Skenande bud!

Broschen i förgyllt sterlingsilver, signerad ”Wiwen Nilsson Lund 1965 N:r 1”, 4x4,5 cm, rusade i väg till klubbslag vid hela 21 000 kr (5 000–7 000) på kvalitetsauktion hos Skånes Auktionsverk.
Av Annika Malmborg
Foto Skånes Auktionsverk

Nyckelord:



Vilken härlig förvaring...

...för hemmets handarbeten! Det fina lilla sybordet av Hans J Wegner (1914–2007) är tillverkat i teak under 1950-talet. Den praktiska förvaringsmöbeln är  61cm hög och har en utdragbar bricka med en flätad korg för virknålar och garnnystan. Dessutom har den klaffar att fälla ut när så behövs. Utropet var satt till 2 500–3 000 kr men budgivningen stannade först på 4 400 kr när Norrköpings Auktionsverk nyligen höll kvalitetsauktion.
Av Annika Malmborg
Foto Norrköpings Auktionsverk

Nyckelord:



Får det vara ett flygfä över matbordet?

Ja tack, gärna, sa besökarna på kvalitetsauktion hos Norrköpings Auktionsverk och bjöd till sist 3 500 kr (2 000) för Yki Nummis läckra plastlampa ”Sky Flyer”. I Finland kallas lampan ofta för ”Lokki”, vilket betyder mås. Den är formgiven 1960 och finns i två storlekar, varav detta är den större versionen med diameter 70 cm.
Av Annika Malmborg
Foto Norrköpings Auktionsverk


Nyckelord:



Banksy på bio



Oavsett
om det är en dokumentär eller snarare en så kallad mockumentary så ser jag fram emot att se filmen "Exit through the giftshop". Filmen om och av världskände gatukonstnären Banksy stoltserar med att vara "The incredible true story of how the world's greatest Street Art movie was never made..." Den hade världspremiär på Sundancefestivalen i januari och har även visats på Berlins Internationella Filmfestival. Återstår att se om den går upp på min lokala biograf ... www.banksyfilm.com




Nyckelord:



Mattan ”Vattring”...


...140x190 cm, formgavs 1955 för Kasthalls mattfabrik. Upphovskvinnan var Astrid Sampe (1909–2002) och visst känns de strama linjerna i svart, vitt och blått härligt typiska för denna svenska textilgigant. Buden stannade på 4 200 kr (2 500–3 000) på kvalitetsauktion hos Norrköpings Auktionsverk.
Av Annika Malmborg
Foto Norrköpings Auktionsverk

Nyckelord:



Välförtjänt hyllning

Vad vore väl den svenska konsthistorien utan 1900-talets stora keramiker. En av dem var Sylvia Leuchovius (1915–2003). Med sin lyriska keramik var hon en av de tongivande ”rörstrandarna” under fabrikens guldålder på 1940–60-talen. Hennes konst var fylld av fåglar, barn, prickar, ägg, träd och växter.
”En utpräglat kvinnlig talang med nästan skygg mjukhet i anslaget”, skrev en samtida kritiker. Ändå var Sylvia Leuchovius en av de underskattade i 1900-talets svenska konstindustri.
Nu visar Rörstrand museum i Lidköping upp ett antal av hennes mer okända verk, upplockade från fabrikens källare. Föremålen ska knyta an till utställningens vårtema ”Blomstra”.
Utställningen pågår mellan den 27 februari och 12 maj.

Sylvia Leuchovius i ateljén. Foto Rörstrand Museum


Nyckelord:



Med sits och ryggstöd...

...tillverkad av ett enda stycke skiktlimmad björk blev fåtöljen ”Paimio” eller på svenska ”Pemar” en av Alvar Aaltos (1898–1976) tidiga succéer som formgivare. Fåtöljen med modellnummer 41 ritades till sanatoriet i finska Paimio i början av 1930-talet och kom att följas av många möbler med liknande formspråk. Klubban föll vid 7 200 kr (4 000) på Specialauktion för Modern design & Grafik hos Göteborgs Auktionsverk.
Av Annika Malmborg
Foto Göteborgs Auktionsverk

Nyckelord:



Var ska väl ett hamnmotiv...


...sälja som smör om inte i Göteborg? Väggdekoren i stengods, 31x50 cm, av Carl Harry Stålhane (1920–90) för Rörstrand klubbades för 6 600 kr (3 000) på slagauktion hos Auktionskompaniet i just Göteborg.
Av Annika Malmborg
Foto Auktionskompaniet


Nyckelord:



Mästarens förtrollande juveler


René Lalique i Frankrike var vid förra sekelskiftet en magiker när det gällde sagolika smycken. Han var ursprungligen en pojke från landet som hamnat som lärling hos en juvelerare i Paris. Men snart hade han som juvelerare sprungit om alla de etablerade och kända – han skapade smycken som förtrollade kvinnorna över hela världen. Hans broscher och hängen i form av trollsländor och sensuella kvinnofigurer, hans hårkammar – allt var utsökt. Senare blev också hans glaspjäser åtråvärda. I dag är Laliques smycken och glas museiföremål eller urdyra auktionsobjekt.
Än finns firma Lalique i Paris (tassa gärna in på 11, Rue Royale i Paris och titta!). Och äntligen, i år – då det är 150-årsjubileum av Laliques födelse – får Frankrike ett eget Laliquemuseum. Ett magnifikt museum, utlovas det, i Wingen-sur-Moder i Alsace. Det öppnar i oktober.
Av Lena Rydin
Foto Lalique Paris

Smycken av Lalique att få habegär av! Det nya Laliquemuseet i Frankrike kommer att visa på konstnärens bredd.

René Lalique (1860–1945).

Nyckelord:



Boken du inte läser i sängen

Leksakernas ständige försvarare Peter Pluntky kommer nu ut med en i många avseenden tung bok! ”Tunga varumärken” handlar om skyltar på tvären och längden. I stort sett samtliga kända svenska emalj- och plåtskyltar med produktreklam tillverkade mellan åren 1895 och 1960 finns med i boken. Totalt omnämns 1 929 skyltar och nästan alla finns med på bild. Boken, som väger närmare tre kilo, har ett minst sagt annorlunda omslag, gjort i präglad plåt.
– Det har varit ett enormt arbete med boken. Inte minst med omslaget som är ett samarbete mellan tryckeriet och en mekanisk verkstad, berättar Peter Pluntky.
Upplagan på 2 000 ex är numrerad och varje bok kostar 1 250 kr. Boken säljs på www.pluntky.se



Nyckelord:



RSS 2.0