Gyllene snittet

Uniformens slimmade snitt har i alla tider återfunnits i haute couturen, och militärens glänsande förtjänsttecken smyckar med jämna mellanrum catwalken världen över. På Armémuseet i Stockholm pågår nu maratonutställningen ”Uniform” med museets uniformssamling från 1700-talet och framåt.
En gång i halvåret i två år byter teman av varandra, från Tufft och grabbigt och 7 nyanser av grått till Utländskt och Personligt.
Den uniformsgalne skaffar sig genast den nytryckta utställningskatalogen som är rikt illustrerad med museets fantastiska grannlåt.


Nyckelord:



Kitschiga kanske...


...men alltid färgstarka och dramatiska är de indiska filmaffischerna. Bollywood, som filmindustrin i Bombay kallas, sprutar ur sig en oerhörd mängd filmer. Nu kommer boken ”The Art of Bollywood”, av Paul Duncan (Taschen). Den innehåller några av alla de handmålade affischerna som har så stor del i Bollywoods framgång.
Av Jens Nordqvist



Nyckelord:



Missa inte inmarschen


De världsberömda soldaterna i den kinesiska terrakottaarmén är på väg till Sverige. Den 28 augusti intar de Stockholm och Östasiatiska museet. Men redan nu går det att köpa biljetter till utställningen, som med all sannolikhet kommer att locka många besökare. Soldaterna ska möta svenskarna djupt nere i de hemliga bergrum som finns under museet på Skeppsholmen.
Enligt museet är det en spektakulär miljö som påminner om platsen där föremålen hittades.
– Du som besökare kommer att få en känsla av det där första magiska ögonblicket när du i en utgrävningssituation plötsligt står öga mot öga med armén, berättar museichef Sanne Houby-Nielsen.
Vill du möta några av världens mest kända kämpar så skynda att boka en biljett.
Av Jens Nordqvist
Foto Östasiatiska museet

Nyckelord:



Tack käre Christer



Igår kväll nådde oss budet att vår käre medarbetare och krönikör Christer Ekbom har gått ur tiden. Christer har varit sjuk en tid men in i det sista med sin alldeles speciella kraftfullhet sysselsatt sig med ett av sina stora intressen: att analysera auktionsbranschen. Från sjuksängen färdigställde han en imponerande översikt över årtusendets första decennium: rapporten kommer i vårt majnummer som en hälsning från Christer. Vi här på redaktionen, liksom alla våra läsare, kommer att djupt sakna Christers stora kunskap och energiska närvaro, i tidningen och i livet. Han var, helt enkelt, sinnebilden av en gentleman.

Carin Stentorp, chefredaktör Antik & Auktion
Nyckelord:



Året när marknaden höll andan!

När hela världen tvingades ner i ett ekonomiskt stålbad under förra året befarade många att konstbranschen skulle bli en av de hårdast drabbade. Och många gallerister, antikhandlare och andra kan säkert vittna om nya hål i svångremmen. Men schweiziska auktionshuset Koller verkar i alla fall andas ut en aning. 2009 blev inte så illa, menar vd:n Cyril Koller i en sammanfattning av året som har gått. Eftersom få valde att försöka sälja de riktigt dyra föremålen betingade de som faktiskt gick under klubban riktigt höga priser.
”Den erfarenheten visar återigen att priserna på konst som har ’det där lilla extra’ – oavsett om det är kvalitet, skönhet, unikhet eller en speciell proveniens – är motståndskraftiga även under de mest stormiga ekonomiska tiderna”, skriver han.
Dessutom, menar han, har priserna nu landat på mer realistiska nivåer efter ett antal år av ständig stegring.
Av Jens Nordqvist
Foto Koller

Det karaktärsfulla huvudet
i gips från tidigt 1800-tal efter en modell av Franz Xaver Messerschmidt (1736–83) klubbades förra året för 183 000 euro hos Koller. Titeln är ”Odör som får en att nysa”.


Nyckelord:



RSS 2.0