Brassebollen är här!

Vad var det jag sa, vi bara väntade på brassebollen. "Fotbollsfesten fortsätter" berättar Stockholms Auktionsverk som kommer att sälja en brasiliansk boll med nio signaturer från VM-matchen 1958. På kommande stadsauktion tippas den nå minst 20 000 kronor.
Nyckelord:Flott form i svart

"Ett av Sveriges smartaste och mest kompakta konstmuseer" skriver Peder Alton om nya Kalmar konstmuseum. Jag är beredd att hålla med trots att jag inte har varit där. Tänka sig vilka kulturbyggnader det satsas på utanför huvudstaden, i Stockholm verkar det mest byggas hotell eller mögelsaneras 90-talshus.
Nyckelord:Vårens vackraste möbel

Kalla dem inte uppstickare längre. De har varit bäst vid återkommande tillfällen. Uppsala Auktionskammare leder loppet inför denna kvalitetsauktion. De har vårens finaste byrå och bästa Zorn. Visningen öppnar på fredag. www.uppsalaauktion.se

image58
Foto Uppsala Auktionskammare

Nyckelord:Till försommarens middagar

Lyssnar ibland till Karsten Thurfjell i samband med "Meny" på radions P1. Han brukar presentera drycken med entusiastisk och saklig ton. Vid ett tillfälle i våras snackade han om vita viner och jag skrev frenetiskt ner Systembolagets siffror. Nu måste jag ju smaka dem också. Ska hålla en vinprovning för tjugo väninnor i grannskapet nästa vecka och jag kan inget om vin, absolut inget. Det får bli några vita sorter. Så nu läser jag för fullt om Sauvignon Blanc, Muscadet, Gewürztraminer, Muscat, Chardonnay och Riesling.

image52 
Jag älskar udda glas, även om det är vanliga modeller. I mitten ett skärslipat glas från serien "Bror". Längst till höger står "Diamant" och längst till vänster ett ölglas med ålder, kanske sent 1800-tal eventuellt tidigt 1900-tal. Fast helst vill jag har riktigt gamla svenska glas, de är skamligt billiga på auktion. Jag ska visa er efter kvalitetsauktionerna som hålls om tio dagar. Missa inte dem!

image53

Vilka rustika bestick! Med dessa vill jag mumsa såväl grillat som sill i sommar. Stora knivblad från Eskilstuna, kanske lite korta träskaft. En skön känsla av 1800-tal.

image54image55 Foto Charlotte Breimer Törnqvist

Vilken skojig bok! Författad med hjälp av grevinnor och andra adelsdamer.
"Den perfekta värdinnan" är utgiven av Husmodern genom Åhlén&Åkerlunds förlag 1936


Samtliga föremål finns hos Enebybergs Antik i Danderyd.

Nyckelord:Över 500 Mkr

När en hårt arbetande medelklass knappt har råd med en målning inom fyrsiffrig summa på grund av amorteringar och andra utgifter är det svårt att förstå att nya rekord i konstvärlden ständigt slås. Nyligen klubbades Francis Bacons målning "Triptych, 1976" för 517 miljoner kronor när Sotheby's för ett par dagar sedan höll auktion i New York under temat samtidskonst. Vi har sagt det förut. Börsoro, fallande huspriser och ett instabilt ekonomiskt klimat har ingen påverkan på prisbilden i dag, men hur kommer det sig? Vilka är det som kan parkera såna summor i konst? Den vinproducerande familjen Moueix enligt bland annat Dagens Nyheter den 17 maj som fångat citatet
-Lågkonjunktur, vadå lågkonjunktur? sade konsthandlare Barbara Gladstone till New York Times efter auktionen.
image57 Foto Sotheby's

En liten (stor) revansch var det för Sotheby's att få sälja till rekordpris eftersom konkurrenten Christie's för bara några månader sedan klubbade en Bacon för högsta pris i Europa, en toppnotering som nu hamnat på andra plats.
Nyckelord:Ännu mer skandalsnack kring Sotheby's

