FYNDAT PÅ STADSAUKTION - Fynda julens finaste klappar

 
Julen är ju pyntandets stora högtid. Och för dem som vill fylla på lagren av stämningsspridande julsaker är stadsauktionerna oslagbara. Den här månaden hittar vi allt från en rolig nubbeservis och en snyggt sliten kopparkittel till roliga ölflaskor och en fin lykta. Eller vad sägs om en underbar kälke att släpa hem granen med!
 

Kitteln från 1800-talet blir finfin med röda juläpplen i. Klubbat pris 600 kr (500) hos Auktionshuset Gomér & Andersson. Perfekt till granhämtningen blir kälken från 1900-talets första del. Klubbat pris 700 kr (300) på Auktionsverket Engelholm. Spiklyktan från 1800-talet är tillverkad i en traditionell modell som har använts många hundra år tillbaka i tiden. Klubbat pris 400 kr (600) hos Auktionshuset Gomér & Andersson. Skön julnostalgi sprider de fem ölflaskorna från 1900- talets första del. Klubbat pris 350kr (500) hos Auktionshuset Gomér & Andersson. 

 

 
 
Nyckelord:Hem till julen

 

Nej, vi flyr, till Thailand. Vi sticker den 17:e och kommer tillbaka på nyårsdan. Det ska bli skönt att slippa allt krimskrams.”

 

Det var en god vän som sa det till mig och jag tänkte att det är tur att vi alla är olika. Själv får jag kämpa för att inte redan i oktober gå ner i källaren och plocka upp min lackröda trappstegsstake från 40-talet, som lyser så vackert i burspråket. De små träänglarna från Erzgebirge som snart tutat i sina lurar i ett sekel dammas av i god tid före första advent, och glödgat vin introduceras i höjd med Mårten Gås. För mig har traditioner med åren blivit omistliga, i en värld som fylls av babbel och bloggar och ytliga människor som säger ointressanta saker. 

 

Traditioner, säger jag, men jag menar snarare spår av levda liv. Jag gillar tanken på att jag har levt rätt många år nu och har en familj och en släkt som lämnat spår efter sig till mig att förvalta. Dessa gamla ting, ibland helt utan pengavärde, betyder att vi alla bildar en stadig kedja bakåt, av minnen och kunskap. Jag läser om samlaren Anders Reimer på sidan 68 som bland sina praktpjäser framhåller ett par salt- och pepparströare i form av två fåglar. ”Utifrån sett är de inte märkvärdiga”, förklarar han, ”men jag har fått dem av min syster som dog ung, och för mig betyder de mycket.” 

 

Antik & Auktion handlar om just de tingen, och det är därför det är så oändligt roligt att jobba i vår värld. Du vet precis vilken passion jag syftar på om du någonsin har varit på en antikmässa, och känt ett fast grepp om armen och fått lyssna på en ivrig antikhandlare som bara måste visa ett visst föremål, bara måste berätta historien bakom. I somras när jag på Helsingborgsmässan strosade omkring med Per-Axel Hyltas fina bok Skånsk allmogekonst under armen blev jag stoppad i en korridor av en för mig helt främmande man som först bad att få titta i boken, och sedan började berätta om sitt livs samling av skånska textilier. 

 

”Saker med historia blir allt viktigare i en tid av trams”, var hans kloka avskedsord när vi så småningom skildes åt. 

 

Välkommen till kunskapens värld – och en riktigt god jul!

 
 
Nyckelord:Missa inte Malmsten

 

Kan man få nog av Carl Malmsten? Förmodligen inte. Han är ju en av centralfigurerna i svensk formgivning och ständigt aktuell. Just nu visar Waldemarsudde en utställning om både hans konstnärliga gärning och hans roll som pedagog och inspiratör. Utställningen pågår fram till den 2 mars. På onsdagar och fredagar kl 14.00 erbjuds guidade visningar. På bilden en byrå från Haga-serien som Malmsten ritade på 1920- och 1930-talen. 

  
Nyckelord:Vilken kunskapsdag – och fler blir det!


Foto ERIK KARLSSON

 

Våra föreläsningsdagar gör succe! Läsarna strömmade till Katrinetorps Landeri utanför Malmö, för att lyssna på antikexperterna i Bengt Jansons minnesfond. Jesper Aspegren var konferencier och varvade sina typiskt Aspegrenska frågor med allt från Knut Knutsons skånska vävnader till Claes Mosers föreläsning om kvinnliga pionjärer. Nu utökar vi vårt program för läsarträffar, håll utkik i tidningen och här på www.antikochauktion.se!

