Välkommen till en eftermiddag i Bengt Jansons anda

Förgyll hösten med en antikupplevelse utöver det vanliga. I anslutning till utdelningen av Stiftelsen Bengt Jansons Minnesfonds pris anordnar stiftelsen och Antik & Auktion i samarbete med Livrustkammaren ett fullspäckat seminarium. Eftermiddagen inleds med en föreläsning av årets pristagare, Johanna Röjgård Sjöberg, och fortsätter med föreläsningar av Carin Bergström, Knut Knutson och Claes Moser.

 

Seminariet kostar 150 kr för prenumeranter (ord pris 175 kr). Betalning görs på bankgiro 5433-1657 senast den 8 november. Uppge namn, kundnummer, e-postadress, telefonnummer samt ”12 november”.  Skicka även anmälan och eventuella frågor till [email protected] Anmälan är bindande och tidig anmälan rekommenderas eftersom antalet platser är begränsat. Intäkterna går oavkortat till Stiftelsen Bengt Jansons Minnesfond som årligen delar ut ett pris till en person verksam inom ett område som låg antikvitetshandlaren Bengt Janson varmt om hjärtat.

 

Program

Konferencier: Pontus Silfverstolpe, månatlig krönikör i A&A


Älsklingsbokens gyllene framtid

Johanna Röjgård Sjöberg, bokbindarmästare.
2011 års Bengt Janson-pristagare

De kungliga slotten – museum eller bostad?

Carin Bergström, överintendent och chef för Kungl Husgerådskammaren

Svensk art déco – finns den?

Knut Knutson, auktionist, Uppsala Auktionskammare

När Strindberg och Gauguin lurade konstetablissemanget

Claes Moser, konsthandlare

Paneldiskussion

Dagen avslutas med mingel med vin och tilltugg.


TID & PLATS
Livrustkammaren i Stockholm

Lördagen den 12 november kl 12–15.30

 

Bengt Jansson var en av Sveriges ledande experter inom folkkonst. Han gjorde en banbrytande insats som folkbildare, inte minst av ungdomar, för att stimulera intresset för och bevarandet av orörda föremål, i synnerhet originalmålade möbler och tenn. Bengt Jansons Minnesfond bildades 2005.

 

Nyckelord:



Välgörenhetsauktion för barndiabetes

Madonna av Nathalia Edenmont är ett av auktionsobjekten.

 

Fram till den 14 november, Världsdiabetesdagen, finns möjlighet att lägga bud på ett antal unika objekt och upplevelser som skänkts av ett antal kända svenskar till förmån för Barndiabetsfondens verksamhet. Auktionen är ett samarbete mellan fonden, läkemedelsföretaget Eli Lilly och Stockholms Auktionsverk.

Auktionen är tillgänglig online på www.auktionsverket.se

Nyckelord:



Svenskt Tenn åter på Strandvägen 5

Foto:Svenskt Tenn

 

Efter att ha hyrt in sig en period på biografen Astoria, öppnar Svenskt Tenn sin butik på Strandvägen 5 igen – nu i utökade och moderniserade lokaler. En av nyheterna är tesalongen. Grundaren Estrid Ericsson älskade te och hennes dröm om att öppna en tesalong i butiken har nu gått i uppfyllelse. Från tesalongen kan besökarna inte bara njuta av utsikten över Nybroviken, utan även titta rakt in i Estrid Ericssons arbetsrum som visas i stort sett intakt bakom en glasvägg. Hennes vikskärm med tidningsutklipp står där, och även pallen som Josef Frank satt på när han besökte henne.

 

Deras närvaro är påtaglig och genomsyrar hela den nyrenoverade butiken. Den magiska stämning som Estrid skapade i sina inredningar är kvar – det är nästan som om Estrid själv har haft ett finger med i renoveringsarbetet.

 

Varje del av butiken är smakfull och välplanerad och bjuder på någon överaskning. I spegelgången står flera dukade bord. Återigen känns det som om hon själv varit där och rättat till glas och bestick och inspekterat blomsterarrangemangen, medan hon manade på sina expediter så att allt skulle vara perfekt inför öppningsdagen den 25 oktober. Just det, nästan samma dag som Svenskt Tenn slog upp sina portar för första gången 1924! Magiskt, eller hur?

