byggnad?
1. 1816
X. 1877
2. 1907
Mejla ditt svar till [email protected]
Glöm inte att uppge namn och adress. De första tio som skickar in det rätta svaret vinner en biljett för två personer. Vinnarna meddelas per E-post.
Nyckelord:



Långa kjolar förutspår tunna plånböcker


Det sägs ju att kjolarna blir längre när tiderna är dåliga. Om det stämmer är det nog många damer som snart kommer att börja snubbla på volangerna, med tanke på vart konjunkturen verkar vara på väg.
Men hur är det egentligen med det gamla talesättet? Kanske kan Nordiska mussets kommande utställning "Icon Dressed" ge ett svar.
Från och med den 25 oktober visas exempel på dammodets skiftningar under de senaste 200 åren. Det är den danskholländska designern Annette Meyer som ställer ut 14 skyltdockor med tipstypiska kläder och frisyrer.

Nyckelord:



Tävla om rokokons gudmor

Hon var rokokons gudmor. Madame de Pompadour (1721–64) styrde smaken i Frankrike och i många år var hon den som i praktiken styrde landet, såväl politiskt som kulturellt. Kung Ludvig XV (1710–74) var helt beroende av hennes åsikter och sällskap.
Läs om borgarflickan Jeanne Poisson som blev officiell kunglig älskarinna åt franske kungen och känd som Madame de Pompadour i hela Europa. Herman Lindqvist skildrar i sin nya bok livet i Versailles under 1700-talets mitt och berättar levande om hennes drivkraft och de kulturella insatser hon genomförde.
Nu kan du vinna Herman Lindqvist nya bok. Berätta om ditt bästa fynd på vår tävlingssida så kan du bli en av vinnarna
Nyckelord:



Låt färgen härda och stormkoka aldrig silver

Ni som har läst senaste numret av Antik&Auktion la kanske märke till den vackra jugendkastrullen på sidan 25, som för övrigt snabbt köptes av en målmedveten ryska, berättade Fenix Antik i förra veckan. I bildtexten kommer jag med tipset att lätt sjuda mjölken eller smälta smöret i silverkastruller men ber att få tillägga; stormkoka helst inget även om silver inte smälter i första taget, utan vid närmare 900 grader. Trähandtaget kan ta skada. Kastrullen är vacker som den är, servera den nykokta potatisen i den, insvept i ren handuk av bomull.
Jag har drabbats av den vita vågen och målat om mormors matbord i gustaviansk stil som hade dyster gul/vit nyans från tidigt 1900-tal. Jag kunde inte motstå äggoljetempera i benvit kulör.
Hoppsan, färgen sög upp det röda vinet som spilldes vid en middag veckan därpå och fläckarna blev permanenta. Rådet från färgexperterna på Ovolin är vänta flera veckor innan bordsytan får användas, så att färgen får härda. Detta gäller även linoljan. I senaste Antik&Auktion på sidan 35 ger jag rådet att snabbt torka upp fläckarna på bordsytan som målats med linolja men jag syftade egentligen på äggoljetempera. Personalen på Ovolin hälsar att även linolja som härdat tål spillda droppar. Tvätta bara med såpa så löser det sig men låt helst färgen härda ordentligt innan det dukas upp till vilda höstmiddagar.
Foto: Malte Danielsson

Nyckelord:



Glömde ange minimibelopp - tvingades sälja båten för 240 kronor

Nätauktioner blir allt mer populära. Men det gäller att ha tungan rätt i mun. Det fick tysken Jakob Kauder erfara när han skulle sälja sin båt på tyska auktionssajten allesauktion.de, rapporterar Affärsvärlden. Han hoppades få 120 000 kronor för båten, men glömde fylla i ett minimibelopp, alltså vad han minst ville ha för att sälja. När han insåg sitt misstag var det försent. Högsta budet låg på 240 kronor och när Jakob Kauder försökte avbryta affären gick budgivaren till en domstol i Köln, som gav köparen rätt. Domaren, Hubertus Nolte, förklarade efteråt att "standardreglerna för affärstransaktioner gäller även vid nätauktioner".
I det kommande numret av Antik & Auktion, som finns i handeln från och med nästa vecka, granskar vi nätauktioner och reder ut de juridiska begreppen. Missa inte det!

