31 januari 1799

Mycket mycket sträng frost. Jag var ganska illa plågad af Hufvudvärk och Svindell att jag hela eftermiddagen låg.
Arabesque rimsan omkring taket uti stora blå Sängkammaren upsattes och stälningen flyttades nu åt förmaket.



Nyckelord:



30 januari 1799


Den faseligaste storm och frost. Magister Englund var här midagen, Han och min Son följdes åt till Staden, och jag for efven dit att utsöka arabesquer till Väggarna hos Tapet-Fabriqueren Norrman samt Cattun till möbler hos handelsman Théel, då jag efven var hos Hof-Urmakaren Orbin med min klocka samt hos fru Lundberg drack Caffée. Jag stoppade slutelig på en strumpa.



Nyckelord:



29 januari 1799

En hiskelig Snöyra och sträng köld. Tapetmålaren hitkom och började i Sängkammaren limma taket samt strök väggarna första gången. Som det resolverades att så fort som möjeligt ske kunde, laga färdigt rummen, så for jag oagtatt den grymma stormen till Staden och hemtog prof på flera sorter Arabesquer, efven var jag hos Herr Vesterstråle, samt hos Fogelgran och tog hem cattun till Stolöfverdrag. Jag var ock en moment uppe vid Holmen.
Hans Abraham hade söndertagit Salsuret hvilket han rengjorde hopsatte och med nog bryderi åter lagade ett hjul.



Nyckelord:



Följ Rembrandt genom livet

För en tid sedan visade vi en uppskattad liten film med kvinnoporträtt genom historien. Här kommer en till. Den här gången med porträtt av Rembrandt.



Nyckelord:



Inred med en trappa från Eiffeltornet

Järnåldern är tillbaka – åtminstone i månadens magasin där vi hittar flera fina konstverk i stiligt smide. Tänk att få inreda sitt hem med en trappa från Eiffeltornet eller få svinga en sabel i kallaste stål! Titta på alla fina bilder ur februarinumrets  Auktionsmagasin i bildspelet!


Nyckelord:



Ett säkert vårtecken!

Den 30 januari går startskottet för årets upplaga av Vårsalongen på Liljevalchs. Fram till den 29 mars kan du se (och för all del köpa) konst av de 168 deltagande konstnärerna som passerat juryns nålsöga. Dags att dra till Djurgården alltså!

Nyckelord:



Samtal på floden


Resan uppför Nigerfloden fångas av ett ”osynligt öga” – en kamera i händerna på konstnären Marine Hugonnier.
Foto: MARINE HUGONNIER/Max Wigram Gallery, London


Damouré och Moussa sitter i en kanot på väg uppför Nigerfloden och berättar historier för varandra. Konstnären Marine Hugonnier (f 1969) deltar med sin kamera som ”ett osynligt öga”. Hennes film The Secretary of the Invisible (Det osynligas sekreterare) är en hyllning till den franske antropologen och regissören Jean Rouch och visas på Malmö Konsthall fram till den 22 mars.

Nyckelord:



Årstafrun 28 januari 1799

Då ännu mer snö föll, var blåst och rätt kalt. Nu utskrapades mästa sopor och dam som Tapetserarne nedrifvit så väl i förmak som i stora Sängkammaren.

Nyckelord:



Köparna är säsongens vinnare

"Så nådde den då till slut även den svenska auktionsmarknaden. Under hösten svepte finanskrisen in över denna del av konst- och auktionshandeln och slog en stor del av omsättningen i småspillror…"
Läs Christer Ekboms omfattande analys av höstens auktionssäsong.
Vi listar även höstens dyraste antikviteter.
Nyckelord:



Ni vann!

För en tid sedan bad vi er läsare att berätta om vad ni samlar på. Nu har vi dragit fem vinnare som får boken "Det underbara uret i Lund".
Grattis säger vi till:
Kjerstin Ardensten, Nyköping
Olga Nielsen, Stockholm
Lillian Emsjö, Stockholm
Maria Carlsson, Österfärnebo
Anitha Blomberg, Göteborg

Boken kommer med posten!
Nyckelord:



27 januari 1799

Var förmiddagen vacker, då Vesterstråle pvj Dess fru kommo hit och när vi ätit kom Commissarien Salonius med sin frum därpå följdes vi alla åt till Värdshuset Kronan, drucko där glödgat vin och som det började ganska häftigt Snöyra, ty återvändes till Årstad där samteliga åto smörgåsar med ost och stek samt sedan hemfuro till Staden. Jag mådde hela dagen och natten ganska illa.