Åh, min favorittidning, International Herald Tribune! Varje helg finns det någon viktig rapport från auktionsvärlden. I förra helgnumret den 10-11 maj rapporterade David Barboza om skandalen kring auktionen "The Estella collection". Verk av Kinas hetaste konstnärer av samtidskonst gick för rekordpriser för drygt en månad sedan och flera av konstnärerna känner stark ilska över att andra aktörer tjänat stora pengar på den ruggit snabba prisutvecklingen. För det var inte länge sedan konstverken visades genom världsberömda museer, bland annat på Louisiana i Danmark. Den 9 april slog klubban hos Sotheby's i Hong Kong, på tok för tätt inpå exponeringen på museerna och i artikeln kritiseras auktionsföretaget för att ha köpt in sig i samlingen. Hela artikeln hittar ni här www.iht.com

Nyckelord:Triangeltur

I kväll traskar de VIP-inbjudna mellan Sotheby's hos Skajs Antik på Nybrogatan vid Dramaten till Uppsala Auktionskammare hos Svenskt Tenn på Strandvägen samt till Stockholms Auktionsverk på Nybrogatan 32. Alla tre har mingelkväll för de tyngre kunderna. I morgon kväll håller Bukowskis upp dörrarna för VIP-inbjudna men till helgen är alla kvalitetsvisningarna öppna för allmänheten.

image51 
Foto Charlotte Breimer Törnqvist

Hos Stockholms Auktionsverk
Nyckelord:Gissa!

Vad är detta?
image47 Foto Charlotte Breimer Törnqvist

Nej, den är inte till för att bena lutfisken, inte ska man klia sig på ryggen och inte ska man kamma sin höga härliga 1700-talsperuk som signatur Gustav trodde. Bra gissat i alla fall!
Detta är en "Cake breake". Absolut nödvändigt redskap till alla torra amerikanska kakor som spricker när kniven trycker sig igenom. Stick ner den först och skär upp biten sen. Finns att köpa hos Fenix Antik på Kåkbrinken i Gamla Stan.
Nyckelord:Kempesamlingen klubbas

"Vi har återbördat den till Kina" sa Weland Ståls ägare Gösta Welandson i en intervju när jag ringde honom för några dagar sedan.
Klockan 10 30 lokal tid går Carl Kempes samling orientalisk keramik under klubban på New Bond Street hos Sotheby's i London. Auktionen heter "Early Chinese White, Green and Black Wares". Följ försäljningen på www.sothebys.com
Nyckelord:Antikdrottning

Visste ni att Ann Stenmark (Uvhagen), som en gång i tiden var gift med slalomhjälten Ingemar Stenmark, har öppnat antikaffär? Det var ett tag sedan men jag passerade hennes skyltfönster på Linnegatan i Stockholm för första gången i dag. Fiiint, det ser lovande ut. Om Jörgen Alfort är kungen bland antikhandlare kan detta bli drottningen. Vackra sidentapeter, snyggt parkettgolv och förnämliga möbler från 1700-talet. Hoppas hon har öppet nästa gång.

image43image44
image45image46
Nyckelord:Containerfynd

I morse hittade jag ett matbord i rokokostil liggandes med benen i vädret i en container när jag gick på hundpromenad. Nu råkar jag känna ägaren och frågade givetvis om lov. Är det ok om jag tar hand om det istället för tippen? Javisst, fick jag som svar.

image42

Jag hämtade snabbt bil och man men lastbanden glömde jag så det blev till att hålla stadigt 200 meter när jag rullade på grusvägen i sakta tempo. Ny färg ska bordet få. Kanske matt grå/svart eller mörkblått. Förgyllningarna lämnar jag kvar. Bordet är från 1930-talet och har ingått i en matsalsgrupp. Lite trasigt är det men det fixar vi.

