Strindberg på Bukowskis

Båkfyr. Målad i Dalarö 1892, 34x55 cm.

 

I början av maj, närmre bestämt 3–6, visar Bukowskis en specialutställning med ett tjugotal verk av Strindberg. Utställningen, som curerats av filmregissören och författaren Anders Wahlgren, äger rum med anledning av att det är hundra år sedan Strindberg dog. Passa på att se målningar som sällan eller aldrig visats publikt!

Nyckelord:Bauhaus i London

Isometrisk ritning av Walter Gropius studie av Weimar Bauhaus av Herbert Bayer, 1923. Stiftung Bauhaus Dessau.

 

The Barbican Art Gallery i London presenterar i sommar en av de största utställningar som någonsin visats om den berömda Bauhausskolan. Den grundades 1919 i Weimar av Walter Gropius och var baserad på idén om att konst, arkitektur och design skulle ha lika värde och vikten av att skapa en brygga mellan dessa och industrin.

 

Bauhaus utgjorde en av modernismens huvudströmningar och fortsatte att influera konst och design långt efter att skolan stängts av nazisterna 1933. Utställningen visar bredden av allt som hände på Bauhaus – design, konst, måleri, arkitektur, teater, musik, textilier. Förutom verk av de ledande namnen inom lärarkåren – Wassily Kandinsky, Josef Albers, Paul Klee, Mies van der Rohe – visas också studentarbeten.

 

Utställningen Bauhaus: Art as Life pågår 3 maj–12 augusti.

Michael Dee
Nyckelord:Nu är vi större än någonsin!

Känner du inte riktigt igen det nya numret av Antik & Auktion?

Helt rätt – vi har blivit större i formatet. Lite större format gör väldigt mycket för alla våra vackra bilder av Sveriges vackraste antikviteter.

Välkommen till en ännu större Antik & Auktion!

Nyckelord:Färgstarkt av Pucci

Foto STOCKHOLMS AUKTIONSVERK

 

Den italienske modeskaparen Emilio Pucci (1914–92), vars signum är geometriska mönster i kontrasterande färger, startade sitt modehus 1950. Han blev snabbt känd världen över och fick klä storheter som Jackie Onassis, Grace Kelly och Elizabeth Taylor. 70-talsdräkten med hans omisskännliga mönster klubbades för 3 000 kr (1 400–1 600) hos Stockholms Auktionsverk.

Av ERIK BILÉN

Nyckelord:Ökat intresse för affischer

Foto CRAFOORDS AUKTIONER

 

Intresset vaknar alltmer för affischer. Auktionspubliken hade svårt att motstå den tjusiga damen från 1930-talet med höjt likörglas som klubbades på Crafoords för 3 000 kr (utrop saknas). Affischen är tryckt i Stockholm, men har en svårtydd konstnärssignatur.

Av JENNY VON PLATEN

Nyckelord:Glad påsk!

Foto PATRIK JOHANSSON

 

Små skålar behövs till påskmiddagen. Tidlösan Lökmönstret har kinesiskt ursprung, men moderniserades på Meissen på 1700-talet. En mängd fabriker har använt dekoren genom åren. Denna skål från ursprungstillverkaren Meissen är extra förnäm. Mitten av 1900-talet. På prislappen står 1 200 kr hos Suecia Antik.

Av PETTER EKLUND

Nyckelord:Vik en förmiddag

Foto JENS MOHR

Den katalanske konstnären Joan Sallas vet hur man viker en servett. I ett pågående forskningsprojekt utforskar han vikkonstens och servettbrytningens historia och en del av resultatet finns att se på Hallwylska museet i Stockholm i utställningen Vackert Vikt. Paradvåningen fylls av stärkt linne fram till och med 19 augusti.

Nyckelord:RSS 2.0