Nyckelord:



26 januari 1799

Snögade förmiddagen, så att man eij trodde få visiter men klockan 11 kommo Fru Landberg och var till efter klockan 4 då Hans Abraham körde Henne till Holmen och Han for sedan till Staden uti några ärender för sin far, samt köpte åt sig ett litet Guld Pitscher med ett i Carniolsten graverat S. Jag hant nu änteligen färdigt min ena gråa ulstrumpa som jag började den 27 september förleden och den jag blott i skymningen ibland stickat några maskor på. Maken uplades nu i aftonstunden. Gud vet när den blir färdig.

Nyckelord:



25 januari 1799

Hade om morgonen snögadt. Herr Kindberg och Kyrkoombudsmannen Bergman kommo till middagen hit, de fingo då se huru det tillgick att spänna upp papper i stora sängkammars taket. Jag stickade i dag flitigt på min strumpa.

Nyckelord:



24 januari 1799

Snögade något. Herr Kindberg kom hit för att se papperspänningen i taket men ingendera af Tapetserarerna kom hit så ledes fick han eij af dem stjäla konsten idag.
Jag skref ett långt bref till min mor, och min Son var ute och proberade slädföret samt var inne hos fru Bergstedt.



Nyckelord:



Stilikon på NK

Stilbildande formgivning och god smak – Nordiska Kompaniet i Stockholm bildades 1902 för att ge huvudstaden ett modernt och exklusivt varuhus. Under åren 1927–38 hette företagets chefsarkitekt Axel Einar Hjorth (1888–1959). Hans namn kom i allra högsta grad att stå för ett möbelhantverk av hög kvalitet och intresset för hans formgivning växer stadigt både här hemma och internationellt. Nu visar NK en utställning med cirka 40 Hjorth-möbler varav några var med redan på Stockholmsutställningen 1930. Utställningen pågår den 5–22 februari på plan 4 i varuhuset på Hamngatan.
I samband med utställningen släpps också en bok om Axel Einar Hjorth. Bakom boken står Christian Björk, Eric Ericson och Thomas Ekström och med hjälp av både arkivbilder och nytaget fotomaterial berättar de den spännande historien om Axel Einar Hjorths liv.
Dessutom kommer NK att i samarbete med Bukowskis och Carl Malmsten-skolan att kunna erbjuda värdering av NK-möbler och en utställning med möbelhantverk av i dag.
En underbar sportlovsaktivitet för vuxna låter det som!

Nyckelord:



23 januari 1799

Litet snömoln. Herr Kindberg kom eftermidagen hit och hjelpte mig att urbränna litet gamla galoner, efven att klistra på ett större papper beskrfvningen öfver min stora tafla.
Brukspatron Löfving var här på Visite. Hans Abraham målade sin fars släda och Sel-lokor och var eftermiddagen en stund uti staden. Catharina brygde.



Nyckelord:



Poster boy – nästa Keith Haring?

Att street art är hett stoff vet vi sen Basquiat och Keith Haring slog igenom med dunder och brak och idag säljs Banksy för miljoner. Ett nytt grepp tar Poster Boy i New York som med ett rakblad i handen dekonstruerar reklamaffischer och skapar – ja, vad då? Morgondagens konst, kanske?




Nyckelord:



22 januari 1799

Klar och friskt luft. Tvenne Tapteserare började om förmiddagen upspänna papper så väl i taket som ock på väggarne uti förmaket. Jag for klockan mot 12 till Staden och betalte årsräkningarne så väl hos Köpman Schvards som i vinkällare, jernbod, och en liten räkning i Kryddbod, hos Jouvelerare och blomster Gudinnan Bauman. Jag spisade middag hos Vesterstråle, drack caffée hos fru Lundberg och Kjörsbärsvin i Koschels källare. Medan jag var borta hade Krono Länsman Marckander varit här och spisat middag.

