Ljus i vårt hus lagom till jul

Kandelabern i tenn och bakelit, h 20 cm, i ljuvlig art déco var smått oemotståndlig och gick i väg en bit över utrop. Klubban slog vid 2 300 kr (1 500) hos Ingelmark Antik & Design.
Av Annika Malmborg
Foto Ingelmark Antik & Design

Nyckelord:Vilket fynd!


Åtta ”Öresund”-stolar i ek, varav två med karm gick under klubban i ett slag på stadsauktion hos Stockholms Auktionsverk. Den danske formgivaren Børge Mogensen (1914–72) ritade modellen 1955 för produktion hos svenska firman Karl Andersson & Söner. Där produceras stolen fortfarande och nypriset ligger mellan 3 000 och 4000 kr för en stol utan karm. Åtta stolar för 6 500 kr (6 000) måste betraktas som ett riktigt bra köp!
Av Annika Malmborg
Foto Stockholms AuktionsverkNyckelord:För vackra fruktstunder


Många drömmer om att äga ett exemplar
av Ingeborg Lundins (1921–92) närmast magiskt luftiga vas ”Äpplet” som Orrefors tillverkade i olika upplagor från andra halvan av 1950-talet och ända fram till en bit in på 1980-talet. Detta exemplar i grön glasmassa, h 38 cm, var andrasortering och blev också betydligt billigare än ett felfritt ex. Klubban slog vid 6400 kr (3 000) hos Lilla Bukowskis.
Av Annika Malmborg
Foto Lilla BukowskisNyckelord:Dyra droppar


Foto Stockholms Auktionsverk

Livet är för kort för ett dåligt vin, heter det ju. Men ett bra vin behöver kanske inte kosta lika mycket som de här tolv flaskorna Château Pétrus från 1982. Tillsammans med sin originallåda klubbades de för 310 000 kronor på Stockholms Auktionsverk igår. Vilket enligt Systembolaget är det högsta belopp som någonsin betalats för en låda vin i Sverige.
Botten upp, får man väl säga.
Nyckelord:Plakat i Köpenhamn

Köpenhamn lockar i december med ett julpyntat och festligt Tivoli. Men det finns ännu en orsak att besöka den danska huvudstaden. På Konstindustrimuseet visas fram till den sista januari utställningen ”Verdensbilleder: Den globale Plakat” – en fantastiskt generös utställning av affischer från hela 1900-talet. Museet visar upp de skatter av både okända och klassiska affischer som finns i museets arkiv. Toulouse-Lautrec, Chagall, Alphonse Mucha och andra stjärnor på området deltar, men även mer samtida konstnärer.
Av Lena Rydin

Affischen ”Normandie” från 1935 av Adolphe Mouron Cassandre.
Foto Konstindustrimuseet
Nyckelord:Rekordbud för tsarens bortglömda skatt


De juvelprydda manschettknapparna klubbades för drygt 600 000 kr.
Foto Sotheby's

För en tid sedan berättade vi
i tidningen den osannolika historien om hur den ryska tsarfamiljens guldskatt låg bortglömd på svenska utrikesdepartementet i 90 år. Föremålen som 1918 deponerats av storfurstinnan Maria Pavlovna på svenska legationen i dåvarande Petrograd hamnade sedan i UD:s arkiv. Där blev de alltså liggande till i slutet av förra året när de återupptäcktes. Efter ett detektivarbete kunde ättlingarna hittas i Tyskland. De valde att låta auktionshuset Sotheby's sälja de drygt hundra guld- och silverföremålen. Nu har klubban fallit och slutbuden översteg alla förväntningar. Totalt inbringade tsarskatten 95 miljoner kronor, vilket är sju gånger utropet.


Nyckelord:RSS 2.0