Leonardo i London

Leonardo da Vinci målade Madonna med barn (Madonna Litta) 1491–95.

© The State Hermitage Museum St Petersburg, 2011. (GE-249) Foto: Vladimir Terebenin, Leonard Kheifets, Yuri Molodkovets

 

Få av Leonardo da Vincis mästerliga målningar har bevarats till eftervärlden. National Gallery i London har dock samlat ihop ett sextiotal målningar och teckningar från hans tid som hovmålare hos hertig Lodovico Sforza i Milano från slutet av 1480-talet och 1490-talet. Då tillkom några av de finaste porträtten och två versioner av den gåtfulla Madonnan i grottan. Utställningen tar fasta på Leonardos remarkabla observationsförmåga, hans fantasi och imponerande konstnärliga teknik.

Leonardo da Vinci: Painter at the Court of Milan visas till och med 5 februari 2012.

 

Av CHRISTINA LINDEROTH-OLSON

 

 

Nyckelord:Följ med A&A till kejsarnas Wien!

Så här i glittrande nyårstider passar vi på att tillsammans med researrangören Scandorama bjuda in till vår nästa stora läsarresa, som sker 15–23 september. Österrikes huvudstad Wien är målet för resan, som finns i en bussresevariant på 9 dagar (pris från 10 995 kr per person) eller med möjlighet att flyga ner till Wien i en kortare variant på 5 dagar (pris från 7 995 kr per person). I priset ingår halvpension och i Wien bor vi på fyrstjärniga Austria Trend Parkhotel.

 

Självklart har turen sin höjdpunkt i det kejserliga palatset Schönbrunn där vi får njuta av en unik visning i salar som vanligtvis är stängda för allmänheten. Vi tar lektioner i wienervals, vi passar på att besöka ett av Europas äldsta auktionshus Dorotheum och den berömda spanska ridskolan och avsmakar klassisk österrikisk mat. Dessutom deltar vi i en festkväll med middag och musik. Vi upplever också en Donaukryssning med vinprovning. Förutom Scandoramaguiden finns antikprofilen Jesper Aspegren på plats i Wien för att förstärka våra intryck.

 

Den som väljer att åka med buss till Wien får också chansen att besöka Meissen och manufakturen för den legendariska porslinsfabriken från 1710 och uppleva Sachsens huvudstad Dresden, som efter andra världskrigets bombningar nu återfått sin legendariska skönhet.

 

Programmet – både flygvarianten och den som tar oss med buss till Österrike – finns på www.scandorama.se.

Boka på www.scandorama.se eller 040-600 00 00. Ange ditt prenumerationsnummer samt Antik & Auktion.

Vi ses i Wien!

 

Låt dig inspireras! Redan nu kan du njuta av Wienerstämning i den bejublade turné som Schönbrunns Slottsfilharmoniker gör genom Sverige 8–17 januari. Turnéplan ser du på sidan 15 i nr 12, och som medsponsor lottar A&A ut biljetter på sidan 18!

 

Nyckelord:Frida + Diego i Göteborg

Frida Kahlo, Selt-portrait with monkeys.

Natasha & Jacques Gelman Collection of Modern Mexican Art.

 

Drygt ett halvsekel har gått sedan Frida Kahlo och Diego Rivera avled men deras dramatiska äktenskap fortsätter att fascinera eftervärlden, liksom deras konstnärliga verk. Frida Kahlo är berömd för sitt livsöde och sina djupt personliga självporträtt. Diego Rivera var en av modernismens tidiga förgrundsgestalter men han skapade också muralmålningar. Han var den framgångsrike under sin levnad medan Frida Kahlo är den idag som väcker störst intresse.

Se ett trettiotal viktiga verk ur Natasha & Jacques Gelman Collection of Modern Mexican Art på Göteborgs konstmuseum. Utställningen pågår till och med 22 januari 2012.

Av CHRISTINA LINDEROTH-OLSON


 

Nyckelord:RSS 2.0