Dags för sommarlov!

 

Foto ERIK KARLSSON

 

Antik & Auktions redaktion styr nu kosan mot loppisar och fyndmarknader. Vi ses i gröngräset!

Nyckelord:Länge leve fotografiet

 

Svettigt värre. Hjalmar Nyberg, Nyåker 1956.

Foto SUNE JONSSON

 

Den fotografiska bilden är verkligen i smöret. Nu hängs det upp fantastiska fotografier som aldrig för på auktionshus, gallerier och museum runt om i landet. Senaste tillskottet är Västerbottens museum som bestämt sig för att skapa ett centrum för dokumentärfotografi, i fältetnologen och fotografen Sune Jonssons (1930–2009) anda. Han var under 28 år anställd på museet och hans bilder kommer att vara det bärande inslaget i centrets verksamhet, men även utställningar med nu verksamma dokumentärfotografer är planerade.

 

 

 


Nyckelord:Färgstarka landskap gläder ögat

 

Björn Wessman skapade oljemålningen ”La maison de eclairé” 2011.

 

Växtligheten står i fokus på Millesgården i sommar. Björn Wessmans oljemålningar ger en nästan påtagligt färgglad upplevelse. Skildringarna av trädgårdar, växter och en blå himmel förmedlar en stark livsglädje. Formatet är stort och motiven ofta hämtade från soliga franska landskap, trakten runt byn Ariane där han gärna vistas. Wessman låter sig också inspireras av japanska zenträdgårdar och bergslandskap i Australien samt Sverige.

Målningarna gör sig väl i Millesgårdens konsthall med anläggningens terrasser och trädgård utanför väggarna.

Wessmaniana visas fram till och med den 14 augusti.

Av CHRISTINA LINDEROTH-OLSON


 

Nyckelord:Imperiet gjutet i betong

 

Den sovjetiska arkitekturen skapade mycket mer än gråtrista lägenhetskomplex och vulgära skrytbyggen i propagandans tjänst. I nya boken Cosmic Communist Constructions Photographed (Taschen) visar den franske fotografen Frédéric Chaubin upp 90 fullständigt unika byggnader från de forna Sovjetrepublikerna. Samtliga byggdes mellan 1970 och 1990. En period då strikt modernism ersattes av ett friare och mer kaotiskt förhållningssätt till arkitektur. Och resultatet liknar ingenting annat.

Nyckelord:Konst och formgivning i pocketformat

Orosdi-Back heter ett nystartat bokförlag som publicerar böcker med prosa, konst och satir. Förlaget kommer bland annat att publicera en serie pocketböcker om svenska konstnärer och illustratörer. Syftet är att sprida kvalitetsböcker till ett lågt pris (i pocketformat) för att lyfta fram svensk konst och formgivning. Mer information om böckerna finns på www.orosdi-back.com
Nyckelord:Form i form

Foto Malmö Konsthall

 

I sommar visar Malmö Konsthall upp verk av den spännande konstnären Anna Maria Maiolino. Hon föddes i Italien, men flyttade vid 18 års ålder till Brasilien. Hon arbetar med skulptur, teckning och fotografi, men även med poesi och performance. Utställningen i Malmö består delvis av installationer av obränd lera ”utifrån keramikens urformer”, som i verket på bilden. Det ingår i serien Skuggan av den andre och är utfört i gjuten cement. Utställningen pågår till och med den 21 augusti.

 

Nyckelord:Bra priser på Claptons gitarrer

Hos Bonhams hölls nyligen auktionen The Eric Clapton sale of Guitars and Amps, där intäkterna gick till Claptons Crossroads Centre – ett behandlingshem för drog- och alkoholberoende. Merparten klubbades långt över utropspris, vilket också gällde en riktigt snygg metallicblå Fender Acoustasonic Stratocaster A 2004 märkt Clapton JUN 14 2004, som med avgifter gick lös på 14 400 dollar (2 200–2 800).
Av ERIK BILÉN
Nyckelord:RSS 2.0