Klee & Cobra på Louisiana

Paul Klee 
Hungriges Mädchen, 1939, 671
 Zentrum Paul Klee, Bern, donation Livia Klee

 

Höstens stora begivenhet på Louisiana blir ”Klee & Cobra”, en utställning som handlar om barnet i konstnären och konstnären i barnet. Få konstnärer har arbetat så intensivt och mångsidigt med barns bildproduktion och omsatt detta i sitt eget konstnärskap som den schweiziske konstnären Paul Klee (1879–1940). Ett nytt universum av bilder öppnade sig för honom vilket gav avgörande impulser till att frigöra sig från rådande konstnärliga konventioner och traditioner.

Att fördjupa sig i barns bildvärld blev för konstnärsgruppen Cobra (1948–51) en källa till konstnärlig inspiration och politiskt uppbrott. Det som var en individuell konstnärlig erfarenhet hos Klee fick för Cobra-konstnärerna under efterkrigstiden en kollektiv och politisk dimension.

Louisiana visar 130 Paul Klee-verk och ungefär lika många Cobra-verk. Klee & Cobra belyser bland annat hur Cobra förvaltade arvet efter Klee.

Utställningen pågår från 30 september 2011 till och med 8 januari 2012.

 

 

Nyckelord:



Tyra Lundgren – internationell nätverkare

Tyra Lundgren gjorde flera färgstarka självporträtt. Detta är från 1921.

©Tyra Lundgren/BUS 2011. Foto: Moderna Museet, JUAN LUIS SÁNCHES.

 

Keramikern, glas- och textilkonstnären, bildkonstnären och författaren Tyra Lundgren (1897–1979) var inte bara en framgångsrik formgivare utan också en god nätverkare.

Under många år arbetade hon i Frankrike och Italien och skapade bland annat en rad glaspjäser åt Venini i Murano. Några av sina bästa saker formgav hon för finländska Arabia. I Sverige är hon kanske mest känd för ljuvliga fåglar i glaserat stengods.

Nu presenteras en heltäckande utställning om Tyra Lundgren, delvis baserad på ny forskning, med betoning på hennes nätverk i Sverige, Finland, Frankrike och Italien. ”Tyra Lundgren – Konstnär och resenär” finns 2/10–11/1 2012 på Mjellby Konstmuseum utanför Halmstad. Utställningen kommer att visas på fyra museer.

Av CHRISTINA LINDEROTH-OLSON


 

Nyckelord:



A room with a view

"Gardinen II" av Karin Broos, 140x200 cm. Foto MARC BROOS

 

Relativt nyöppnade Sven-Harrys Konstmuseum i Stockholm satsar i höst på en separatutställning med Karin Broos, mest känd för sina målningar med motiv hämtade från hemmet, ateljén och naturen i Värmland. Fotografier är ofta utgångspunkten i hennes måleri. Hon använder dem som förlaga och upprepar ofta motiven i serier och utforskar därigenom skillnaderna mellan fotografi och måleri.

Sista utställningsdag är den 20 november.

Nyckelord:



Allt om priser och löner

År 1380 kostade en höna tre öre. För en kanna svenskt öl fick man 1710 betala åtta öre. Att gå på bio kostade 1975 tio kronor.

För den som vill veta vad mat, dryck, kläder och annat har kostat genom tiderna är boken ”Vad kostade det? Priser och löner från medeltid till våra dagar” (Historiska Media) en guldgruva. Förutom fakta om löner och priser finns avsnitt om handel, marknadsplatser, mynträkning och olika myntsorter. Författare är Lars O Lagerqvist, ledande expert inom svensk numismatik.

Nyckelord:



Välkomna till Saxå

Du som är prenumerant på Antik & Auktion välkomnas personligen av Carl Jan Granqvist till en exklusiv höstweekend den 18–20 november på Saxå herrgård i vackra Värmland. Vi samlas på fredagseftermiddagen i gårdens kapell och äter middag i lusthuset. Under lördagen ser vi fram emot utflykter till bland annat karolinergården Stadra och Grythyttan, och avslutar dagen med en historisk middag med soaré. Övernattar gör vi på Saxå och Carl Jan Granqvist är själv ciceron tills vi skiljs åt efter söndagens frukost.

