Nyårskonserter i Sverige

Radetzkymarchen spelas med stor sannolikhet när Schönbrunns slottsfilharmoniker från Wien åter gästar Sverige. Filharmonikerna firar sitt tioårsjubileum 2013 med att ha Wien som tema för programmet och repertoaren hämtas som vanligt från nyårsdagens tv-konsert. Antik & Auktion är medsponsor till konsertturnén.

 

Konsertdatum: Malmö 7 januari, Stockholm 8 januari, Luleå 18 januari,

Sundsvall 19 januari, Gävle 20 januari.

Nyckelord:Ängel i juletid

Barockängeln från 1600-talets mitt ser ut att vara före sin tid. Stilmässigt ligger de fagra lockarna inte långt ifrån 1950-talets Elvis Presley-frisyrer eller 1980-talets så kallade hockeyfrilla. Den vackra träskulpturen med milda anletsdrag bjöds ut för 1 200 euro och nådde ett klubbat pris på 1 500 euro hos Michael Zeller.
Av ERIK BILÉN
 
Nyckelord:Klubbad kossa

Kon från 1910-talet, som rullar på hjul, tillhör inte de vanligt förekommande Steiffdjuren på marknaden. Kossan är en halvmeter lång och tillverkad i mohair med underrede av metall. Klubban föll vid 800 kr (500) på leksaksauktion hos Crafoord Auktioner i Lund.

Av CHRISTINA LINDEROTH-OLSON

Nyckelord:Möte kring en färg

Ulf Trotzig målade Archaeopteryx och urhavet år 2005. © ULF TROTZIG/BUS 2012
 
Kristinehamns konstmuseum lyser upp vintermörkret med lysande verk från familjen Rasjös samling. Färgen gult är den gemensamma nämnaren när målningar av bland andra Lena Cronqvist, Staffan Hallström, Johan Scott, Ulf Trotzig, Björn Wessman och Barbro Östlihn visas.
Signalfärgen gult har haft många innebörder. Den sågs förr som negativ i den kristna världen där den symboliserade falskhet och girighet, medan gult var kejsarens färg i det gamla Kina samt står för ödmjukhet och mildhet i buddhismen.
Utställningen är producerad av Södertälje konsthall och kan ses i Kristinehamn fram till och med 3/2 2013.
Av CHRISTINA LINDEROTH-OLSON
Nyckelord:Pigg 75-åring!

Courtesy Walt Disney Family Foundation

 

Tänk att det är 75 år sedan Snövit och de sju dvärgarna klev in på bioduken, till stor glädje för alla film- och sagoälskare, då som nu. Filmen Snövit och de sju dvärgarna var Disneys första tecknade långfilm och jubileet firas på Walt Disney Family Museum i San Francisco med en stor utställning – Snow White and the Seven Dwarfs: The Creation of a Classic. Utställningen pågår fram till 14 april 2013.

Nyckelord:Julstämning på Katrinetorp

Huvudbyggnaden är julpyntad och granen klädd – helgen den 7 till 9 december är det åter dags för den traditionella julmarknaden på Katrinetorp i Malmö. Förutom försäljning av konsthantverk, mat, blommor och antikviteter blir det julstök och dans kring granen.

Nyckelord:RSS 2.0