Street art får en ny innebördLagom till våren när skejtparkerna börjar fyllas lanserar amerikanska Alien Workshop en serie skateboards med Warhol-motiv. De tio brädornas design är ihopparade med tio av de professionella skejtare som Alien Workshop sponsrar. “Vi är glada att Andy Warhols icke-konformistiska anda anammas av det talangfulla och kreativa teamet på Alien Workshop. De här brädorna är ett bevis på det djupa inflytande Warhol fortsätter ha på vårt samhälle” säger Michael Hermann, Director of Licensing på The Andy Warhol Foundation.
Den unga medelåldern fortätter att stå med ena benet i barndomen. Jag blir riktigt sugen på att beställa en själv.

Nyckelord:Hopper bakom kameran


Efter en rad klassiska filmroller är Dennis Hopper (f 1936) en av vår tids stora amerikanska skådespelare. Men han har även fler strängar på sin lyra. I början av 1960-talet utvecklade han en passion för fotografering och under några av de dramatiska åren som följde tog han ett stort antal bilder. De har nu samlats i boken ”Dennis Hopper: Photographs 1961–1967” (Taschen). Ett praktverk som fångar den kulturella stormvind som svepte fram över USA.

Av Jens Nordqvist


”Biker Couple”, fångade 1961 av Dennis Hopper. Boken ges ut i en begränsad upplaga om 1 500 exemplar. Vart och ett signerat av Dennis Hopper.
Nyckelord:Snus är snus...

...om än i gyllene dosor, heter det ju som bekant. Men om man nu, som drygt en miljon svenskar faktiskt gör, ska snusa är det kanske dags att byta ut de plastiga snuskburkarna mot något mer stilfullt. Så vad sägs då om den här  franska 1800-talsdosan i guld prydd med Bacchus och Ariadne? Den klubbades nyligen hos Antiquorum för drygt 100 000 kronor.
Foto Antiquorum

Nyckelord:En mästare hyllas


Sven Wejsfelt (1930–2009) var frihandsdrejare i mästarklass. Under sina 61 år på Rörstrand, Gustavsberg och i eget namn drejade han tusentals keramiska föremål som kom att bli pusselbitar i begreppet ”svensk form”. Han avled i våras efter en tids sjukdom. En fullmatad minnesutställning på Gustavsbergs porslinsmuseum visar nu ett brett spektrum av Wejsfeltkeramik, från miniatyrer till souvenirer. Han behärskade alla keramiska tekniker, men klassiskt stengods med utsökta glasyrer var hans specialitet. Utställningen pågår till den 2 maj.

Klocka i chamotte tillverkad år 1968, under den period då Sven Wejsfelt arbetade åt Stig Lindberg, vilket återspeglas i formspråket.
Foto LARS STENMAN/GUSTAVSBERGS PORSLINSMUSEUM

Nyckelord:Modern Theo på Tate Modern


”Simultaneous Counter-Composition”,
olja av Theo van Doesburg från 1929–30.

Tate Modern visar i vår en stor utställning om en av modernismens centralgestalter, Theo van Doesburg (1883–1931). van Doesburg hade många strängar på sin lyra: målare, arkitekt, poet, kritiker och förläggare. Han startade tidningen De Stijl och rörelsen med samma namn där även Piet Mondrian och Gerrit Rietveld ingick. Sammanlagt ingår över 300 verk i utställningen, men inte bara av Doesburg. Även verk av Aleksander Rodtjenko, El Lissitzky, Sophie Tauber och Gerrit Rietveld.  
”van Doesburg and the International Avant Garde: Constructing a New World” visas på Tate Modern från den 4 februari till 16 maj.
Av Michael Dee
Foto Tate Modern


Nyckelord:Nätt bord till nätt pris!Skivan mäter 90x90 cm och bordet är etikettmärkt Nordiska Kompaniet. Ett användbart vardagsfynd som klubbades för 700 kr (1 200) på slagauktion hos Auktionskompaniet i Göteborg.
Av Annika Malmborg
Foto Auktionskompaniet


Nyckelord:Du har säkert sett den med vita blad...
...här dök den upp i grönt! Kanske var det just de gröna bladen som väckte extra stort intresse hos flera auktionsbesökare på Norrköpings Auktionsverk. Anna-Lisa Thomsons (1905–52) vas ”Paprika” för Upsala-Ekeby, h 51 cm, lyckades mer än fördubbla sitt utrop innan klubban föll vid 2 800 kr (1 200) på stadsauktion i Norrköping.
Av Annika Malmborg
Foto Norrköpings Auktionsverk

Nyckelord:RSS 2.0