Dansk klassiker som sprider ljus

Lampan Konkylie ritades ursprungligen för Tivoli i Köpenhamn och förutspåddes redan då att bli en klassiker. Namnet betyder snäcka och visst har formgivaren Louis Weisdorf

(f 1932) på ett skickligt sätt avbildat ett komplicerat snäckskal. Han ritade lampan för det danska företaget Lyfa i början av 1960-talet. Detta exemplar klubbades på Auktionshuset i Solna för 2 200 kr (800). Höjd 40 cm.

Av JENNY VON PLATEN
Nyckelord:Millesgården visar Dick Beer


Ruth (i en fåtölj) målades 1918. Foto PER MYREHED.

 

Han föddes i England, kom till Sverige som föräldralöst barn och åkte tidigt till Paris. Modernisten Dick Beer (1893–1938) blev känd för två stilar – en egenartad impressionism och ett slags känslomässig kubism. Första världskriget blev en chockartad upplevelse som gav Beer bestående skador. Efter kriget var han främst verksam som konstnär i Frankrike, men bodde tidvis i Sverige och ställde ut på gallerier i båda länderna. Millesgården visar ett femtiotal av Beers målningar under tiden 2/6–9/9.

Av CHRISTINA LINDEROTH-OLSON


 


Nyckelord:Balklänningar på Victoria and Albert

Alexander McQueen, S/S 2011, Alexander McQueen. Foto CHRISTOPHER MOORE

 

Öppnandet av de nyrenoverade modegallerierna på anrika Victoria and Albert Museum i London firas med en utställning av vackra balklänningar, galaklänningar och haute couture. I utställningen Balklänningar: Brittisk glamour sedan 1950-talet, som visas under tiden 19 maj–6 januari 2013, visas mer än sextio designade klänningar för olika slags sociala aktiviteter.

 

 

 

Nyckelord:Ett brev betyder så mycket…

Den 16 mars 1912 satt Robert Scott i kylan på Antarktis och skrev ett av sina avskedsbrev. Han hade förlorat kampen om att vara först vid Sydpolen till Amundsen och även förlorat möjligheten att återvända till civilisationen. ”We have been to the Pole and we shall die like gentlemen”, skrev han till Edgar Speyer ett par veckor innan allt var förbi. När brevet hundra år senare auktionerades ut av Bonhams vid en auktion med polartema sattes utropspriset till 100 000–150 000 pund.

Priset inklusive avgifter blev 163 250 pund.

Nyckelord:Niki de Saint Phalle på Moderna Malmö

Niki de Saint Phalle, Änglaljus, n.d. © Niki de Saint Phalle/BUS 2012

 

Niki de Saint Phalle var en självlärd konstnär som kom att respekteras som en färgstark och unik aktör på den internationella konstscenen. Utan någon formell konstnärlig utbildning och trots att hon var verksam på en synnerligen mansdominerad konstscen lyckades franskfödda Niki de Saint Phalle (1930-2002) att etablera sig som en av 1960-talets mest originella och färgstarka konstnärer.

 

Moderna Museet Malmö visar under sommarmånaderna en utställning med den franskfödda konstnären. Utställningen med Niki de Saint Phalle utgör startskottet för en ny serie presentationer som sätter fokus på tongivande konstnärer med särskild förankring i Moderna Museets samling.

Utställningen öppnar på lördag 12 maj och pågår till och med den 16 september.

Nyckelord:En kopp te?

Tänk att få servera morgonteet ur denna sällsynta Qianlong-tekanna av porslin, dekorerad med emaljfärger och guld och med handtag och pip i form av Fo-hundar! Tekannan, som härstammar från Kina 1736–95, ropades ut för 100 000–125 000 dkr på Bruun Rasmussen men fann ingen köpare.

Nyckelord:RSS 2.0