Danskinspirerade möbler från Vittsjö

Bröderna Kristiansson placerade verkligen orten Vittsjö på kartan med sina fräcka och danskinspirerade möbler och lampor. Priserna börjar stiga på Unos (1926–2009) och Östens (1927–2003) alster. Utropspriset passerades med råge då Östens vilstol nr 204 från 1954 bjöds ut på Bukowskis market. Budgivningen stannade först på

10 000 kr (6 000).

Av JENNY VON PLATEN

Nyckelord:



Pigg 75-åring!

Denna Mercedes 540 K cabriolet från 1937 är ett magnifikt exempel på det sena 1930-talets Mercedesbilar. Under stor del av 1900-talet tillhörde bilen Rockefellerfamiljen i USA för att efter en renovering 1991 hamna hos en italiensk bilsamlare. När Artcurial i Paris auktionerade ut den mycket sällsynta bilen blev priset 494 630 euro (450 000–550 000). Inget för den vanlige pendlaren alltså.
Nyckelord:



Emaljkonst på Gustavsberg


Stig Lindberg går med en nybakad emaljtavla mellan badkaren i badkarsfabriken.

Bild från 1960-talet.   Foto BERNDT KLYVARE

 

”Världens vackraste geggamoja” – så kallades den emalj som målades på badkarsplåt under drygt 40 år på Gustavsberg. Fram till och med den 29 april visar Gustavsbergs porslinsmuseum en utställning med emaljkonst, skapad i den väldiga, bullrande badkarsfabriken. Stig Lindberg var den förste som 1949 testade måleriet i den då ganska nybyggda fabriken. Snart arbetade ett pionjärgäng av Endre Nemes, Egon Möller-Nielsen och Axel Törneman med både offentliga verk och tavelmåleri. Motiven målades snabbt och brändes i 800 grader i 7–8 minuter. Det fanns cirka 6 000 olika kulörer att välja mellan.

 

Meningen var främst att skapa offentliga verk i det tidlösa, blanka materialet som lämpade sig för väggar och fasader i det växande folkhemmet. På 1960-talet var emaljkonsten hipp, visades utomlands och turnerade landet runt. Ett 50-tal konstnärer, bland andra X-et Erixson, Lage Lindell, C O Hultén, Sune Fogde, Eje Öberg och Bengt Berglund kom att arbeta med emaljmåleri och emaljgrafik. När badkarspressarna såldes till en bilfabrik i Korea 1993 avslutades emaljäventyret.

Petter Eklund

 

 

Nyckelord:



De Åtta på Åmells

Nils von Dardels Ynglingen och flickan från 1919 visas hos Åmells med

början lördagen den 18 februari.

 

Våren inleds med färgprakt på Åmells Konsthandel i Stockholm. Hundraårsjubileet av konstnärsgruppen De Åtta och deras första utställning 1912 på Salong Joël i Stockholm uppmärksammas med en utställning 18 februari – 16 mars. De Åtta var en utbrytargrupp ur De Unga, som bestod Isaac Grünewald, Sigrid Hjertén, Nils von Dardel, Birger Simonsson, Gösta Sandels, Tor Bjurström, Leander Engström och Einar Jolin. Utställningen visar ett tjugotal verk av gruppens medlemmar.

Nyckelord:



Uppsala Auktionskammare satsar i Göteborg

Fredrik Blidberg

 

Uppsala Auktionskammare forsätter sin expansion i Västsverige och anställer Fredrik Blidberg som intendent med ansvar för kontoret i Göteborg.

 

– Fredrik Blidberg är en välkänd profil när det gäller konst och antikviteter i Göteborg och Västsverige. Vi är mycket stolta över att kunna rekrytera Fredrik till Uppsala Auktionskammare, säger Knut Knutson, ägare till Uppsala Auktionskammare.

 

Fredrik Blidberg är född och uppvuxen i Göteborg och har över 30 års erfarenhet av konst- och auktionsbranschen. Han har under senare år arbetat som fristående värderingsman och är flitigt anlitad av försäkringsbolag, banker, myndigheter, advokatbyråer och privatpersoner.

 

– Göteborg och Västsverige är en betydande region för oss och våra kunder. Vi är därför glada över denna viktiga rekrytering, säger Magnus Bexhed, VD Uppsala Auktionskammare.

Nyckelord:



Strindberg på Nordiska museet

Utställningsaffisch.
Text ur Ockulta dagboken på foto taget av Strindberg själv.
Form: Karl Thorson, Nordiska museet
Efter August Strindbergs död år 1912 erbjöds Nordiska museet i olika omgångar en stor del av författarens möbler, originalmanuskript, bibliotek och målningar. Mycket av materialet har museet sedan deponerat på Strindbergsmuseet och i Kungliga Biblioteket. Inför Strindbergsåret har museets egen Strindbergsutställning rejält omarbetats.

I den omarbetade utställningen visas den Ockulta dagboken i original, vilket är mycket sällsynt. Även originalmanuskriptet till den världsberömda pjäsen Fröken Julie kan ses här och därtill är det för första gången möjligt att bläddra och närstudera dessa två originalskrifter i digitala kopior i utställningen.

Nordiska museet äger den största samlingen av August Strindbergs målningar. I utställningen visas 17 av dessa, däribland några som sällan visats tidigare. I målningarna figurerar aldrig några människor, till skillnad från hans fotografier där han ständigt avfotograferar personer i sin närhet, inte minst sig själv. Ett femtontal av hans egna fotografier visas i utställningen som pågår tillsvidare.
Nyckelord:



RSS 2.0