Museum med lek

Foto ANNA DANIELSSON 

 

Hur gör man för att få barn att bli nyfikna på sin stads historia och framtid? Jo, man gör som Göteborgs stadsmuseum – fixar ett museum! Det relativt nyöppnade Barnens museum speglar stadsmuseets innehåll men med ett annorlunda perspektiv. Här kan barnen själva pröva på att bygga en stad, gunga i Eriksbergskranen, krypa i tunnlar, bygga en borg, ta en spårvagnstur från förr i tiden eller på nära håll se vad som döljer sig i museets samlingar. Den som vill kan ta med sin egen leksaksbil och köra en tur i 1700-talet. Barnens museum erbjuder helt enkelt en lekupplevelse som väcker nyfikenhet på Göteborg.

 

 

Nyckelord:



Populärt äpple

 

Keramikföremål av Hans Hedberg (1917–2007) dyker upp lite då och då på auktion och i antikhandeln. De större pjäserna med vacker glasyr är särskilt eftertraktade. Som till exempel äpplet som såldes på Helsingborgs Auktionsverk. Det är 20 centimeter högt och intensivt rött. Klubbatpriset blev 67 000 kr (50 000). 

Av JENNY VON PLATEN

Nyckelord:



Traditionsrikt i Höganäs

Foto MARIA ZETTERSTRAND

 

Lördagen den 26 januari är det vernissage för konsthantverkaren Maria Zetterstrands helt nyskapade utställning Egentligheter på Keramiskt center i Höganäs. Hon anknyter bland annat till den tradition av keramiktillverkning som funnits i lokalerna sedan de byggdes som fabrik för Höganäs Keramik för sjuttio år sedan.

 

Maria Zetterstrand är sedan 1996 verksam som keramiker i Stockholm. Hon tog sin konstnärliga magisterexamen vid Konstfack 2011 på institutionen för keramik och glas.

 

Utställningen pågår fram till 1 april 2013.

Nyckelord:



Impressionister på Millesgården

Robert Antoine Pinchon målade La Seine à Rouen au crépuscule 1905. © Collection Peindre en Normandie 

 

Målare i Normandie. Underbara impressionister heter den utställning som invigs den 2 februari på Millesgården i Stockholm. Millesgården vill ge en ny syn på impressionismen, om hur den föddes på Normandies stränder för att sedan ta klivet in i Paris salonger. Sammanlagt visas 60 målningar med bland annat Renoir, Monet och Vuillard som upphovsmän. Verken är tillkomna i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet då konsten tar klivet in i modernismen. Utställningen pågår till och med 26 maj 2013.

 

 

 

Nyckelord:



Tala om stora fötter

Med måtten 162x67x82 cm utmanövrerar den italienske arkitekten och designern Gaetano Pesces (f 1939) skulpturala bronsfot de flesta andra fötter, både i storlek och material. Foten Sculpture Siège, modèle UP7 är formgiven 1969 och tillverkad i brons. Utropspriset sattes till 40 000–50 000 schweizerfranc när nummer tre i en upplaga om fem auktionerades ut hos Koller i Genève, men foten hittade ingen köpare denna gång.
Nyckelord:



Dramatiska landskap

Träsnitt av Utagawa Hiroshige (1797–1858). Röhsska museet i Göteborg.

Foto MIKAEL LAMMGÅRD

 

Röhsska museet i Göteborg har en fin samling japanska träsnitt som nu lyfts fram. Merparten av träsnitten är från 1800-talets första del då berömda konstnärer som Hokusai och Hiroshige skapade dramatiska landskapsbilder. De japanska träsnittens komposition och tvådimensionella bildytor hade stort inflytande på västerländska konstnärer under 1800-talet. Nyligen utkom boken Japanska träsnitt i Röhsska museets samlingar författad av museets konservator Kerstin Lekholm.

 

Utställningen Japanska träsnitt pågår fram till och med 28/2 2013.

Av CHRISTINA LINDEROTH-OLSON 

 

 

 

Nyckelord:



Efterlysning: Konst från Tyresö

Viggo Johansen målade akvarellen under sin Tyresövistelse 1907.

 

I början av juni kommer Waldemarsudde att visa en utställning med titeln Konstnärskolonin på Tyresö med konst av prins Eugen, Richard Bergh, Oscar Björck, Gunnar G:son Wennerberg, Teodor Lundberg och den danske konstnären Viggo Johansen. Om du äger eller känner till något om konstverk från Tyresö av dessa konstnärer så var vänlig kontakta projektledaren Anna Meister på telefon 0709-75 47 09.

 

Nyckelord:



Hämnden på Zorn

Ibland är gränsen hårfin mellan beundran och avund. Så var det för Peter Johanssons pappa Gunnar. Lika mycket som han hänfördes av Anders Zorns målarkonst, lika mycket grämde han sig över att inte kunna nå upp till mästarens nivå. Den utbildade kyrkomålaren hade få konstnärliga uppdrag och fick bittert nöja sig med att måla sportstugor i Sälen. Då och då tog Gunnar med sig familjen till Zorns hem för att med kluvna känslor beundra de nakna kullorna och andra motiv som han själv inte lyckades fånga lika bra på sina egna dukar.

 

Nu har sonen Peter bestämt sig för att ta revansch med utställningen Johansson vs Zorn på Zornmuseet i Mora, där Peters konst intar mästarens heligaste mark fram till och med 10 mars 2013.

 

”Precis som alla andra masar glömmer inte vi Johanssons en oförrätt eller ett nederlag. Som hämnd för min fars beundran och avund vill jag att Zornmuseet skall öppnas för ny luft – min konst”, meddelar Peter Johansson.

Av JENS NORDQVIST

Nyckelord:



RSS 2.0