En klassiker som lyser upp

Enligt många är det en av de häftigaste lamporna som formgavs under 1960-talet. Verner Pantons (1926–98) VP-Globe svävar som en såpbubbla och ger ifrån sig ett softat rött sken. Det här exemplaret är tillverkat av Louis Poulsen & Co och har en diameter på 60 cm. Klubban landade på 9 000 danska kronor (6 000–8 000) hos Bruun Rasmussen. 

 

 
Nyckelord:Solmålaren Per Ekström

 

Per Ekström målade Landskap i Paris år 1887.

Foto PATRIC EVINGER/ÅMELLS KONSTHANDEL

 

Den begåvade ölänningen var förebilden för konstnärsbohemen Sellén i August Strindbergs Röda rummet. Per Ekström var nyskapande med sina vibrerande ljusskildringar. Han utvecklade sitt storartade ljusmåleri i Frankrike, men även det karga öländska hedlandskapet påverkade hans konstnärliga uttryck som med tiden blev alltmer stiliserat.

 

Per Ekström tillhörde de första svenska friluftsmålarna som bröt med det äldre akademimåleriet. Förutom de livsbejakande solmålningarna utförde han fina vattenlandskap. Mjellby konstmuseum utanför Halmstad visar utställningen Per Ekström. Landskapsmålare och modernist 9/3–2/6.

 

 

Nyckelord:Skulpturer i fokus

Tore Strindbergs (1882–1968) skulptur Asien i mörkpatinerad brons, 135 cm hög, är en av skulpturerna som visas på Åmells.

Glänsande, formsköna verk av 1800- och 1900-talens främsta svenska skulptörer visas under tre veckor i februari–mars på Åmells i Stockholm. Förutom verk av kända skulptörer som Carl Eldh och Per Hasselberg ingår skulpturverk av John Bauer och Anders Zorn, konstnärer som vanligtvis mer förknippas med måleri. Tanken med utställningen Skatter i brons, som pågår 23 februari–15 mars, är att öka intresset för skulptur som konstform och inspirera besökaren till nya sätt att exponera skulptur.

 

Nyckelord:Aaltos pall fyller 80!

Alvar Aaltos trebenta pall Stool 60 fyller 80 år i år. Trots sin ålder är den fortfarande lika livskraftig och finns i en mängd olika utföranden. Dessutom är pallen en av de mest kopierade möbler som finns. Aalto var övertygad om att pallen skulle sälja bra men frågan är om han kunde tänka sig att mer än 1,5 miljoner stolar skulle säljas världen över. Som del av firandet saluför Artek en jubileumspall med sits i färgerna svart, vit, gul, grön eller orange.

Nyckelord:Möt A&A på mässan!

Foto ERIK KARLSSON

 

Nu är det snart åter dags att bege sig till Stockholms internationella antikmässa i Älvsjö där 250 utställare har bullat upp med antikviteter, modern design, konst, vintage, kuriosa och byggnadsvård. Årets tema är "En upptäcktsresa i tid och rum".

 

Torsdagen den 14 februari slår mässan upp portarna för trettiosjätte gången och därefter är den öppen i dagarna fyra till och med söndagen den 17 februari.

 

Du möter som vanligt oss på Antik & Auktion i vår monter!

Nyckelord:Pop Art på Louisiana

Victor Moscosos affisch Chambers Brothers i offset-tryck från 1967. MUSEUM FÜR GESTALTUNG ZÜRICH, PLAKATSAMLUNG

 

Popkonsten växte fram i 1950-talets USA, där en ny och mer kommersiell värld öppnat sig efter andra världskriget. Under åren 1955–72 pågick en intensiv dialog mellan konst och design. Amerikanska konstnärer påverkades av massproduktion, design och reklam samt av nya material som plast. Inredning, mode och livsstil fångade upp de nya tendenserna, konsumtionskulturen växte och spred sig snabbt till Europa.

 

Utställningen Pop Art Design, som visas på Louisiana i Humlebæk 22/2–9/6, presenterar runt 150 verk av konstnärer som Warhol, Rauschenberg, Oldenburg och Lichtenstein samt designers som Eames, Panton, Castiglioni och Sottsass. Utställningen är ett samarbete med Vitra Design Museum och Moderna museet i Stockholm.

Av CHRISTINA LINDEROTH-OLSON

 

Nyckelord:Gå på kurs!

Det börjar bli dags att planera vårens renoveringsarbeten. På Skansen i Stockholm finns stor kunskap och erfarenhet av att vårda bebyggelse på ett varsamt sätt och den 16 februari börjar årets byggnadsvårdskurser med en kurs i fönsterrenovering. Under kommande kurstillfällen kan man lära sig att tillverka 1700-talstapeter, möbeltapetsering, att renovera liggtimmer och mycket annat. På www.skansen.se/kurser hittar du allt om hur du kan förkovra dig i hantverk och slöjd!

Nyckelord:RSS 2.0