Nyckelord:



Kina vill stoppa försäljning av Yves Saint Laurants djurhuvuden

Två kinesiska djurhuvuden i brons vållar nu bråk mellan Kina och auktionshuset Christie's, uppger The Times. Det handlar om föremål som stals från det kejserliga sommarpalatset  i Kina av engelska och franska soldater 1860 och som långt senare hamnade i händerna på den nu avlidne modeskaparen Yves Saint Laurant.
Christie's har fått uppdraget att sälja bronsfigurerna på en auktion i Paris i slutet på februari. Där ska stora delar av YSL:s enorma konstsamling säljas.
Men nu försöker en kader av kinesiska advokater att stoppa försäljningen av djurhuvudena och kräver att föremålen lämnas tillbaka till Kina. Figurerna ingår i en svit om tolv olika djur, som var och en representerar ett år i den kinesiska tideräkningen. Yves Saint Laurants bronsskulpturer, som föreställer en råtta och en kanin, beräknas vara värda mellan 16 och 20 miljoner kronor.
Om det nu blir någon försäljning, vill säga.
Nyckelord:



Krisen slår hårt mot Christie's

Anrika auktionshuset Christie's i London befarar än sämre tider och säger nu upp 200 av 800 anställda på sitt Londonkontor, uppger bland annat The Times. Nyligen fick 80 personer gå från Christie's i New York. Auktionshuset räknar med en minskad försäljning på åtminstone 20 procent i år.
A&A:s Christer Ekbom kunde alldeles innan jul avslöja att även ett av de största svenska auktionshusen tvingas dra ned på personal. Det gäller Bukowskis som valt att säga upp ett stort antal av sina experter.
Nyckelord:



Var sak finner sin samlare

Det går som bekant att samla på vad som helst. Utrymme, ekonomi eller oförstående partners kan förvisso sätta upp begränsningar. Men låt oss inte tänka på det nu, utan i stället fascineras av samladet i sig, Som i fallet med Anders Alvarsson. Han samlar på citruspressar, en besatthet som uppstod på loppis för 20 år sedan utan att han egentligen kan förklara hur det gick till. Nu består samlingen av över 800 pressar och en del av dem ställs i dagarna ut på Röhsska museet på temat huruvida en designprudukt någonsin blir fulländad. Vad är viktigast? Funktion eller estetik?
Frågor som inte engagerar Anders Alvarsson.
– Jag tycker bara det är roligt att hitta olika, jag bryr mig inte om funktionalitet, jag har många pressar som fungerar mindre bra, om man säger så, säger Anders Alvarsson till Göteborgs-Posten.
Och det är väl just det samlandet handlar om: att det är roligt att hitta olika av samma.
Nyckelord:



Boktipset: Hälsosam svindel

Svenska möbler under femhundra år
Bengt Nyström (red), Natur & Kultur
ISBN 978-91-27-35556-9


500 år är en lång tid, ändå är det samma slags kroppar som ska sitta, vila, äta, sova. Det är rörande att se hur hjulet uppfinns om och om igen. En spretig björkpall från Blekinges 1600-tal kunde vara gjord av 2000-talets hippaste designgäng. Nutiden skriver historien med typiska exempel, men möbelstilarna levde parallellt och vildvuxet. Urmodigt i storstan kunde vara älskat på landsbygden. De vassaste möblerna från 1900-talet avtecknar sig mot en väldig fond av glömda bruksmöbler. Möbelhistorien finns också i grovsoprum och på Myrorna. Denna härligt stabila bok, skriven av museifolk, ger massor av kunskap och en hälsosam svindel inför livsmönster, stilar och hantverksskicklighet. Vår tid, de senaste 20 åren, upptar 15 av 335 sidor. Perspektiv!

Nyckelord:



21 januari 1799

Vädret som förr skrifvit står. Här hölts Husförhör af begge Prästerne, derefter furo vi och präster mot aftonen till Holmen, men Hans Abraham till Staden. Han kom till Holmen klockan 8 då vi samtliga spisade där aftonmåltid.


Nyckelord:



20 januari 1799

Väderleken var vacker och lindrig, hvarföre jag och min son åkte med slädar till Bränkyrka. Då vi hemkomo voro Herr Vesterstråle, dess fru och Kindberg här, på eftermiddagen kom cap; Hjulhammer och dess dotter hit på visite. Klockan 7 följdes alla åt till staden, då min Son Skjutsade fru Vesterstråle med lilla grå Jungfron, och spisade om afton i staden.


