Lyxsamlare mildrar krisen för auktionshusen

En ny och modernare typ av lyxsamlare – "global shoppers" – i nya konsumtionsländer som Kina, Indien, Ryssland och arabvärlden ökar sina inköp i den globala konst- och auktionshandeln i så hög grad att detta dämpar de annars kännbara negativa effekterna av den internationella finanskrisen. Det visar en ny omfattande marknadsrapport från stiftelsen TEFAF, som anordnar Europas ledande konst- och antikmässa i holländska Maastricht.
Rapporten, "Globalisation and the Art Market, Emerging Countries and the Art Trade in 2008", konstaterar att de traditionella samlarna nu fått sällskap av nya förmögna köpare som drivs av behov som investering, prestige, mode och nationalism – deras köpkraft gör sig särskilt gällande på marknaden för nutida konst.

Kina har på kort tid vuxit fram som världens tredje största konstmarknad efter USA och Storbritannien med 8 procent av världsmarknaden och med Hongkong som dominerande bas.

Den totala omsättningen för indisk konst uppgick 2007 till 243 miljoner euro och fördelar sig på 30 procent inhemsk konsumtion och 70 procent utomlands, främst i London, New York och Dubai.

Dubai växer sig allt starkare som den ledande marknadsplatsen för nutidskonst i Mellanöstern med en omsättning 2007 på cirka 150 miljoner euro.

De nya konstköparna beskrivs i rapporten som förmögna "global shoppers" utan större  specialkunskaper om nutida konst men med en benägenhet att se investeringar i konstmarknaden som bättre placering för närvarande än i aktier.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0