Nyckelord:Snälla sol svik oss inte

Nu har vi fått två fina veckor, över deklarationstider och diverse dead lines. Ska du vidare nu sköna ljumma vind? Efter en sommar med Blade runner-väder och en vinter som var elva månader november får jag inte nog av solens sköna strålar. Måste genast kika här.
Nyckelord:Attraktivt med allmoge

Missa inte helgens allmogespecial hos Stockholms Auktionsverk i Frihamnen. Tänk så snyggt att ställa in några skönt slitna folkkonstföremål i ett antiseptiskt rent splitter nytt kök utan själ.

image38image39image40

I hörnskåpet från Dalarna skulle jag ställa mina fina snapsglas från 1700-talet. Utropet ligger på 4 000 kronor. Väggpendylen från rokoko är ett litet smycke på väggen för värderingen 20 000 kronor och skulle passa utmärkt till mina Sandbergtapeter i köket. I kistan från Norrland, tillverkad under 1800-talets första hälft skulle jag trycka ner mina sköna kuddar som tenderar att bli för många på kökssoffan. Startpris ligger på 6 000 kronor. Auktionen äger rum på tisdag och onsdag och dessa föremål klubbas under onsdagen. Se samtliga föremål här www.auktionsverket.se


I går kväll, fredag, var det fest i Frihamnen, fast inte på Magasin 5 där SAV håller till, tror jag, jag var inte bjuden. Helsingborgsutställningar planerar nån typ av Antikmässa i september. Det måste jag undersöka. Återkommer.
Nyckelord:E-Type och XJ6

Nej, det var inte så svårt att förstå vems bil som var vems, och att det skiljer en hel nolla mellan dem. Jan-Erik, som för övrigt snart har lika många sportbilar som veckodagar har en E-Type från 1963 års Serie 1 coupe i mint condition med 3,8 liters motor. Färgen på lackeringen kallas "Gun Metal Grey" och bilen är importerad från Arizona under tidigt 90-tal. Min silverjagga från 1975 är en modell XJ6 Serie 2 med 4,2 liters motor och inte alls lika rostfri, har fel på elhissarna och gnisslar i starten. Men jag har dragkrok! Inte så sexigt på en jagga men jag kan ju haka på ett släp och frakta klumpiga skåp och byråar. En riktig bruksbil med andra ord.

image36
Trevligt! Jag tror jag stannar här.

image37

Jan-Erik som är veteranbilsentusiast står intill sin E-Type
på Jaguarklubbens torsdagsträff på Kärsön vid Drottningholm.

Nyckelord:Jaguarträff

Denna vackra försommarkväll var jag på Jaguarklubbens första sommarträff. Ojojo, här fanns det gott om fina bilar. Vi var fler än 50 medlemmar på plats. Hade stämt träff med den tjusigaste jaggan. Gissa vad vi har för årsmodell och vems bil som är vems? Jag återkommer med rätt svar i morgon.

image34 
Jan Erik och jag

image35 
Snygg skulptur
Nyckelord:Titta är gratis

I väntan på min lunchträff stod jag med luren mot örat på Birger Jarlsgatan och avslutade ett samtal när en sömnig Leif G W Persson ringde på Åmells dörrklocka. Oj, så spännande, får det lov att vara en Zorn eller Ivarson hade jag lust att fråga men vågade mig inte fram. Några minuter senare stod även jag i porten. Hade ju ändå tänkt titta in. Tänk så fantastiskt, att kunna slinka in på ett så exklusivt galleri, alldeles gratis, och njuta av riktiga pärlor ur svensk konsthistoria en kvart innan maten. Visst känner jag igen många målningar från auktionshusens kvalitetsförsäljningar men Verner Åmell har verkligen sinne för kvalité, han lyckas ofta hitta det bästa. Och är det inte så bra så lyfter katalogtexten verket. Vårutställningen pågår till 17/5. En liten adress kommer här: www.amells.se


image33 Foto Åmells Konsthandel

Hos Åmells konsthandel finns denna olja på pannå målad av Prins Eugen (1865-1947) 1932. Utsikten över Riddarfjärden och Norr Mälarstrand har prinsen troligen fångat från Smedsudden på Kungsholmen

Nyckelord:Favoritcitaten

I dag pratade jag med Martin Laurell som i egen regi driver Hallands Auktionsverk. Vi snackade lite allmänt om vad som köps och säljs och då slog det mig att somliga är bara så lättpratade och bjuder på nåt extra. Martin hör till dem. Jag har faktiskt en liten lista på favoritpersoner som alltid levererar roliga, fyndiga, knasiga eller på-pricken-citat. Här kommer den

