Konstnärer möter venetianska glasblåsare

 

 

 

Handgranaterna i glas på ett sjukhusbord i stål är en detalj från Mona Hatoums installation Nature morte aux grenades, 2006–2007. Från en privatsamling i Bassano. Courtesy: Galleria Continua, San Gimignano/Beijing/Le Moulin
Foto: ELA BIALKOWSKA

 

Venedigs skimrande glas är berömt sedan århundraden. Glasbruket Berengo bjuder traditionsenligt in konstnärer, formgivare och arkitekter från olika länder till att experimentera med glas i samarbete med brukets glasblåsare.

I ”Glasstress Stockholm”, som nyligen öppnade på Millesgården, ingår verk av 45 konstnärer, som Kiki Smith, Lucio Fontana, Mona Hatoum, Ernst Billgren och Bertil Vallien. Genom sina skilda utgångspunkter har de sett glaset som en utmaning som på så sätt blivit ett uttryck för samtida konst.

Utställningen pågår till och med 15 januari 2011.

Av CHRISTINA LINDEROTH-OLSON

 

Nyckelord:Urbant med Erik Karlsson

Foto ERIK KARLSSON

 

Antik & Auktions mångårige medarbetare, fotograf Erik Karlsson, har under de senaste åren tillbringat mycket tid i Sydney, Australien.

– Under långa promenader har jag lärt mig uppskatta denna avlägsna plats och fascinerats av en färgskala som känns annorlunda från den i våra egna urbana miljöer, så när jag tillfrågades om att ställa ut på Aoseum föll sig valet naturligt, säger Erik Karlsson. Samtliga bilder är från den senaste australiensiska sommaren… mitt i den svenska vintern.

Utställningen URBAN–stadens färger visas på kulturhuset Aoseum i Åhus under tiden     3–25 september. Öppet lördagar och söndagar 13-16.

Nyckelord:Gamla mästare hos Åmells

 

Osias Beert: Stilleben med ostron, bröd, fruktfat m m kan beskådas på Åmells utställning ”Gamla mästare” 27/823/9. Foto: Patric Evinger/Åmells konsthandel.

 

Ett fyrtiotal högklassiga verk av äldre europeiska konstnärer, som Giovanni Bellini, Lucas van Valckenborch och Nicolaes Berchem visas i Gamla Mästare hos Åmells konsthandel i Stockholm fram till och med den 23 september.

Nyckelord:Datorer som antikviteter?

Apple 1997 eMate300  Foto MAIK CARSTENSEN

 

Det var nog ingen som trodde att datorer skulle bli ”morgondagens antikviteter”, tills Apple i början på 1990-talet anställde den engelske industridesignern Jonathan Ive. Sedan 1997 har han legat bakom en ström av smäckra produkter – iMac, iBook, iPod, iPad mm som revolutionerat konsumentens relation till teknologi och inneburit att utseendet har avgörande betydelse för inköpet. Ives alster visas i höst och vinter i en stor utställning i Hamburg. Här visas också produkter av Dieter Rams, vars arbete för Braun på 1950- och 1960-talet skapade en liknande revolution bland elektriska apparater, från stereoanläggningar till hårtorkar.

”Stylelectrical – Electronic Design That Is Making History” visas på Museum für Kunst und Gewerbe, Hamburg, 26 augusti –15 januari 2012.

Av MICHAEL DEE

Nyckelord:Till popsnöret

 

Att gårdagens elektronik har ett värde, förutom det rent nostalgiska, var uppenbart då tyska auktionshuset Quittenbaum hade sin designauktion i sommar. Bland utropen fanns både tv, skivspelare och stereoanläggning från 1950-talet och så den här läckra, bärbara radiogrammofonen signerad Wilhelm Wagenfeld och tillverkad av Braun AG 1955. Grammofonen klubbades för 4 500 euro (4 500–5 000).

Nyckelord:Magnus kliver fram!

Foto UPPSALA AUKTIONSKAMMARE
Antik & Auktions expert Magnus Bexhed har utnämnts till ny VD för Uppsala Auktionskammare. Därmed blir Magnus enligt uppgift den yngste  vd:n i auktionsvärlden någonsin. Avgående VD Charlotte Widenfelt kommer att ägna sig åt den kinesiska avdelningen på auktionshuset och Knut Knutson fortsätter som ägare och chefsintendent.
Av CARIN STENTORP
Nyckelord:Blomsterprakt i Skärhamn

Emil Nolde, Röda och gula solrosor    Foto NOLDE STIFTUNG SEEBÜLL

 

Den store tyske expressionisten Emil Nolde är berömd för personliga tolkningar av bibliska motiv och underbara poetiska blomstermålningar. Hans bildvärld genomsyras av en visionär känsla och har en färgprakt med symboliska undertoner. Nolde ville genom färgen uttrycka tingens innersta kärna i stället för att rakt av imitera naturen. Centralt i hans konst är människan och landskapet.

Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn visar akvareller lånade från Nolde Stiftung Seebüll fram till 11 september.

Av CHRISTINA LINDEROTH-OLSON

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyckelord:RSS 2.0