Svensk kunglig glans över miljonskåp på Christie's

Inget verkar slå kunglig proveniens. Nästa vecka säljer auktionshuset Christie’s ett minst sagt magnifikt 1600-tals skåp skapat av Domenico Cucci (1635–1704). Skåpet i sig är så ovanligt att miljonbuden rimligtvis skulle hagla över auktionsförrättaren. Men som lök på laxen finns den kungliga historiken. Skåpet köptes nämligen av svenske drottningen Hedvig Eleonora som skänkte det till greve Carl Gyllenstierna.  Senare hamnade det i greve Axel von Fersens ägo. En sagolik möbel i kombination med en spännande historia bäddar för svindlande bud. Christie’s räknar med ett slutpris på minst fyra miljoner pund.

Nyckelord:Ständigt denne Damien Hirst

Konstvärldens egen "golden boy" Damien Hirst ställer från och med i dag ut 19 nya målningar på galleriet White Cube i London. Utställningen "Nothing Matters" är fylld av mörka motiv med blodbestänka kråkor, slaktknivar, djurhuvuden och spöklika figurer. Damien Hirst har bland annat sålt världens hittills dyraste konstverk, en diamantprydd dödskalle för 605 miljoner kronor. Men när han nu börjat måla tavlor möter han inte riktigt samma uppskattning. I alla fall inte hos The Independents kritiker Tom Lubbock, som i en riktig sågning av en tidigare utställning slår fast att mannen inte kan måla.

Nyckelord:Finska pinnar på Röhsska

Harri Koskinen är känd för sin funktionella design med enkla och strama linjer i den nordiska formtraditionen. Röhsska museet i Göteborg visar nu ett urval av hans breda produktion med bland annat möbler, glas, belysning, klockor, textiler. I ateljén Friends of Industry i Helsingfors skapar Koskinen produktdesign åt exempelvis Iittala, Panasonic, Muji, Swarovski, Seiko och Artek. Harri Koskinen tilldelas i år Torsten och Wanja Söderbergs pris på en miljon kr.
Av Christina Linderoth-Ohlson

Finländske Harri Koskinen formgav ”Relations Lantern” för Iittala 1999. Den ingår i utställningen som pågår till den 28 februari 2010. Foto Iittala
Nyckelord:Vintagevarning på stan...

I lördags fick jag äntligen tillfälle att besöka Herr Judit på Hornsgatan i Stockholm. Helt underbart men fullständigt livsfarligt för hushållkassan. Fullastad med kassar med saker jag inte visste att jag behövde styrde jag sedan stegen till Herr Judits filial Brandstationen, ett litet eldorado av inredning, accessoarer och kuriosa. Ett par vintage Ray Ban i ovanlig modell lyckades jag avstå i sista sekunden – de var alldeles för små. Men ack så snygga...

Nyckelord:Bräckliga muskler visas upp

Under hösten visas porslin och keramik på Hallwylska museet i två utställningar. Grevinnan von Hallwyl var en storsamlare, bland annat av europeiskt porslin. Ett hundratal porslinsföremål – bland annat skulpturer, serviser, figuriner och samlarkoppar från senbarock till tidigt 1900-tal – har nu tagits fram ur gömmorna. Porslinet kommer från berömda tillverkare som Meissen, Sèvres, Kunglig dansk och Chelsea.
Besökarna kan samtidigt njuta av den finska keramikern Dorrit von Fieandts färgsprakande pjäser i ”Livets Färger”.
Av Christina Linderoth-Ohlson

Figurinen modellerad av Adolf Amberg i Berlin 1904 ingår i utställningen som pågår till den 17 januari 2010.
Foto Samuel Uhrdin

Nyckelord:Elegant som Audrey Hepburn


Foto: Kerry Taylor Auctions

Audrey Hepburn fortsätter att fascinera. Nu kan den som vill ta efter stilikonen bjuda på några av hennes kläder, väskor, skor och smycken i en omfattande försäljning på auktionshuset Kerry Taylor Auctions. Totalt ska 335 föremål gå under klubban.
Som till exempel den här fräcka lilla svarta klänningen från Givenchy som Hepburn bar i filmen "Paris When it Sizzles" från 1962. Utropet är satt till 10 000–15 000 pund.Nyckelord:Lys upp med ljuvlig jugend

Pryder sin plats vid höstmiddagen gör detta par ljusstakar från 1897 av Richard Riemerschmid (1868–1957). Ljusstakarna i brons är tillverkade av Vereinigte Werkstätte och ropas ut hos Quittenbaum i München den 1 december. Men smakar det så kostar det – utropet är 7 000 euro.


Nyckelord:Finländskt lantliv på Waldemarsudde


Elin Danielsons ”Flickan med katter i sommarlandskap”.
Foto UPM-KYMMENES KULTURSTIFTELSE

Under hösten finns chansen att se konst från den finländska guldåldern, som varade från mitten av 1800-talet till början av 1900-talet. På Prins Eugens Waldemarsudde visas målningar av konstnärer som Helene Schjerfbeck, Akseli Gallen-Kallela, Albert Edelfelt och Pekka Halonen som bland annat skildrade det finländska landskapet och livet på landsbygden. Målningarna ingår i Föreningen Finländska konststiftelsen. Den omfattar en rad finländska samlingar som tillsammans har runt 5 000 verk. För första gången visas delar av samlingarna utanför Finland. Utställningen pågår till den 10 januari.
Av Christina Linderoth-Olson


Nyckelord:Praktfullt på OperanMissa inte den lilla pärlan Coppelia på Kungliga Operan i Stockholm. Handlingen är i denna nyuppsättning förlagd till den franske filmpionjären Georges Méliès (känd bland annat för "Le voyage dans la lune", lilla bilden) filmstudio kring förra sekelskiftet. Med koreografi av Marc Ribaud och musik av Léo Delibes är baletten en härlig familjeföreställning som pendlar mellan stumfilmsinspirerad buskis och magiskt vackra partier. Coppelia spelas på torsdag den 19 och lördag den 21 november.