Knut Knutson VD och delägare av Uppsala Auktionskammare
Peder Lamm chefredaktör för svenska tidningen Connoisseur
Maria Granström chef över kvalitetsavdelningen på Stockholms Auktionsverk
Maud Ingster driver och äger Mästerby Antik
Martin Laurell ägare och VD, Hallands Auktionsverk
Ian Lundgren delägare, Lundgrens Antik


Jag fyller på med tiden....
Nyckelord:Berusad av blomning

I snart varje trädgårdsblogg ylas det om hur hääärligt vädret är och hur fantastiskt naturen beter sig. Inte heller jag kan låta bli. Studerar mitt körsbärsträd i trädgården som brukar blomma rikligt under fem dagar för att sedan övergå i trista blad. Varje år är det som att ha vispad grädde långt upp till himlen. Mäktigt och ljuvligt på samma gång.

image31image32 
Många meter högt körsbärsträd i Norrviken i sol och i gråväder under veckan som gått

Foto Charlotte Breimer Törnqvist

Nyckelord:Är samtidskonst Showbiz?

Läste ni i senaste Fokus, artikeln Om Konst i fredagens nummer? Några få kritiska röster hördes i slutet så bläddra eller klicka inte vidare efter halva artikeln, i så fall missar ni fortsättningen på Mårten Castenfors (chef för Liljevalchs Konsthall) sköna kommentar "Det vi ser är en konst med kort bäst före-datum som valsar runt och bekräftas av den egna homogena gruppen. Jag kan inget annat än gäspa!"

Nyckelord:Vid Vättern

Skippa alla sunkiga stopp längs motorvägen, ta med matsäck och filt och stanna vid någon vacker plats. Vid Brahehus är utsikten fantastisk.

image28image29image30 
Foto Charlotte Breimer Törnqvist

Enda bekymret var att hundar och barn höll på att blåsa omkull under torsdagsstoppet och kaffet stänkte i ansiktet. I går, söndag, hann vi knappt med en enda liten paus på väg hem till Stockholm men lita på att jag återkommer med fler fina tips på rastplatser i sommar. Hela Sverige kryllar av vackra miljöer så strunta i Mc D-strips, geggiga Max-burgare och svampiga muffins på Shell. Packa en pick-nick!

Nyckelord:Aldrig nytt

Jag köper i princip aldrig något nytt, eventuellt textilier och skor. Mat? Jo maten ska ju vara ny så klart. Fast när det kommer till inredning ska helst allt vara gammalt, även Ikeasaker. I dag hittade jag en soffa på "Blocket". Den var pyjamasrandig. Hmm inte så skön som bilden berättade men säljaren lovade kvalité och ytterst få sittstunder. Njaa, det kunde man förstås förstå, för det var lite som om Polarn o Pyret hade startat möbelbutik. Trist och korrekt. Men istället fanns en röd/brun, solblekt  Ikea-soffa i pojkrummet som katten deras hade klöst på i tio år. Även den var till salu. Jag sjönk ner i dunkuddarna och tänkte, detta var den skööönaste Ikeasoffa jag någonsin suttit i. Nu ligger min vovve i den. Hittade en gammal filt från Hälsingland på vinden, inköpt av mormor för flera decennier sedan. Så här bygger jag upp min sommarbostad i söder. Loppis, Blocket och auktioner samt ett och annat guldkort från antikaffärerna på Helsingborgsmässan.

image27


Foto Charlotte Breimer Törnqvist
Nyckelord:Trädgårdstider

Visst vill vi vara uuute hela dagarna. Oj vad det spritter i trädgårdsfingrarna, se så fina franska bloggar det finns. Här är en till!
Nyckelord:Vila vid havet

Nu åker jag till vackra västkusten. Detta motiv har min kära bror fångat under sin dagliga motionsrunda i solnedgången. En av Sveriges vackraste stränder: Skälderviken utanför Ängelholm!

image26


Foto Per Breimer

Nyckelord:RSS 2.0