Av JENNY VON PLATEN

 

Nyckelord:



Christina Nilssons syltskål

 

Den världsberömda svenska sopranen Christina Nilsson (1843–1921) sjöng vid ett flertal tillfällen på Mariinsky-teatern i St Petersburg. I samband med sina bejublade framträdanden fick hon ett stort antal värdefulla gåvor, bland annat denna imponerande syltskål i förgyllt silver och emalj signerad P Ovchinnikov, Moskva 1874. Höjd 27,5 cm, vikt 1 550 gram.

Skålen fanns i släkten Nilssons ägo fram till 1932 då den såldes på auktion. I somras var det dags igen på Uppsala Auktionskammares internationella kvalitetsauktion där den nya ägaren fick punga ut med 180 000 kr (200 000–250 000) för praktpjäsen. Perfekt till våffelkalaset!

Nyckelord:



Rysk konstskatt i Stockholm

Kronstadts redd, oljemålning av Ajvazovskij.

Fotograf/Källa: Centrala Marinmuseet i Sankt Petersburg 2011

 

Ivan Ajvazovskij (1817–1900) räknas som en av världens främsta marinmålare. I alla fall om ryssarna får bestämma. Saken kan naturligtvis diskuteras, att han är populär på auktionsmarknaden råder det däremot ingen tvekan om. Uppsala auktionskammare sålde i våras målningen Slaget vid Bomarsund för 7,6 miljoner kronor.

Ajvazovskij utsågs av tsar Nikolaj I till det ryska imperiets officiella marinmålare och han kom sedan att tjäna under fyra tsarer. Det gick undan när Ajvazovskij målade, vilket också syns i måleriet. Oftast avslutades en målning på en dag.

I mitten av sin karriär uppgav Ajvazovskij att han utfört omkring sex tusen verk. Men omkring cirka tjugotusen verk av konstnären tros vara i cirkulation på konstmarknaden, enligt marinmuseet i Sankt Petersburg.

Vi vill tipsa om att det fortfarande finns en unik möjlighet att se ett flertal verk av Ajvazovskij på Sjöhistoriska museet i Stockholm fram till och med den 15 november. Målningarna är ett inlån från Centrala marinmuseet i Sankt Petersburg och räknas till de ryska konstskatterna.

Av LARS VIKSTRÖM

 

 

Nyckelord:



Ny Saxå-helg i december

Höstweekenden på Saxå den 18-20 november blev snabbt fulltecknad. Men misströsta inte! På grund av det stora intresset blir det ett nytt arrangemang den 2-4 december. Se notis på hemsidan den 12 september för detaljerad information.

Nyckelord:



Färgglada modedrömmar

Ebba von Eckermann i Ripsakjolen.

 

Ebba von Eckermann gjorde sig känd för färgstarka textilier som vävdes i den lilla byn Ripsa nära hennes gård i Sörmland. I mitten av förra seklet blev särskilt de långa kjolarna, värdinnekjolar, trendiga i USA. Men Ripsa Textilier producerade även korta kjolar, dräkter, kappor, jackor och reseplädar. Plaggen blev också populära i Sverige.

I samband med utställningen ”Vävda modedrömmar” på Hallwylska museet 14/10–8/1 2012 publiceras Lotta Lewenhaupts bok ”Den glömda kjolen – Ebba von Eckermann Textilier 1950–1980”.

Av CHRISTINA LINDEROTH-OLSON

 

Nyckelord:



Vad är klockan?

Det är skillnad på klockor och klockor. Denna praktfulla franska automatiska mantelklocka visar både republikansk och gregoriansk kalender, månens faser, tid för soluppgång och solnedgång och mycket annat. Klockan är tillverkad av Francois-Joseph Hartmann, förmodligen till en industrimässa på Louvren i september 1801. De åtta emaljerade urtavlorna dekorerades av Joseph Coteau.

Den som vann budstriden på Bonhams klockauktion i somras fick, inklusive avgifter, betala 322 400 pund för praktverket.
Nyckelord:



RSS 2.0