Påkostad bordsdekoration

Dekorativa och högkvalitativa antikviteter står högt i kurs på den internationella marknaden. Det råder det inget tvivel om. Den påkostade italienska bordsdekorationen från ca 1830 ropades in för 45 000 euro hos Dorotheum i Wien (40 000–60 000). Praktpjäsen på en meter av förgylld brons, marmor, alabaster och halvädelsten är elegant så det förslår med sina fyra små statyetter av konstens muser.
Av ERIK BILÉN
Nyckelord:Pippi enligt Ingrid

© Ingrid Vang Nyman/Saltkråkan AB. Detalj ur en streamer för barnens dag-firande i Humlegården 1949.


För många tidiga Pippifans är Ingrid Vang Nymans tecknarpenna den enda som på riktigt fångat Astrid Lindgrens figurer, trots Ilon Wiklands – eller för den delen Björn Bergs – omåttliga popularitet. Millesgården i Stockholm uppmärksammar i vår konstnären och barnboksillustratören Vang Nyman med bland annat ett 50-tal originalillustrationer. Pågår 28 januari–20 maj.

 

 

Nyckelord:En harpa att sitta i

Dansken Jørgen Hovelskov gjorde allt rätt när han på 1960-talet formgav sin harpstol eller strängstol som den också kallas. En stol bekväm att sitta i och en skulptur vacker att betrakta. Materialet är askträ och jute.

På Quittenbaum föll klubban vid 2 200 euro (2 200–2 500).

Nyckelord:Ronneby – centrum för emalj

Tre kannor av Jens Quistgaard med rottingliknande plasthandtag, emaljerade på Kockums. Foto: Hans Krohn

 

Emaljerade grytor, kannor, handfat, pottor och mycket annat formgavs och tillverkades under åren 1893 till 1971 i Kockums Emaljerverk i Ronneby. Härifrån spreds de emaljerade kärlen till hela världen. I boken Från brukskonst till konstverk i emaljens Ronneby berättar kulturjournalisten Jane Betts historien om hur industrimannen Frans Henric Kockum byggde upp Kockums Jernverk i Kallinge och Kockums Emaljerverk i Ronneby. Tyngdpunkten i boken ligger på föremålen, hur de såg ut och förändrades genom tiderna. Att skriva och i egen regi ge ut denna bok, som är rikt illustrerad med foton av Hans Krohn, är inget mindre än en kulturgärning.

 

 

Nyckelord:RSS 2.0