Nyckelord:



Hurra för Marianne!



Marianne Westman
är en av våra mest folkkära formgivare. Med Rörstrandsklassiker som "Mon Amie", "Picknick", "Pomona" och "Elisabeth" gjorde hon den svenska vardagen både vackrare, roligare - och mer funktionell. I år fyller hon 80 år och Rörstrand porslinsmuseum firar detta från den 17 oktober med en mindre utställning som visar Westmans älskade design, samt rariteter ur samlingarna. Här finns chansen att se det keramiska klockspelet "Plingeling", ägghönor, blå burkar, textil och råbarkat konstgods.

Westman växte upp i Falun och det gamla dalakökets atmosfär inspirerade den unga dalkullan till ett vänligt och dalaklurigt formspråk, en speciell omsorg om föremålen. Hon gick Konstfack på 1940-talet och fick direkt anställning på Rörstrand 1950. Där verkade hon framgångsrikt i 21 år, för att sedan arbeta lika länge som frilansformgivare för tysk porslinsindustri. På 1970-talet gjorde hon även bruksglas för Skruf och Kronabruken. I nästa nummer av A&A (nr 11/08) kan du läsa mer om Marianne Westman.

Nyckelord:



Allt du vill veta om Moderna museet


Nu kommer en bok om Moderna museets verksamhet under 50 år. I  "Historieboken. Om Moderna Museet 1958-2008" berättar tolv författare om samlingarnas historia, de olika verksamheterna och om politiken bakom olika beslut. Till grund för boken ligger ett större forskningsprojekt om ett av våra mest omtalade museum. Bilden är tagen i samband med en Picasso-utställning i slutet av 1980-talet. Fotografen är okänd.
Nyckelord:



Är det Leonardo da Vinci som målat denna kvinna?

Sedan i våras någon gång har experterna tvistat kring en målning som av flera anses vara utförd av Leonardo da Vinci och som orsakat  omfattande diskussioner. Det här är ingen målning som hängde  oupptäckt i ett hem eller hittades på en vind.
   Nej, målningen såldes faktiskt på Christies auktion i New York 1998 för 21.850 dollar. Då, vilket hör till ovanligheterna,  uppmärksammades målningen inte av vare sig auktionsfirmans egna  experter eller de specialiserade handlarna på auktionen, inklusive den handlare som köpte målningen.
   I dag vill man inte från Christies sida kommentera saken "förrän  en fullständig akademisk och vetenskaplig analys har gjorts."
   Men den samlare som 2007 köpte porträttet privat hade sina  misstankar och i dag är det flera som tror att det rör sig om en målning av Leonardo da Vinci. Främst Alessandro Vezzosi, chef för  Museo Ideale Leonardo da Vinci som inkluderat den i en Leonardo- monografi.
    Två vetenskapliga tester är redan gjorda i Paris och Schweiz, som slår fast att åldern är stämmer samt att da Vinci kan vara upphovsmannen. 
Men flera experter är också skeptiska och menar att porträttet är  aningen livlöst, samt att flera konstnärer målade i samma skola som  da Vinci.
    Så, om det nu verkligen är Leonardo da Vinci som utfört målningen  är det en smärre sensation, men det kommer att ta tid att eventuellt  komma dit innan akademikerna tröskat igenom frågan.


Nyckelord:



Från antikfronten något nytt?