Nyckelord:



Obamas antikviteter

I febrig väntan på att Barack Obama ska bli USA:s 44:e president vandrar jag runt i det Ovala rummet. Det är min lokaltidning Sydsvenska Dagbladet som via Vita husets museum ger mig den möjligheten. Jag kan till exempel klicka på skrivbordet och konstatera att detta är gjort av ek som kommer från skeppet Resolute. Bordet skänktes redan 1880 av drottning Victoria. Tre byster finns i rummet, av Winston Churchill, Dwight D Eisenhower och Abraham Lincoln. (Den sistnämnda har figurerat ovanligt mycket på sistone eftersom hans omvittnade vältalighet ju lär vara något som har inspirerat Obama.) Mattan är dock ingen antikvitet: varje president väljer sin matta. Den som ligger just nu är vald av Laura Bush, som låtit sig inspireras av solen. Må den för övrigt skina över Barack Obamas tid i detta historiska rum!
Nyckelord:



Vad får det kosta att hålla liv i klenoderna?

Jag är inte galen i armbandsur men jag har två – som jag själv tycker är ganska trevliga. Framförallt har de stort affektionsvärde. Båda klockorna hade bestämt sig för att sluta hjälpa mig hålla reda tiden. Den ena hade tvärstannat och den andra avverkade ett dygn på strax under minuten. Redan att hitta en urmakare som faktiskt är intresserad av att reparera klockor visade sig inte helt lätt.
 ”Det är ju billigare att köpa en ny.”
Jojo, fnös jag och muttrade något om slit och släng respektive vårda och laga men när jag väl fått kostnadsförslag så var jag faktiskt tvungen att fundera lite.
Förmodligen skulle jag kunna gå till en välrenommerad försäljare av vintageur och köpa två andra – genomgångna – för samma peng. Förmodligen finare dessutom. Men en kort betänketid senare bestämde jag mig för att hålla liv i de gamla trotjänarna. Affektionsvärdet ska inte underskattas. Det är ju min morfars klocka jag vill ha, inte någon annans morfars. Men jag bestämde mig i alla fall för att reparera en klocka i taget. En liten vit lögn för mig själv för att minska svedan i plånboken...
Nyckelord:



Fynda eller sälj hos oss!

Ni vet väl om att ni kan sälja eller köpa konst, antikviteter, porslin, glas och annat fint hos oss. Varje månad har vi en fullmatad Läsarnas marknad i Antik & Auktion där föremål av hög kvalitet väntar på att få byta ägare. Om du vill föra in en annons i papperstidningen mejla då [email protected]
Ni kan också gå in på Köp & Sälj här på sajten och leta efter fynd eller sälja något ni inte längre behöver. Att annonsera är gratis för prenumeranter och kostar 20 kronor per styck för övriga. Men att titta på alla fina föremål är förstås gratis.
Nyckelord:



19 december 1799

Klart väder. Mot aftonen hitkommo Lieut: Lindblad och Fenrick Hjulhammar på en kort visite, för övrigt var alt tyst och i hvardagsordning ehuru det i dag var min käre mans namnsdag.

Nyckelord:



18 januari 1799

Fredag. Mildt och halt. En tapetsmetare vid namn Klingstedt var här och började sammanklistra carduspapper till rumen. Eftermiddagen var Factor Bille här. Jag stoppade ännu gamla strumpor.

Nyckelord:



17 januari 1799

Thorsdag. Alt före var nu aftöadt. Om förmiddagen hitkom Factor Bille, Conducteurem och nuvarande Byggmästaren Pehr Estenberg, begge Liutanterna von Schantz och medan vi ännu suto till bords hitkom Kongl: Secret: Shoerbing, derefter var Hans Abraham med släda efter frun på Holmen och skutsade han sedan Herrarne öfver sjön då grannens till klockan 12 qvarblefvo. Från min kära mor fick jag ett långt och ömt bref med derjemte present af den vigselring hon af min Salig far bekom, hvilken hon nu burit i uti 51 års tid. Denna ring var för mig en obeskrifvelig  gåfva, den jag mycket värderar i all min tid.

Nyckelord:



Allt du behöver veta om kvinnans bästa vän

De är hårda, gnistrar och symboliserar väl mer än något annat lyx och flärd.
Diamanter lockar och fascinerar. Vi ger dig allt du behöver veta om den mest mytomspunna ädelstenen.
Läs vår stora diamantspecial här!
Men titta först på denna klassiska hyllning till glittret framför andra.



Nyckelord:



Whisky och flygplan bland månadens moderna

För den som inte kan få nog av det moderna är det förstås ett glädjande besked att 60-talet finns att köpa på flaska. När Stockholms Auktionsverk höll Sveriges första whiskyauktion under hösten klubbades dessa antika droppar i modern tappning.
Vill du läsa bildtexterna klicka då på captions.