 
Nyckelord:Så laddar vi inför julen!


Julmarknad med knäckebröd på Skansens traditionsfyllda julmarknad. Foto ANNA YU.
 

För ett par veckor sedan besökte vi på Antik & Auktion Wrams Gunnarstorps mysiga julmarknad och nu till helgen lyser 5 miljoner julljus upp Liseberg när landets största julmarknad slår upp portarna. 

 

I nya numret av Antik & Auktion, i butik på tisdag, hittar du fler julmarknader att besöka!

 
Nyckelord:Mästerverk av Carl Larsson hittades i USA

 
Akvarellen Lisbeth och körsbärsblom finns omnämnd i Carl Larssons kassabok, men sedan den 1899 såldes till en amerikansk affärsman har dess öde varit okänt. Tidigare i år återupptäcktes den i USA och bjuds nu ut av Uppsala Auktionskammare vid deras internationella kvalitetsauktion 3–6 december.
Utropspriset är satt till 2 000 000 – 3 000 000 kronor.
 
– Vi är stolta och glada över att kunna presentera en konstskatt av denna höga dignitet som har varit på villovägar i över 100 år. En stycke svensk konsthistoria är nu återbördat hem till Sverige, säger Magnus Bexhed som vd på Uppsala Auktionskammare.
 
Nyckelord:Ute i butik 19 november!

 
Nyckelord:Slurp, slurp!

 

Visst blir man lite sugen när man ser den belåtna minen hos Jean Droits gipsfigur från 1950-talet.  Den gjorde tjänst som saluförare av aperitifen Rossi och finns även på affischer och annat reklammaterial. Charmtrollet, som mätte drygt 34 cm, ropades ut för 300–400 euro hos Quittenbaum men fann ingen ny ägare. 

 
Nyckelord:ANTIK TREND - Bo som en prinsessa

 

Moderna, stilrena möbler passar förvånansvärt bra med äldre antikviteter. När de första bilderna på Victoria och Daniels hem på Haga slott sipprade ut i våras fick vi se ovanligt lyckade exempel på kontraster. Vi inspireras!

 

Sekretärer och chiffonjéer från omkring år 1800 är prisvärda, klubbat pris för mahogny- sekretären blev 10 000 kr hos Göteborgs Auktionsverk. Pläden Humbert med snyggt och välkänt mönster från Missoni kostar 2 440 kr hos The Home CompanyLyktorna ur serien Kin från Claesson Koivisto Rune är tillverkade hos Skultuna. En förpackning med fem modeller ligger på 798 kr. Beställ fraktfritt på www.rum21.seBrickbordet Tray från Hay med lackerad stålram finns i fyra storlekar. Storlek 40x40 cm kostar 1 550 kr inklusive frakt hos Olsson & Gerthel

 

 
 
Nyckelord:Grattis!

Klara Lidén, Self Portrait with Keys to the City, 2005. 
Courtesy the artist and Galerie Neu.
 
 
Den svenska konstnären Klara Lidén får ett av Sveriges finaste konstpriser. Det är Moderna Museets Vänner som beslutat tilldela henne sitt skulpturpris, som delats ut sedan 1950. Förutom äran får hon ta emot en prissumma på 300 000 kronor. Juryn motivering lyder:
 
"Klara Lidén är en konstnär som med precision utforskar rummets poetiska och politiska möjligheter. Hennes skulpturala arbeten involverar kroppen, arkitekturen och staden i undersökningar av det privatas och det offentligas gränser. I en rad utställningar som beaktats världen över har hon lyckats utvinna överraskande konstnärliga energier ur vardagens material och rum."
 
Nyckelord:Hemslöjden anfaller

 

Fröspridare. Lotta-Maja Öhman fann en smått genial lösning på utmaningen att rädda världen med ett broderi. Med sin ”gröna amazon med rätt att gerillaodla” vann hon föreningen Hemslöjds broderitävling. Superhjältedräkten har utrustats med slangbella för långdistansplantering av lökar och knölar och fröpistoler för snabbsådd av mindre bönor och frön. 

  
Nyckelord:RSS 2.0