Nyskapande modernist

Konvalescenten från 1888 är en av Helene Schjerfbecks mest älskade bilder. Konstmuseet Ateneum, Statens Konstmuseum/Central Archivet för bildkonst.

Foto HANNU AALTONEN

 

150 år har gått sedan Helene Schjerfbeck, en av Nordens främsta konstnärer, föddes och nu kommer den omfattande jubileumsutställningen producerad av finska nationalmuseet Ateneum i Helsingfors till Sverige.

 

Schjerfbeck gick från realism till sparsmakad modernism. Hennes konstnärskap fortsatte att utvecklas under hela hennes 83-åriga liv. Bland annat är hon känd för sina porträtt, där hon snarare fångade den avbildades inre liv än de yttre dragen, självporträtten och naturalistiska bilder som Balskorna och Konvalescenten.

 

Utställningen som visar ett brett urval ur Helene Schjerfbecks livsverk kan ses på Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm 10/11–24/2 2012. Den går sedan vidare till Göteborgs konstmuseum.

Av CHRISTINA LINDEROTH-OLSON 

Nyckelord:Retromässa inställd

Retromässan på Münchenbryggeriet i Stockholm, som skulle ägt rum den kommande helgen, är inställd på grund av för få utställare.
Nyckelord:Kärlek till konsten

Astri och Evert, en paus i arbetet. Fotot är taget under 1970-talet. Foto BERTIL STILLING

 

Både Astri Bergman Taube och Evert Taube hade en stark kärlek till konsten. Astri var dotter till konstgjutaren Herman Bergman och blev själv skulptör. Evert var mest känd som visdiktare och scenartist men att måla och skriva böcker låg honom närmast om hjärtat.

Just nu pågår utställningen Astri och Evert Taube – om kärleken till konsten på Millesgården i Stockholm. Här visas konstverk, fotografier, filmer och texter från de olika miljöer där konstnärerna rörde sig och hämtade inspiration.

Utställningen pågår till 13 januari 2013.

 

 

Nyckelord:Axel Fridell och Falugrafikerna

Tidningsläsaren, som också kallas Mr Simmons, en torrnål från 1933, är Axel Fridells mest kända bild. Norrköpings konstmuseum.
 
De var jämnåriga och hade anknytningen till Falun gemensamt. Axel Fridell tillhörde egentligen inte gruppen Falugrafikerna som bestod av Bertil Bull Hedlund, Stig Borglind, David Tägtström, Hans Norsbo och Helge Zandén. De studerade grafik för den välkände Axel Tallberg på Konstakademien i Stockholm. Flertalet av dem valde etsning och övergick sedan till torrnål. Nästa år, 2013, firar Norrköpings konstmuseum hundra år med utställningar där de egna samlingarna lyfts fram. En försmak på jubileet blir utställningen Axel Fridells och Falugrafikernas verk från 1910–30-talen som visas under hösten 2012 – landskap, porträtt, blomster- och djurmotiv. Fridell står i fokus. Utställningen pågår 20/10–3/2 2013.
Av CHRISTINA LINDEROTH-OLSON
Nyckelord:Dags för moderna i Brösarp

Föremålen från Moderna Möbelklassiker. Foto ERIK KARLSSON, Jönssonbilder
 
För sjunde gången arrangeras moderna i brösarp, Sveriges första mässa som enbart fokuserar på nittonhundratalets design. Mässan är ett forum där det stora intresset för modern design kan komma till uttryck. Moderna möbelklassiker, konsthantverk och modern konst kommer att fylla mässhallen under dagarna 12 till 14 oktober.
Nyckelord:Schackspel från Bauhaus

Så vackert det är i all sin enkelhet, schackspelet av Josef Hartwig från ca 1925 och som tillverkats på Bauhaus, den kända skolan för arkitektur och konst i tyska Weimar där Hartwig var lärare. När det auktionerades ut på Quittenbaum bestod ropet av 32 pjäser i originallåda och ett bräde med måtten 46x46 cm. Träslaget är lönn.

Utropspriset var 9 000–12 000 euro men klubban föll redan vid 8 500.

JENNY VON PLATEN

Nyckelord:Surrealister i Malmö

Vertumnus målad av Guiseppe Arcimboldo 1591. 
© Skoklosters slott. Foto TERJE ÖSTLING

För alla som är fascinerade av surrealismen, oavsett om det gäller målningar, skulpturer, fotografier eller filmer, bjuder Moderna museet i Malmö i höst på goda möjligheter att fördjupa sig i konstformen. Just nu visas utställningen Supersurrealismen med verk från de avgörande decennierna runt 1920- och 1940-talen som utställningens hårda kärna. Dessutom innehåller utställningen verk från tiden efter andra världskriget fram till i dag. Utställningen pågår till och med den 20 januari 2013.
Nyckelord:RSS 2.0