Prinsens brev till "Käre Calle Larsson" visas upp

– Det är Sveriges mest kända och uppskattade konstnär som vi valt att visa här. Det sa Torsten Gunnarsson, chef för
samlingarna på Nationalmuseum, när han visade pressen runt på vårens stora Carl Larsson-utställningen på Prins Eugens Waldemarsudde.
Just Carl Larsson (1853-1919) har aldrig tidigare visats på Waldemarsudde trots att han kände prins Eugen och att de korresponderade med varandra.
Förutom de cirka 100 mer eller mindre kända verken av Carl Larsson som visas har man även valt att lyfta fram korrespondensen mellan de båda.
Carl Larsson är så välkänd att han nog numera inte behöver någon närmre presentation i Sverige, i alla fall för de flesta konstintresserade.
Men, anser man från Waldemarsuddes sida, det finns också en yngre generation som inte alls vet vem han är. Frågan är väl närmast om det är just den som kommer att se utställningen.

Torsten Gunnarsson påpekade även att uppskattningen av Carl Larsson i Sverige är delad. Hos en stor del av publiken är han mycket omtyckt medan människor i just konstbranschen ”kan uttrycka en viss leda över bilderna”.
– Men, påpekade han, det är en viss skillnad i att se trycken och de massproducerade bilderna i stället för själva originalen.
Och oavsett vad man tycker om Carl Larsson så går det inte att komma runt hans konstnärskap och här ges nu en möjlighet och ett tillfälle att se det bästa av hans måleri i original samlat på ett sätt som annars inte är möjligt.
I samband med utställningen ger även Prins Eugens Waldemarsudde ut boken ”Käre Calle Larsson –breven, prinsen och de berömda verken”.
  Utställningen pågår 28 februari – 31 maj 2009.


Kommentarer
Postat av: Tant Greta

Hörru du, hur skulle det vara om man kunde ordna med lite konstutställningar på nätet, så vi som bor långt borta (Afrika)kunde få lite andligt spis. Eller finns det kanske redan?? I sådana fall - snälla tala om var jag kan logga in. Akvareller, oj oj oj vad jag längtar......

2009-02-28 @ 13:26:29
URL: http://gretastina.blogg.se/
Postat av: Johannes

Det får man nog passa på att se, låter intressant. Tack för tipset!

2009-02-28 @ 18:06:53
URL: http://joberg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0