Nyckelord:Ljus i mörkretEn sällsynt ruggig dag
som i dag, när dimman ligger som en våt filt över nejden önskar jag inget hellre än att göra i ordning en mustig gryta. När gästerna anländer välkomnas de av en sprakande brasa. Eldkorgen i svart järnsmide kommer från Nacka Byggnadsvård och kostar 1850 kr.

Nyckelord:Missa inte Grand Antiques!

Har du vägarna förbi Göteborg i helgen kan du passa på att syna innanmätet
av Kronhuset, där antikmässan Grand Antiques håller full fart. Elva konst- och antikhandlare ställer ut i den historiska miljön och passar dessutom på att erbjuda guidade visningar både lördag och söndag. Adress, öppettider och detaljer om utställarna på www.grandantiquesgoteborg.seJohan Sjösten
ställer ut på Grand Antiques i helgen.
Foto Erik Karlsson


Nyckelord:Plats på sängbordet


När det är dags att vakna i den mörka novembermorgonen önskar jag att jag kunde få titta upp från kudden och kika på denna Patek Philippe från 1970-talet. Det batteridrivna bordsuret har silverfärgad urtavla och fodral av förgylld mässing och säljs på Stockholms Auktionsverks specialauktion den 17 november med utrop 10 000-15 000 kr. Att det är just ett bordsur och ingen väckarklocka gör mig ingenting – jag slumrar gärna vidare.


Nyckelord:Fast på hotellrummet


Den sinnrika säng-fällan visades på CUTMR 2008.

Om du har vägarna förbi Toronto
så kan du boka in dig på Gladstone Hotel. Alla rum är individuellt inredda av olika konstnärer och för sjunde året i rad deltar dessutom man i Toronto International Design Festival med utställningen Come Up To My Room där ett antal konstnärer får fria händer att ställa ut i elva av rummen och fjorton andra utrymmen i hotellet. Utställningen pågår 21-24 januari.

Nyckelord:Upptäck Madeleine Vionnet!

I takt med att vintage blir alltmer eftersökt och får egna auktioner och utställningar plockas 1900-talets modeikoner fram. Nu är det dags för den strama fransyskan Madeleine Vionnet (1876–1975). Fram till 31 januari visas hennes mode från 1920- och 30-talen på en utställning i Paris.
Madeleine Vionnet föddes i Chilleurs-aux-Bois i en enkel miljö. Till hennes modehus, som öppnades 1912 i Paris, sökte sig fransyskor som ville hänga med i tidens trender. Kläderna hade ett ”Vionnet-stuk”, rena och moderna i stilen, vackra och feminina. När kriget bröt ut 1939 stängde hon sitt hus på avenue Montaigne. Men framsynt som hon var insåg hon att mode så småningom skulle räknas som en kulturyttring. På 1950-talet donerade hon 122 av sina klänningsmodeller, 750 moderitningar och en mängd foton av sina kollektioner. De finns nu på Les Arts Décoratifs och en av minimalismens franska stjärndesigner, Andrée Putman, har där gjort en utsökt utställning av alltihop.
Les Arts Décoratifs, 107 rue de Rivoli i Paris är öppet alla dagar 10.00–17.00.
Av Lena Rydin

En fantastisk kreation från Madeleine Vionnets kollektion vintern 1933. Nu visas modeikonens skapelser på en utställning i Paris.
Foto Les Arts Décoratifs
Nyckelord:Proveniensen är allt!
Med tanke på hur buden smattrade på Bergmanauktionen bör väl ingen bli förvånad över hur viktig ”kändisfaktorn” är för priset. Som den här, i och för sig väldigt fina, guldklockan från schweiziska Vacheron Constantin. Utan proveniensen Marlon Brando och ingraverad hälsning från Zsa Zsa Gabor hade nog budgivningen stannat långt tidigare. Nu klubbades urverket för 18 000 dollar
(3 000–5 000) på Antiquorum.

Nyckelord:Heta bud fick matta att flyga över världsrekordet


Foto Göteborgs auktionsverk
Mattsamlare runt om i världen drog tydligen efter andan när det blev känt att en mycket sällsynt Ersari bönematta skulle säljas i Göteborg, till utropspriset 125 000 kronor. För enligt Göteborgs auktionsverk blev budgivningen intensiv och klubban föll först vid 690 000 kronor
– Det är ju fantastiskt spännande när man hittar en sådan sällsynt matta på golvet hemma hos en privatperson i Göteborg. Den här mattan är en av ett fåtal kända Ersari bönemattor av den här typen i världen och priset är det högsta noterade någonsin,  säger Ludwig Fredén Klenfeldt, ämnesansvarig hos Göteborgs auktionsverk.


Nyckelord:RSS 2.0