Utbrytarkungen

 
 
 
 
 

Inga bojor var för svåra, inga kedjor för starka. Harry Houdini lyckades alltid ta sig loss. Utbrytarkungen gjorde stor succé med sina föreställningar i början av 1900-talet. Ett par av hans handklovar gick nyligen under klubban för 2 500 pund (2 000–3 000) hos Bloomsbury. 

 
Nyckelord:Man Ray på Millesgården

 

Millesgården följer nu i Man Rays fotspår genom 1900-talets konsthistoria. Resan går från New York till Paris och vidare till Hollywood. Denna experimentella och mångsidiga konstnär har inspirerat och inspirerats av storheter som Marcel Duchamp, André Breton och Pablo Picasso. Utställningen Man Ray New York – Paris – Hollywood visas från 22 februari till 8 juni. 

 
 
Nyckelord:Glasklart!

 

Skönheter från Venedig. ”Om du är öppen kan den här utställningen radikalt förändra din syn på form, skönhet, originalitet och konst för dess egen skull.” Så skriver New York Times i sin recension av utställningen Venetian Glass by Carlo Scarpa som visas på Metropolitan Museum of Art i New York fram till den 2 mars. Visst blir man sugen på att åka dit!

 
Nyckelord:Klubbad & klar!

 

Nu är det dags att beställa A&A:s årsbok 2013/2014, med priser på hundratals föremål som klubbats på svenska och utländska auktionshus de senaste säsongerna. Har du en ettårsprenumeration betalar du endast 69 kr plus 15 kr i porto. Du som har en kortare prenumeration eller har köpt tidningen i butik betalar 89 kr plus porto. Tvåårs-prenumeranter får boken gratis i brevlådan. 

 

Beställ genom e-post till kundservice@aller.se 

eller ring 042-444 30 33. 

 

Vid utlandsbeställning gäller förskottsbetalning.

 
Nyckelord:Finn Juhl i Falkenberg

Finn Juhls fåtölj Pelikanen från 1940.

 

Den som gillar dansk formgivning i allmänhet och Finn Juhl i synnerhet bör passa på att besöka Falkenbergs museums stora designutställning som visas mellan 1 februari och 11 maj. I år är det 25 år sedan den danske möbelmästaren gick bort. Utställningen visar Finn Juhls verk i relation till de strömningar inom konst och formgivning som rådde under den danska guldåldern i mitten av förra seklet. Ett antal andra danska giganter visas också upp. Däribland en annan jubilar, Hans J Wegner som i år skulle ha fyllt 100 år. Läs mer om Hans Wegner i senaste numret av A&A. 

 

Nyckelord:Nytt nummer ute i butik!

 
Nyckelord:Stoppa pressarna!

 

Det är inte ofta jag dammar av den klassiska uppmaningen ”STOPPA PRESSARNA” men jag gör det nu, när förre intendenten på Nationalmuseum Lars Sjöberg blåser i stridshornet och varnar för en förestående utförsäljning av en rad statliga kulturfastigheter. Försäljningen ska ske på öppna marknaden. Obegripligt nog har det – hittills – inte knystats mycket om detta, kanske för att projektet är för stort och ogripbart. Men låt oss då göra det hela konkret: bläddra till sidan 28 och njut av ett av objekten, Lövstabruk i norra Uppland. Kungagraven i Kivik finns också på listan, liksom Hovdala utanför Höör och såväl Enångers som Trönös gamla kyrkor. Med flera, med flera.

 

Den flera hundra sidor långa utredningen, som du hittar HÄR, menar att objekt som inte bidrar till ”berättelsen om statens historia” bör säljas. Lövstabruk, till exempel, tillhör järnbruken, som har tillkommit på privat initiativ och därför faller utanför ramen. 

 

Lars Sjöberg ringer mig från ett annat av de berörda objekten, barockslottet Mälsåker på Selaön i Mälaren, och väser när jag citerar byråkratsvenskan i utredningen: 

 

– Men det blir ju väldigt konstigt om man inte intresserar sig för en av de viktigaste källorna till Sveriges ekonomi, järnbruken. Man är intresserad av det kungliga men inte av landets driftiga familjer? Vad består då ett land av, om inte dess invånare?

 

Alla som känner Lars Sjöberg vet att han inte nöjer sig med att klädsamt höja kampflaggan. I dagarna har han ett möte med Riksantikvarieämbetet där han återigen tänker föreslå en svensk modell för en ”National Trust” enligt brittisk förebild, alltså en sammanslutning där näringsliv och privatpersoner kan gå samman och rädda kulturvärden till eftervärlden. Tanken är att minska risken att byggnaderna hamnar
i fel händer.

