Spetsig konst


Oljan på duk
med måtten 115x88 cm, av keramikern och målaren Einar Lynge-Ahlberg (1913–80) ropades ut på månadskvalitet hos Uppsala Auktionskammare. Läckra kompositionen i rött, signerad och daterad Lynge-A 72 klubbades för 11 000 kr (5 000–7 000).
Av Annika Malmborg
Foto Uppsala Auktionskammare


Nyckelord:Glasklar jugend i lyxklassInspirationen kom från den franske mästaren Émile Gallé när Reijmyre 1901 började tillverka sitt skimrande jugendglas. Dekorerna hämtades från naturen och trollades in i glaset med överfång eller genom välsning. Det här var en liten, exklusiv satsning för att få maximal uppmärksamhet kring Reijmyre på stora utställningar, och när tillverkningen upphörde 1918 hade runt 650 glas sett dagens ljus på bruket. Reijmyre var inte först i Sverige med att producera jugendglas, men genom satsningen blev de först med att ge landets kvinnliga formgivare en chans. Redan från början engagerade bruket Betzy Ählström och Anna Boberg, och senare även Ellen Meyer och Greta Welander.
Nu kan besökarna på Östergötlands länsmuseum i Linköping njuta av prakten i en stor utställning från 2 maj till 5 september. Sedan flyttar den till Prins Eugens Waldemarsudde.
Av Birgitta Oscarsson

När museet ropade in rönnbärsvasen på Stockholms Auktionsverks vårkvalitet förra året fanns redan Ellen Meyers förlaga från 1913 i deras Reijmyresamling. Foto Lars Ekelund/ÖLM

Nyckelord:En riktig glädjespridare...


...måste man väl kalla vasen, höjd 21 cm, av Erik Höglund (1932–98). Den är gjord för Boda dit Höglund var knuten 1953–73. Och om lycka nu kan köpas för pengar så blev i alla fall priset för detta lyckopiller 500 kr (600) på nätauktion hos Auktionskompaniet i Göteborg.
Av Annika Malmborg
Foto Auktionskompaniet


Nyckelord:Rembrandt i skick som ny

Det är inte alla mästerverk som åldras med behag. Men efter en 18 månaders skönhetsbehandling har Rembrandts ”Riddaren med falken” återfått sin forna glans.
Det är The Getty Conservation Institute i Los Angeles som gjort en noggrann konservering av tavlan. Målningen ägs av Göteborgs konstmuseum som nu stolt visar upp sin nygamla Rembrandt i en utställning om verket och dess historia. Utställningen pågår till den 28 november.

Skönhetsbehandlad. Rembrandts ”Riddaren med falken” har restaurerats i USA och visas nu upp i hemstaden Göteborg.
Foto Göteborgs konstmuseum

Nyckelord:Helt oemotståndliga...


...är de små mässingsdjuren från Hagenauer Werkstätte i Wien. Elefanten, höjd 7,5 cm, med hållare för tändstickor på snabeln är tillverkad under 1930–40-talen och stämplad ”Hagenauer Wien Made in Austria”. Skicket var utmärkt och tändstickorna följde med på köpet. Ett par klubbades för 5 400 kr (2 000–3 000) hos Lilla Bukowskis.
Av Annika Malmborg
Foto Lilla Bukowskis


Nyckelord:Grattis Zorn!

I år är det 150 år sedan Anders Zorn och makan Emma, född Lamm, föddes och detta ska förstås firas med besked.
Mellan den 13 maj och 14 september visar Zornmuseet i Mora jubileumsutställningen ”Zorns mästerverk” med inlånade verk som tillhör det främsta konstnären skapat, bland annat akvareller som normalt hänger på stora internationella museer som Louvren i Paris, Pradomuseet i Madrid och Statens museum för kunst i Köpenhamn. Museet har tagit fram en katalog med texter av en rad Zornkännare samt arrangerar ett symposium.
Besök www.zorn.se för mer information.
Av Jens Nordqvist

Anders Zorn målade av Cristina Morphy, dotter till spanske kungens sekreterare greve Guillermo de Morphy, år 1884. Den utsökta akvarellen tillhör Museo Nacional del Prado i Madrid. Foto Zornmuseet

Nyckelord:Systrarna Jobs får ny fin adress

Flyttar från Leksand! Lisbeth Jobs-Söderlundh (1909–61) och Gocken Jobs (1914–95) var båda kända keramik- och textilkonstnärer, inte minst för sina blomstermotiv. De var med på världsutställningarna i New York och Paris. I tidskriften Arts and Decoration kallades Lisbeth Jobs 1939 för en av världens bästa keramiker. Textilmotiven trycks fortfarande hos Jobs Handtryck utanför Leksand. Där har också arkivet över systrarnas livsverk funnits. Samlingen, som bland annat består av keramik, textilmönster, foton, bokföring och tryckutrustning, har nu tagits över av Nationalmuseum, meddelar Falu-Kuriren.
Av Inge Nilsson
Nyckelord:Färgglada drinkar, någon?

Serveringsvagnen i plast, höjd 49 cm och diameter 62 cm, tillverkad av Bodum under 1970-talet, har en löstagbar bricka överst och plats för klirrande glas i en form som för tankarna till ett lekfullt rymdskepp. En underbart glad möbel som klubbades för 1 000 kr (1 500) på stadsauktion hos Stockholms Auktionsverk.
Av Annika Malmborg
Foto Stockholms Auktionsverk

Nyckelord:I nästan fyrtio år......var Raija Liisa Uosikkinen (1923–2004) verksam som formgivare hos finska Arabia. Hennes vackra ”Sotka” i handmålat stengods tillverkades under åren 1968–72 och tål så moderna påfund som maskindiskning. När tolv mattallrikar och fjorton kaffekoppar ropades ut tillsammans hos Lauritz.com i Stockholm blev kampen intensiv. Auktionen stängde först på 3 500 kr (1 200).
Av Annika Malmborg
Foto Lauritz.com

Nyckelord:RSS 2.0