Flotta bokstöd!

 
Nyckelord:Stig Lindberg i Falkenberg


Susanna i badet av Stig Lindberg. Foto CHRISTINA TAUBE

 

Alla som är hängivna Stig Lindbergs formgivning har ett utmärkt tillfälle att fram till den 1 september se ett par hundra av hans verk, när Falkenbergs museum visar utställningen Stig Lindberg – En samlares passion. Det som visas utgår från privata samlingar med tonvikt på det unika stengodset.

 

 

Nyckelord:Fast grepp om ormen!

Pierre-Amédée Champod (1834–1913) var specialiserad på jaktscener och en av de mest firade emaljmålarna på 1800-talet. Vanligtvis avbildade han tigrar men här är det i stället en stor orm som attackerar jaktsällskapet. Målningen finns på baksidan av ett fickur, märke Bovet, Fleurier, som cirka 1870 tillverkades för den kinesiska marknaden. Uret klubbades för 60 000 dollar (20 000–30 000) på Antiquorum i New York.

Nyckelord:Gustav Klimt 150 år

Gustav Klimt målade Tod und Leben 1910/15. © Leopold Museum, inv 630.

 

Att det i år är 150 år sedan den österrikiske målaren Gustav Klimt föddes uppmärksammas på olika sätt, bland annat i födelsestaden Wien där tio museer samverkar kring firandet. Ett av dem är Museum Leopold som fram till och med 27 augusti visar Klimts mest centrala verk. Hela programmet finns på www.wien.info.

 

 

Nyckelord:Mattornas mästarinna

Hjortskogen. Foto MAGNUS TORLE

 

Märta Måås-Fjetterström är en av 1900-talets stora och internationellt erkända textilkonstnärer och hennes unika och nyskapande stil har inspirerat såväl konstnärer som kungligheter. Med början den 9 juni presenteras en exklusiv samling mattor och vävnader i sommarens utställning Mattornas mästarinna på Sofiero slott. 54 verk kommer att ingå i utställningen som presenterar mattor, draperier och bonader inspirerat av blommor och komponerat av Märta Måås-Fjetterström mellan åren 1918-1941. Utställningen pågår till 30 september.

Nyckelord:Årets BUS-pris till Gustavsbergs konsthall

För första gången har det delats ut två BUS-priser. Gustavsbergs konsthall fick det traditionella BUS-priset på 30 000 kronor och det nyinstiftade priset Årets konstförklarare på 10 000 kronor gick till konsthistorikern Göran Ståhle.

BUS-priset instiftades 1996 och delas ut av branschorganisationen Sveriges Tidskrifter och upphovsmannaorganisationen BUS.

Nyckelord:RSS 2.0