Det blåser en underlig vind genom antiklandet. Jag och fotografen Patrik Johansson är ute en del på mässor, loppisar och i butiker och vi har känt av en oro och en undran över läget och framtiden och förnyelsen. Den nya Kistamässan var ett efterlängtat lyft i lokaler och mat och vi såg en hel del fina grejor, men tyvärr blev den inte välbesökt. Folk var väl sysselsatta med att riva upp madrasserna och stoppa in pluringarna istället för att köpa antikviteter. Flera handlare fick inte ens ihop till hyran. Medelåldern var också hög bland besökarna, det var så pass att vi hajade till när en yngre köpare smög förbi. Även handlarna var mestadels äldre, vi mötte entusiasterna och de tappra pansionärsparen som packar upp pressglas, figuriner, kaffegods och serviser. Men det är just i detta mellanskikt som försäljningen går trögt.
Toppskiktet och loppisfynd funkar, men det breda, allmänna utbudet tycks ha problem. Till viss del är det nog näthandeln som har ryckt marknaden från mässorna, utbudet är alltid så mycket större på Tradera och Ebay, pricksäkerheten också och tidsvinsten. Man går på mässa från fåtöljen. Jag river igenom 4-5 auktionshus på några minuter, de flesta prylarna bara passerar. De flesta av oss ger nog inte antikviterna den tid de kräver för att börja leva upp.

Och hur ser det ut framöver? Vilka ska ta vid när de äldre handlarna tröttnar på att packa ner osålt servisgods på mässa efter mässa? Vad kan locka yngre köpare och säljare, samlare och entusiaster? Vad håller, vad kommer snart? Vad ska stiga härnäst? Antikexperterna famlar i blindo, nosar i vinden från den ekonomiska turbulensen.

"Kvalitet", "unikt", "saker med personlighet", brukar man säga, men begreppen börjar bli rejält slitna och ingen ung idag köper väl en svepask från 1700-talet bara för att den är välgjord och känslig och bär märken av okända människor för 250 år sen.

Vi kände oss lite undrande och "battle weary" över kaffekopparna på Kistmäsan. Alla har sina teorier, alla vill ha någon slags svar i osäkerheten. Många undrar nog nu hur det ska det gå på de Moderna auktionerna. Är de en barometer på verkligt antikintresse eller en ticksig seismograf för överflöd? Vi kommer alltid att umgås med föremål och älska dem, men var sker den nödvändiga förnyelsen i det äkta sinnet för äldre ting? Var finns de yngre ögonen, samlarna, eldsjälarna?

Nyckelord:



Högklassig vintage i skräddarsydd lokal

Nu står Magasin Ekelin klart i Vallkärra utanför Lund - och Pelle Ekelins dröm om en ljus, rymlig byggnad med plats för alla moderna möbelklassiker har äntligen blivit verklighet.

Och det är ingen vanlig möbelaffär besökaren kommer in i. Utöver själva byggnaden, som förenar modern arkitektur med en gammal skånelängas typiska attribut och som är väl värd ett eget studium, är det högklassig vintage för hela slanten.

Vi hittar dem allihop: Arne Jacobsen, Börge Mogensen, Hans J. Wegner, Bruno Mathsson, Verner Panton, Alvar Aalto samt en och annan okänd godbit från 1900-talets formgivarera.

"När fastigheten med vår affärslokal i centrala Malmö skulle säljas för två år sedan bestämde vi att göra allvar av tanken på ett skräddarsytt galleri, som kan betraktas som både möbelaffär och utställningslokal", säger Pelle. "Vi har byggt magasinet på egen mark och bor alldeles i närheten. Så har man inte möjlighet att komma under vanlig affärstid, går det bra att boka en egen visning som passar bättre i schemat".

Affärsidén - förutom att slå ett slag för de skandinaviska klassikerna - är att enbart sälja exemplar av hög kvalitet. Här kan man hitta möbler i fullgott originalskick eller renoverade av specialister enligt konstens alla regler. Ingenting får se sjaskigt eller slitet ut.