Nyckelord:



16 januari 1799

Onsdag. Mildt, ingen främmande. Jag stoppade ett par bomuls och 6 par ullstrumpor åt mine Herrar.


Nyckelord:



15 januari 1799

Tisdag. Ännu blidt och intet dugligt slädföra. Herr Kindberg var här till middag och qväll då Häststek spisades med god appetit så väl vid vårt bord som ock af Notmor, pigor och Snickaren Lundberg, utom det Hvalstedt med flera fingo smaka derutaf. Catharina var hela dagen full. En del mat fastbrändes vid grytorna, en del togs bort av hundar och katter samt föreföll flera oordenteligheter.
Jag stoppade i dag strumpor åt min Son.



Nyckelord:



Boktipset: Gåtfull formguru lyfts fram ur glömskan

Skawonius
Märta Holkers
Albinsson & Sjöbergs bokförlag
ISBN 91-86560-91-3


Skawonius, det är något gåtfullt över namnet, och märkligt är det hur en central person i 1900-talets konstindustri kan vara så pass okänd i dag. Sven-Erik Skawonius (1908–81) var en utpräglad formgivare som under 40 år rörde sig över hela fältet från Kosta-glas till vaxdukar och keramik för Upsala-Ekeby och Karlskrona. Han var konstnärlig ledare för UE, lärare vid Konstfack och ideolog inom Svensk Form. Som scenograf för Dramaten gav han skådespeleriet nyskapande scenrum och kostymer. Märta Holkers har lyft upp denna fascinerande figur ur glömskans kammare och skrivit en snygg och välkommen guide till Skawonius-världen.


Nyckelord:



Konstförfalskare i farten igen

Nu är 1900-talets störste konstförfalskare återigen i farten. Under hösten har John Myatt haft en utställning i London där han visat helt äkta förfalskningar. Han är även aktuell för en tv-serie och en långfilm.
Från 1987 till 1994 skapade Myatt cirka 200 verk som såldes, bland annat genom Sotheby’s och Christie’s, som verk av Picasso, van Gogh och Chagall med flera. 1995 arresterades han och hamnade i fängelse där han kallades för ”Picasso”. Ett åttiotal målningar har ännu inte kommit till rätta.
John Myatt lovade sig själv att aldrig mer röra en pensel. Men kommissarien som arresterade honom, och som han målade ett porträtt av, uppmanade honom att använda sin talang på rätt sida av lagen, vilket han numera gör. Nyligen arbetade Myatt på ett porträtt av John Cleese, ”som han ville ha i Henri Matisses stil”. Se mer på hans hemsida www.johnmyatt.com.

Nyckelord:



14 januari 1799

Måndag. Milväder och bra halt på marken. Vi voro om eftermiddagen alla 3 till Holmen. Häst-stekar skickades så väl dit som till Öfverste Gedda och Herr Vesterstråle. Factor Bille böds hit på Stek men förebar ett angelägit förhinder.

Nyckelord:



Månadens klubbslag

Varje månad visar vi några av alla de föremål som bjuds ut på auktion. I bildspelet hittar du bland annat en läcker ring, ett maffigt skåp och en skön norsk skidaffisch. Klicka på captions om du vill läsa bildtexterna.



Nyckelord:



13 januari 1799

Tö- och rägnväder. Revisor Vesterstråle kom till middagen hit helt allena, emedan dess Bror och Svägerska voro på landet resta till fru Vendelia, hvartil de hade vår häst.

Nyckelord:



12 januari 1799

Lördag. Kall blåst. Klockan 4 for jag första gång med liten släda på detta vinterföre till Staden. Jag gjorde en kort visite hos fru Schantz, som blifvit längre om eij hon med Björling och dess fru skolat fara på Dramatiska Spectaclet. Min Son hade ock på eftermiddagen varit ute och åkt med lilla grå Stoet åt Tallkrogssidan.