Som prenumerant på Antik & Auktion får du ta del av en rad fina erbjudanden, som till exempel den här exklusiva weekendresan. Ditt prenumerationsnummer finner du på baksidan av tidningen eller på din faktura. Är du inte redan prenumerant kan du gå in på www.antikochauktion.se, och teckna din prenumeration.

 

Program för höstweekend på Saxå herrgård

18 november

Kl 16–18     Ankomst med buljong och scones i kapellet

Kl 19.30      Middag i lusthuset: viltgryta,  kaffe & Värmlandstårta

Kåseri om Saxå historia av Carl Jan Granqvist

 

19 november

Kl 8–9         Frukost

Kl 09.30      Gemensam avfärd till Grythyttan

Kl 10–11.30 Visning av Måltidens hus med Kokboksmuseet

Kl 12–14      Lunch på Grythyttans gästgivaregård

Kl 14.30       Utflykt till Stadra herrgård

(se sidan 68 i A&A nr 10) med kåseri om gårdens historia

Eftermiddagste och engelsk fruktkaka

Kl 16         Återfärd till Saxå

Kl 18.30    Samling i Saxå övre sal

Samling med drink och tilltugg i övre Rosa Salen där gästerna välkomnas av brukspatronparet Berggrens porträtt. Tilltugg serveras på Arthur Percys svarta, hudlikt glaserade assietter.

Strax före middagen ljuder Saxås vällingklocka för att meddela kavaljererna att det är dags att uppsöka sina bordsdamer.  Nu erbjuder herrarna sin arm för att eskortera sin dam i kortege till bords med värden i spetsen och värdinnan sist. Värdinnan, aftonens härskarinna, ombesörjer att gästerna kommer väl till bords.

 

Historisk middag med soaré

19.00  Middag i nedre matsalen.

Bordet är dekorerat med femarmade silverkandelabrar i nyrokoko tillverkade av smeden A.J. Dufva, verksam i Stockholm på 1870-talet.

Blomsterarrangemang med vita rosor i irländska kristallskålar från 1810-talet. Båtformade empiresaltkar i irländsk kristall från samma tid och med samma ursprung. Bordssurtouten i silver är tillverkad av Gustav Folcker ca 1810. Två barockputtisar i silver komponerade av Bernini, Italiens märklige skulptör, symboliserande höst och vinter, pryder de marmorerade slagborden.

Konstfullt brutna, kallmanglade hellinnedamastservetter, 90 x 90 cm med mönstret Manhattan och med det Granqvistska spegelmonogrammet invävt, är komponerade av textildesigner Peter Condu, vävda på Klässbols linneväveri. Kuverttallrikarna är i gammalt silver med Malmöhus vapen. Denna servis överlämnades som hedersgåva till Landshövdingen Odelstjärna vid förra sekelskiftet från Malmöhus län som tack vid hövdingens pensionering.  På denna tallrik står en dekortallrik i vitt, svart och guld framtagen till Läckö Slotts barockmiddag år 1996. Tallriken är designad av den legendariska keramikern tillika Nobelservisens formgivare, Karin Björkquist.

 

Menybeskrivning rätt för rätt med historik om middagens föremål.


Förrätt: Kräftsoppa med hjälmargösquenell.

Soppan serveras på Kung Oscar I:s porslin beställt från den franska porslinsfabriken Robert utanför Paris. På tallrikens baksida kan man läsa följande text: Robert ht dos Italien No3 ca 1840. Vitt benporslin med guldkant samt prytt med Oscar I:s krönta monogram i guld på tallrikens brätte. Porslinet är inköpt på auktion efter Oscar Bernadotte på Frötuna Säteri i Uppland.

Assietten till briochen är i mormorsslipat glas från 1880-talet.

Skedarna i gammalt silver med så kallat fiolskaft, är tillverkade i slutet av 1700-talet av olika silversmeder.


Varmrätt: Fågelvarmrätt med grönsaker samt tryffelpotatispuré. Råvarorna kommer från den Agoreliska gården i Saxhyttan.

Denna rätt serveras på det porslin som Oscar I, född 1799 och död 1859, beställde till sin mätress, den berömda operasångerskan Emelie Högqvist, från den franska porslinsfabriken Rivierre ca 1850. Tallriken är i vitt benporslin vars brätte pryds av förgyllda konturreliefer i form av uppvikta palmetter.