"Även om det handlar om second hand eller vintage och priset är hälften av en nytillverkad möbel, ska köparen vara garanterad ett gott skick. En möbel från 1700-eller 1800-talet får naturligtvis ha patina och stoltsera med sin ålder, men 1900-talsklassikern ska vara fräsch. Patinan kommer ändå!"

Nyckelord:



Efterlyses: Maja Sjöström

Det kom en förfrågan till redaktionen. Det var bibliotekarien Åsa Rausing-Roos som undrade om inte vi kunde hjälpa henne i arbetet med en biografi över konstnärinnan Maja Sjöström (1868-1961). Hon söker framför allt efter verk av Sjöström. Vet du något om textilkonstnärinnan eller bara är nyfiken på henne så läs mer här.

Nyckelord:



Gårdagens slitsamma vardag och festliga högtid

Var tid har sina vardagsbekymmer. Nu brottas vi med störtdykande aktiefonder, obegripliga digitalboxar och vilken av alla hundratals kaffevarianter vi ska välja. I en annan tid handlade det istället om att hinna karda ull till barnens kläder, hämta vatten i bäcken och planera skördefesten. Om det senare handlar A&A:s expert Jane Fredlunds bok "Så levde vi". Den beskriver vardagslivets alla sysslor, men även fester och kalas i forna dagars Sverige. Boken gav ut för första gången 1971, men kommer nu ut i en omarbetad nyutgåva på ICA Bokförlag.

Nyckelord:



När Barbara Streisand fick nog av art déco



Få känner kanske till att artisten Barbara Streisand är en nära nog fanatisk antiksamlare. Sångaren och skådespelaren med den något ojämna karriären har ett minst sagt stort intresse för konst och antika föremål. Men det kan bli för mycket av det goda också. Under många år samlade hon nästan enbart på art déco och art noveau, tills hon en dag i mitten av 1990-talet helt enkelt tröttnade och skeppade i väg hela samlingen med dyrgripar till auktionshuset Christie's i New York för att istället börja samla på amerikansk folkkonst. För det är väl som hon sa i en intervju från tiden: "En samlare slutar aldrig samla".
Nyckelord:



Svagt intresse för ryska målningar


Stockholms Auktionsverks hittills största ryska specialauktion den 2–3 oktober drabbades av den största motgången för en kvalitetsauktion i Sverige på närmare två decennier. Bara 42 av totalt 239 målningar fann köpare.
Specialauktionen var värdemässigt den största i auktionshusets hela historia med ett sammanlagt utrop på drygt 74 Mkr.
Bland de drabbade säljarna fanns många besvikna svenska inlämnare. Med få undantag förblev majoriteten av alla miljonobjekt osålda – bland dem en stor romantisk landskapsmålning från 1811 av Feodor Matvejev med utropspriset 5–7 Mkr.
Andra dagens utrop av exklusivt rysk hantverk noterade däremot en lyckad försäljning med en unik uppsättning 1882–1910 av tsardömet förnämsta utmärkelse: Sankt Andreasorden i guld. Den klubbades på utropsnivå för 6,1 Mkr.
Konstföremålen såldes generellt bättre än måleriet. En silverklädd handsklåda från S:t Petersburg 1875 bjöds upp från 220 000 kr i utrop till slutpriset 1,25 Mkr.
Som framgick av min förhandspresentation av auktionen rådde redan på förhand en oro för att just den ryska marknaden riskerade att vika: "Är det någon skillnad mellan finansoron i Moskva och i västvärlden?".
Stockholms Auktionsverk betonar också att motgången förklarar en sådan skillnad med en Moskvabörs som fallit 60 procent sedan i våras.
"Vi var oroliga redan före auktionen, men trodde inte att det skulle bli fullt så svårsålt. Men rysk konst är en ung och sårbar marknad, medan västvärldens långvariga uppskattning av glamourvärdet skapat en tryggare marknad för Fabergé och andra ryska lyxföremål", säger informationschef Anna Hamilton.
Totalt för båda auktionsdagarna återropades 55 procent av utbudet.
Nyckelord:



Fler vinnare!