 

– Jag tror att tiden är mogen nu. Detta kommer att bli en stor fråga i nästa val: Vilka partier står bakom ett bevarande av vår gemensamma historia? Jag är övertygad om att svaret blir: Alla. Antik & Auktion kommer självklart att noga följa utvecklingen av detta. 

 

Vi ses i vår monter C06:21 på Antikmässan i Älvsjö den 13–17 februari!

 

 

 

Nyckelord:Nathalia på Sven-Harrys

 

17 januari startar en utställning på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm med verk av omtalade Nathalia Edenmont. Hon har på senare tid framförallt arbetat med stora arrangerade fotografier. Nathalia Edenmont ”Only Me” visas fram till och med den 16 mars. På bilden Family från 2007.

 
Nyckelord:Kraftkarlar!

Jackson Pollocks Number 7 från 1952. Foto SCALA ARCHIVES

 

De var generationskamrater och inspirerades av samma strömningar. Båda verkade i tiden mellan andra världskriget och popkonstens antåg på 1960-talet. Nu möts de expressiva och kraftfulla målarna Asger Jorn från Danmark och amerikanen Jackson Pollock i utställningen Revolutionary Roads på Louisana. Den pågår till och med den 23 februari. 

 

Nyckelord:En klassiker till kaffet!

 

Från klassiska Stelton kommer denna skönhet. Termoskannan Kontra har en skulptural form som leder tankarna till 1950-talets formgivningsspråk medan den skarpa kanten och blanka ytan uttrycker utveckling. Kontras handtag är en naturlig del av kannans form och det går utmärkt att hälla med en hand, eftersom ett enda tryck aktiverar toppens öppna- och stängfunktion. Den spännande designen står Troels Seidenfaden för och materialet är polerat rostfritt stål. Storlek: höjd 30,5 cm, bredd 9/14. Kannan rymmer 1 liter. 

 

Nu har du som prenumererar på A&A möjlighet att köpa kannan till ett rabatterat pris! Pris för prenumerant är 1 499 kr.* (Ordinarie pris 1 999 kr. Du sparar alltså 500 kr!) *Frakt tillkommer med 69 kr.

 

Beställ på www.prenumerant.com/antik1 eller ring på 042-490 95 00. Det går även bra att mejla till info@sofitrade.se. Ange önskat antal, namn, adress, mobilnummer, prenumerationsnummer (finns på din senaste faktura och på tidningsplasten) samt mejladress. Varan levereras inom 3 veckor och faktura skickas separat.Erbjudandet gäller enbart inom Sverige fram till den 13/1 2014. Vi reserverar oss för slutförsäljning.

 

Är du inte prenumerant ännu? 

Gå in på www.prenumerera.se/antik-auktion och anmäl dig nu!

 

KORT OM STELTON
Stellan och Carton var de två namn som smälte samman till ett av Danmarks mest kända designvarumärken: Stelton. Namnen tillhörde Niels Stellan Høm och Carton Madelaire som för 50 år sedan startade en handelsfirma tillsammans. Det var när de två vännerna hörde talas om den lilla fabriken Dansk Rustfrit i Fårevejle som företagsdrömmarna tog fart. Stelton står än i dag för överraskande, innovativ och funktionell skandinavisk design av hög kvalitet. 

 
 
Nyckelord:Walk the dog!

 

Stiligast på hundpromenaden blir man såklart med den här spatserkäppen. När den glasögonprydde jycken ropades ut på Quittenbaum blev vinnande bud 360 euro (300–400). Käppen är 89 cm lång.

 
Nyckelord:Flockas i kyrkan

På bilden Helena Blomqvists The Shepherd från 2004. Lambdaprint
och silikonmonterad på plexiglas. Mått 80x100 cm.

 

I Katarina kyrka på Söders höjder i Stockholm visas nu samtidsutställningen 
I’ve got a feeling we’re not in Kansas anymore. Konstnärerna Joakim Allgulander, Jean-Baptiste Béranger, Helena Blomqvist, Anna Clarén, Ann Frössén och Mats Hjelm visar upp verk inspirerade av Trollkarlen från Oz, men som också kommenterar olika bibliska berättelser. Utställningen, som anordnas i samarbete med Åmells konsthandel, pågår till den 7 januari.

 
Nyckelord:RSS 2.0