Kungligt på Sofiero

Kronprinsessan Margareta av Momoko Takamatsu. Foto ATELJÉ INUTI

 

Vår och sommar i sikte! Den siste mars öppnar Sofiero slott och slottsträdgård i Helsingborg för säsongen. I sommar visas en utställning med Märta Måås-Fjetterströms världsberömda textilier, men utställningssäsongen inleds den 31 mars med Momokos kungliga porträtt. Momoko Takamatsu är en skicklig porträttkonstnär med särskilt intresse för den svenska regentlängden. Utställningen pågår till och med den 20 maj.

Nyckelord:



Tate går under jorden

© PETER SAVILLE, HAYES DAVIDSON OCH HERZOG & DE MEURON

 

Tate Modern är inhyst i ett gammalt kraftverk och få av de miljontals besökare som strömmat igenom dess dörrar sedan invigningen år 2000 har haft en aning om de enorma underjordiska oljetankar som ligger i anslutning till byggnaden. Dessa har nu förvandlats till utställningssalar, som kommer att invigas i samband med sommarens olympiad. Nästa år kommer två kamrar att byggas rakt ovanför tankarna, 30 meter breda och sju meter höga, följt av ytterligare en stor tillbyggnad. ”När allt är klart kommer vi att ha expanderat våra utställningsutrymmen med hela 70 procent”,

säger chefen Nicholas Serota.

Av MICHAEL DEE

Nyckelord:



Krocket vid middagsbordet

Ett parti krocket är sällan fel. För den som inte vill gå ut i trädgården utan föredrar att stanna kvar vid middagsbordet är bordskrocket perfekt. Ett härligt engelskt set med originalask från 1900 klubbades nyligen, inklusive avgifter, för 625 pund på Bonhams i London.

Nyckelord:



Hammershøi i Köpenhamn

Stue i Strandgade med solskin på gulvet, 46x52 cm, olja från 1901.

Statens Museum for Kunst.

 

Vårens stora utställning på Statens Museum for Kunst i Köpenhamn är

Hammershøi og Europa. Utställningen presenterar Vilhelm Hammershøi

(1864–1916) och hans konst i dialog med samtida europeiska kollegor.

Utställningen pågår till och med 20 maj.

Nyckelord:



Försäljning av konst och antikviteter kontrolleras

Under 2012 kommer skattekontoret i Simrishamn följa upp hur privatpersoner deklarerar försäljning av konst och antikviteter. Främst satsar man på information men kontroller blir också aktuella.

 

I februari började Skatteverket begära in uppgifter från auktionsfirmor i hela landet om försäljningar som skedde under 2010 och 2011. När uppgifterna har bearbetats kommer de personer som sålt under 2011 att, i god tid före deklarationen, få information om hur de ska deklarera sina försäljningar.

 

– Vi ser att intresset för antikviteter och handeln med dessa håller i sig. Vi ser att det fortfarande finns en okunskap om skattereglerna trots att vi har jobbat mycket med att informera kring detta. Därför satsar vi både på information och kontroll, säger Lars Bengtsson, sektionschef på skattekontoret i Simrishamn.

 

Skattekontoret Simrishamn genomförde 2005 och 2008 landsomfattande kontroller av auktionsvinster. De analyser som kontoret gjorde då av kontrollerna visade att felen till övervägande del berodde på att säljarna inte visste vilka skatteregler som gällde.


Fakta:
Vinster vid försäljning av privat lösöre ska redovisas i deklarationen. Avdrag medges för anskaffningsutgiften eller med ett schablonavdrag på 25 procent av försäljningspriset efter avdrag för eventuell provision. Dessutom medges ett grundavdrag på 50 000 kronor.
Nyckelord:



Möt Gustav III:s gunstling

Armfelt är 30 år gammal på porträttet målat av Adolf Ulrik Wertmüller i Paris 1788–89. Han är klädd i den svenska dräktens jacka och på porträttets ram finns ätten Armfelts vapensköld omgiven av Elefantordens kedja. Foto FINLANDS NATIONALMUSEUM.

 

Gustaf Mauritz Armfelt gjorde en storartad karriär vid det svenska hovet. Han var vacker och charmfull, blev kungens gunstling och många kvinnors favorit. Armfelt, som kom från Finland, hade ett fascinerande levnadsöde som kan liknas vid en spännande film.

Efter mordet på Gustav III tvingades han lämna Sverige. Han drogs gång på gång in i krig, politiska förvecklingar och hade flera uppmärksammande kärlekshistorier.

 

Livrustkammaren öppnar i mars en utställning om Gustaf Mauritz Armfelt.

Av CHRISTINA LINDEROTH-OLSON


Nyckelord:



Passioner i konsten

Edvard Munchs Förtvivlan från 1892 finns normalt på Thielska galleriet.

 

Starka känslor blir det på Nationalmuseum i vår. Under seklernas gång har konstnärer i sina verk tolkat och förmedlat känslor genom att gestalta hur de uttrycks i mimik och kroppsspråk. Mer än hundra verk från renässansen till våra dagar av bland andra Albrecht Dürer, Edvard Munch, Rembrandt, Rineke Dijkstra och Bill Viola ger exempel på hur glädje, sorg, lidande, rädsla, ömhet och vemod kan te sig i olika konstnärliga tekniker. Besökarna får också möta sina egna och andras känslor och kroppsspråk inför konsten i speglar uppsatta i utställningslokalen.


Passioner – konst och känsla genom fem sekler visas 8/3–12/8.

Av CHRISTINA LINDEROTH-OLSON
Nyckelord:



Mitt i modernismen!

Uppvuxen i Sankt Petersburg i en familj som var intresserad av konst och kultur, utbildad i Tyskland och därefter på plats i 1910-talets Paris – mitt i modernismens utbrott!
Sonia Delaunay (1885–1979) var med om att utveckla en konstform som bestod av geometriska figurer och starka färger. På auktionsfirman Dorotheum i Wien såldes en litografi för 4 673 euro inklusive provision (3 500–4 000). Litografin är signerad och numrerad. Storlek 113x80 cm.
Av JENNY VON PLATEN
Nyckelord:



RSS 2.0