Nyckelord:



11 januari 1799

Fredag. Vackert och lindrigt väder. Jag började att stryka min tryckta klädning, då secret: Schantz hitkom, att berätta det en bonde som skulle föra timmer till Honom varit så olycklig, att dess Häst nära Skarpneck, på ett plogland, brutit af sig benet; hvarföre Han, Schantzen, tyckte det var passande att slakta Hästen, och önskade det vi ville vara närvarande. Min man tyckte sig eij hafva tilfälle, att i dag fara bort, men just då vi ärnade spisa middag, hitkom fru Schoerbing, som berättade, det hennes man furit dit, hvarföre résolverades, att ock vi, samt hon furo efter. Vår Son for genast till Herr Vesterstråle och anmodade honom att göra sälskap, de kommo genast efter oss, men sjelvfa slakten var då redan förbi, uti en samling af Stockholms Herrars närvaro, till antalet med oss 2 fruntimmer 16 personer och en hop drängar samt Slagtaren Tybeck gingo då allesammans uti ett brygghus där hästen aftogs och uti fyra delar högs samt ordenteligt uphängdes, Hästen var ovanligt fet och, just som ett späck öfverdragen. Alla assisterade, åtminstone hölt Ljusen för de arbetande, hvarefter gjordes penninge sammanskott, deraf Bonden som rått om Hästen skulle få 11 ricksdaler. Slagtaren fick genast 2 ricksdaler och 10 ricksdaler var början till en Guldmedaille som Tybeck framdeles ska få. Fru Vesterstråle och Assessor Möller hade emedlertid varit här. Vesterstråle och Min Son furo förut hem och sedan med dem furo till Staden.

Nyckelord:



10 januari 1799

Thorsdag. Mindre frost än i går, mera klart. Jag putsade något af mina blomkrukor, lagade något smått på söndriga halsdukar och sedan strök dem samt några bröstkrås. Lena började karda litet bomull att spinna.

Nyckelord:



9 januari 1799

Onsdag. Vår Käre Sons 19:e års födelsedag. Kölden var mot aftonen ganska sträng. Till middagen kom Factor Bille och Herr Kindberg hit och sedan vi spisat kongl: Sec: Schoerbing samt dess fru. Vi spelade kort till klockan 12- Jag gjorde således intet gagn. Lena, som nu var på fri fot, kom efven mot aftonen hit.


Nyckelord:



8 januari 1799

Tisdag. Snögade en god stund. Tapetspännare, Målare, Sadelmakare, Smed, Snickare och 2 Peruquemakare samt Notgumman voro i dag här, att prata, arbeta, accordera, supa och äta etc:
Söta far läste uti Lilla Petter, Hans Abraham var borta, att tinga sig en ny fimmerstång. Jag mådde gement illa, men dock, mot aftonen, tvättade min tryckta klädning, bröstkrås, silkesstrumpor, halsdukar, västar och handskar. Genom Mjölkmor fick jag veta det Lena sluppit fri, och hos Herr Kindberg aflagt sitt första besök, sedan han, förmodelig: i går, på min begäran, af Politie Mästaren Ullholm utbekommit hennes fri-sedel.


Nyckelord:



Krisen krossar klassiska koppar

Snart kan de klassiska tekopparna från anrika Wedgwood vara ett minne blott. Åtminstone de nytillverkade. Den brittiska porslinstillverkaren står på ruinens brant och har inlett förhandlingar om konkurs, skriver SvD.
Wedgwood har tillverkat porslin sedan mitten av 1700-talet och företagets vinster sponsrade under en tid Charles Darwins forskning, genom hans giftermål med kusinen Emma Wedgwood.
Som mest hade företaget 400 olika porslinsmönster i produktion samtidigt. Även tyska Rosentahl, som ägs av Wedgwood, kan dras med i fallet.
Nyckelord:



I morgon startar Antikrundan!

Antikrundans turnerande expertsällskap måste väl ändå vara vår mest älskade landsplåga! 2009 firar programmet 20-årsjubileum och torsdagen den 8 januari klockan 20 är det dags igen att bänka sig framför efterlängtad säsongspremiär i SVT1.
Nyckelord:



7 januari 1799

Måndag. Mildt väder. Anders Kihlberg kom för att önska got nytt år, han sade sig nu vara som timmermans lärling antagen hos Byggmästaren Vickhardt. Hela dagen åtgick för mig att nu i ordning ställa, hvad som hela Helgen varit i bruk, och efven att få någorlunda rummen städade. Christina som i går för till sin mor, kom hem midagstiden. Hans Abraham var eftermidagen uti ärenden till Staden med liten släda.
Jag hade en högst fatale Hufvudverk, men var ändock glad derofver, att jag hela Hlegen mådt bra och varit munter.
Jag slog efven Socker och malde Cafée. Hans Abrahams nya fimmerstång blef af en infame Åkare afkjörd, hvarigenom han eij förrän klockan ½ 8 hemkom. och efter flera vidlyftigheter måste af Vesterstråle läna Dess fimmerstänger till hemfarten.