Silverbestickens skaft är i högrokoko signerade Isak Trybom, verksam i Stockholm mellan åren 1763 och 1783. Gaffelns klyka är moderniserad på 1820-talet av silversmeden Adolf Zethelius. Besticken kommer bl. a. från Bengt Johanssons och Bonniers samlingar och är inköpta på Bukowskis.


Granité på 100 % blåbär från Saxhyttegubbens tillverkning, kreerad av godsägaren Stefan Agorelius, vars familj har varit verksam i Grythyttans församling i mer än 300 år.

Denna rätt serveras i silvermuggar från 1970-talet vilka vilar på Monica Brands röda godronnerade glastallrikar från 1930-talet, tillverkade vid Rejmyre Glasbruk.


Ost: Bredsjö Blå. Denna fårost av Roquefortkaraktär är lagrad i över ett år och är tillverkad med hänsyn tagen till gravitationskraften som styrs av månens upp- och nedgång. Innovatörerna bakom osten är Lena Hall och Lars-Göran Staffare. Till denna ost serveras en tomatmarmelad från Karintorps Förädling som drivs av en entreprenör vid namn Helena Angelsten. Till denna rätt serveras ett hembakat knäckebröd från Grythyttans Gästgivaregård.

Serveras på blåvitt ostindiskt porslin från 1700-talets slut och från 1800-talets början.


Dessert: Tjinuskikräm med färska bär. Denna kolakrämdessert har ryskt ursprung och härstammar från den legendariska grevefamiljen Tjinuski. I krämen kan man skönja nyanser av vanilj. Desserten är en tradition på Saxå Herrgård och är komponerad för att serveras i husets krämkoppar.

Desserten serveras i Gripsholmsservisens krämkoppar från förra sekelskiftet vilka är dekorerade med blå kronor på vit glasyr samt tecknad med guldornament. Originalet beställdes av Ostindiska Kompaniet som gåva till Gustaf III. Denna servis har nytillverkats vid flera tillfällen vid Rörstrands porslinsfabrik, och används fortfarande på vissa prestigefyllda svenska ambassader.

Besticken är förgyllda rokokobestick med samma identitet som varmrättsbesticken. Dessa bestick renoverades på 1820-talet av Adolf Zethelius och blev då förgyllda, vilket var en modernitet vid denna tidpunkt.


22:00  Förflyttning till Gula Frivola Fruntimmerssalongen.

Salongen är belägen en trappa upp och är fyllt av porträtt från skilda epoker.

Kaffe serveras med tryfflar och calvados. Tryfflarna är handtillverkade av den holländska familjen Neerings som flyttade till Grythyttan från trakten kring Amsterdam år 2005. (Avecen ingår ej i priset)

 

20 november

Kl 8–10         Frukost, hemfärd


RESEFAKTA

Pris: Vistelsen på Saxå 18–20 november 2011 kostar 4 450 kr per person i dubbelrum. Tillägg 800 kr för enkelrum. I priset ingår logi med samtliga måltider, dryckespaket kommer att erbjudas till förmånligt pris, lättöl och vatten ingår.

Anmälan och betalning: Betalning görs på bankgiro 5227-5997 senast den 15 oktober och gäller som anmälan. Uppge namn, adress, telefonnummer samt ”Antikweekend”. Anmälan är bindande. Antalet platser är begränsat så se till att boka plats tidigt till denna unika weekend.

Övrigt: Deltagarna använder egna färdmedel till och från Saxå samt under lördagens utflykter. Saxå herrgård ligger 17 km nordost om Filipstad. Vägbeskrivning hittar du på www.saxabruk.com/HittaHit/HittaHit.aspx

Övriga frågor, ring 042-17 35 78.

 

 

Nyckelord:



Säsongens galnaste spegel?

 

Att spegelmakaren har använt hela ornamentsförrådet var inget som hindrade auktionspubliken hos Dorotheum i Wien, snarare tvärtom. Klubban föll först vid 10 000 euro (9 000). Den imponerande två meter långa spegeln är tillverkad under 1800-talets andra hälft, då man som synes hade smak för svulstig dekor.

Av ERIK BILÉN
Nyckelord:



RSS 2.0