Ni vet väl att vi ständigt och jämt söker efter historier om bra fynd. Du som har hittat ett alldeles speciellt föremål och vill berätta om det kan vara med och tävla om böcker på vår tävlingssida.
Samtidigt säger vi grattis till er fem fyndjägare som vann boken "Medelhavsträdgård" på svenska av Peter Englander:
Karolin Thiel, Idre
Veronika Andersson, Visby
Lillemor Berglund, Västerås
Carina Alfvén, Fritsla
Vanja Gustafsson, Eskilstuna

Men tävlingen är som sagt inte slut - den fortsätter med en ny vinst i potten: Herman Lindqvists rykande färska bok om Madame de Pompadour.
skicka in din bästa fyndhistoria.

Nyckelord:



Glada gubbar på gallerinatten



Förutom det officiella programmet på gallerinatten i Malmö bjuds det massor av evenemang på mindre gallerier. På Galleri Estetica imponerar Niki Cervin stort med sina färgmättade dukar i spännande kontrast med skenbart skissartade men ytterligt exakta teckningar.



Runt hörnet, på L.E.Gant, är det högtryck. Jalle Lorensson från Wilmer X jammar loss och det är så mycket folk att man får armbåga sig fram för att titta på Lindaswedens glada gubbar. Många har en liten textrad eller pratbubbla men för egen del föredrar jag när hon litar på bilden och låter den tala för sig själv.

Nyckelord:



Fantasifull flirt


Skejtutställning på Röhsska? "Nu har det väl ändå gått för långt med museernas flirtandet med den unga publiken", muttrade mitt sällskap när jag var i Göteborg i helgen. Men väl på plats på designmuseet visade det sig att det var den utställningen som fick oss att fnissa och prata mest.

Uppfinningsrikedomen och dekorglädjen är smått fantastisk. Vad sägs om idén att kombinera rullbräda med brädspel (se bilden)? Lätt som en plätt att vända på brädan och ta ett parti backgammon om man kommit ihåg att ta med sig brickorna. Utställningen pågår fram till och med den 2 november.

PS Missa inte den goda vegetariska buffén på Röhsskas café.

Nyckelord:



Vinnare!

För ett tag sedan efterlyste vi tips på hur antikochauktion.se kan bli bättre. Vi är ju i full färd med att bygga om sajten och försöka göra den än mer intressant.
Signaturen Eva tyckte att vi skulle införa en bildfråga där besökaren kan gissa vad föremålet på bilden är värt. Bra idé! Vi ska undersöka möjligheterna att realisera den.
Vi lovade att bästa tipset skulle belönas med en bok. Så Eva får som utlovat "Stilguiden" av A&A:s Jane Fredlund. Kolla din mejl, Eva!
Fortsätt gärna att ge oss synpunkter på sajten!
Nyckelord:



Flyttdags


Richard Thunér har hittat sin drömlokal. Nu flyttar Thunér Antikhandel norrut och öppnar sin butik den 13 oktober på Karlavägen 15 i Stockholm. Jag fångade honom under pågående målningsarbete för att höra mer om flytten.

"Äntligen har jag hittat en lokal med 4,30 i takhöjd", säger en belåten Rickard Thunér med penseln i hand. Dessutom finns här stengolv, nåt jag verkligen uppskattar.

Varför flyttar ni, undrar jag.

"Vi tyckte det var dags för en förändring, vi låg på en trafikerad gata och det kom ganska få till butiken, en trend jag tror många i branschen märker av."

Jaha, men varför satsa på en butik? Varför inte på internet istället?
"Lokalen är fantastisk och vi behöver förnya oss, vi har så att säga vuxit ur den gamla. Och hemsidan är under uppbyggnad. Vi hoppas nå kunder båda vägarna."

Nyckelord:



RSS 2.0