Norra Europas största konstgalleri lägger ned

Den ekonomiska krisen skördar nya offer. Nu gäller det ett av Norges mer prestigefulla gallerier som efter snart 80 år går i graven. Konst- och antikvitetshandeln Kaare Berntsen väljer att skära ned på sin omfattande verksamhet för att satsa på en betydligt smalare kundkrets.
Familjeföretaget ska i framtiden ägna sig åt att förmedla konst och antikviteter på den allra dyraste nivån till "kunder som är villiga att betala", som vd:n Bjørn Østergaard uttrycker det i norska Aftenposten.
Anledningen är att det inte längre är lönsamt att vända sig till en bredare allmänhet, menar han.
Enligt Aftonposten gjorde företaget sitt bästa ekonomiska resultat någonsin förra året, men Østergaard tror att de tuffare tiderna kommer minska de senaste årens tillströmning av nya kunder.
Reaktionerna inom den norska konst- och antikvitetshandeln är blandade. Ben Frija som driver Galleri K i Oslo, säger till tidningen att nedläggningen innebär en dramatiskt förändring av den norska konstmarknaden efte som Kaare Berntsen hittills har fungerat som en motvikt till auktionshusen. Andra menar att den största förändringen blir att norrmännen nu förlorar en möjlighet att titta på konst.
Kaare Berntsen startade 1930 och har etablerat sig som norra Europas största konstgalleri. Företaget har fram tills nu varit en av de ledande försäljarna av norska allmogeföremål. Galleriet bjöd under en Edvard Munch-utställning i höstas ut målningar värda närmare 300 miljoner norska kronor till försäljning. Endast sex av verken såldes.

Kommentarer
Postat av: Camilla

Nej stackarna!!

2009-02-17 @ 19:11:18
URL: http://dubbelbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0