Nyckelord:



6 januari 1799

Söndag. Trettondedag jul och min kära mors 77:e födelsedag. Väderleken vacker. Till middagen voro vi hos Mazza i Sälskap med Schoerbings, Nordberg och Grefve Potockij.
Herr Mazza länte vår Vagn till en begrafning. Vi spisade aftonmåltid och klockan 1 hemkommo. Emedlertid vi voro borta hade gamla Notmor kommit hit. Hon var mager och grå.


Nyckelord:



5 januari 1799

Lördag. Snögade och var något kalt. Eftermiddagen furo vi min man och jag med vagn och vår son med Släda till Valla och tillika med Mamsell Sundell voro faddrar åt Gahmens Son som kallades Carl Gustaf. Dopet förrättades utaf Magister Englund, hvilken sedan följde oss hem och spisade här aftonmåltid. Vår Son for directe från Valla till Krono Spinhuset med en billette från mig till Kamrer Krok för att genast få den stackars Lena Stina Stenberg flyttad från Spinhus aresten ned i Krokens kök som i vår Sons närvaro skedde och skref jag sedan till Lagman Ullholm om frisedel för henne.
Medan vi voro borta hade en av Fru Schantses bröder, som jag tror Gustaf, varit här, förmodeligen för att berätta det Magister Adolph Enebom i morgon skulle Predika uti Bränkyrka som jag af Englund fick veta, men tyvärr eij kunde komma dit, efter vi förut lofvat oss till Mazza. Jag fick ock från Jouveleraren Hofsten hem Schantses infattade portrait, hvilket inlades och i sälskap med en billette affärdades till sin ägarinna. Infattningen som var ganska vacker kostade 19 riksdaler. En refva på min tryckta klädning stoppades. Den trampades af Mamsell Sundell.


Nyckelord:



4 januari 1799

Fredag. Något kallare och töknigt. Eftermiddagen furo vi på Nyårs visite till Öfverstinan Ruuth där en samling af 18 personer infant sig. Hon bad oss mycket att där soupera, en del gingo bort, de mästa qvarblefve, och visades icke allenast oss alla möjelig politesse utan efven våra drängar fingo mat etc: och våra Hästar insattes i stall och fingo bröd. Klockan 11 slagen hemfuro vi.


Nyckelord:



3 Januari 1799

Thorsdag. Väderleken mild och klar. Min Son var f:m: öfver till Holmen för att på Caffée invitera Herskapet; hvilka i går då vi voro borta sökt oss, men de kunde i anseende till en Stadsresa eij komma. Magister Englund var på förmidagen här. Sadelmakaren Gahm var här och böd oss alla 3 till fadder åt sin nyfödde Son som om Lördag skall döpas.
Englund kom åter om aftonen hit och var qvar till klockan mot 12. Jungfru Holm kom mycket orolig, och berättade, det den stackars Lena, som för 3 år sedan tjente här hade af en sträng Husbonde blifvit uti Policens våld lämnad och aresterad för den en kalkon bortkommit, och hon af frugtan för stryk, en natt tagit sin tilflygt till Jungfrun; hvilken sistnämnda måst pligta 10 plåtar, för det hon härbergerade den rädda flickan.
Kalkon återfans ändock lefvande.

Nyckelord:



2 januari 1799

Onsdag. Litet kallare. Eftermiddagen voro vi på Nyårs visite hos Öfverste Gedds och dess fru, Souperade sedan hos Herr Vesterstråle, i sälskap med Salonius och fru, Secret: Hult, Assesor Möller etc.

Nyckelord:



1 januari 1799

1799.
Uti den Stora Gudens namn börjas denna dagbok, öfver de händelser som uti min lilla sphère vid Årstad förekomma.
Tillika med väderlekens omskiften, för hvarje dag. Syslor, främmande, resor, visiter, hälsa och opassligheter etc:

Januari månad.


Tisdag. Mildt men klart väder. Vi 3, min man, son och jag voro förut bjudne och spisade i dag hos Kong: Secreteraren Schoerbing på Holmen middag och afton, i sälskap med Crefve Pottockij, Mazza och dess famille, och hade tämlig muntert.


Nyckelord:



RSS 2.0