Försäljning av konst och antikviteter kontrolleras

Under 2012 kommer skattekontoret i Simrishamn följa upp hur privatpersoner deklarerar försäljning av konst och antikviteter. Främst satsar man på information men kontroller blir också aktuella.

 

I februari började Skatteverket begära in uppgifter från auktionsfirmor i hela landet om försäljningar som skedde under 2010 och 2011. När uppgifterna har bearbetats kommer de personer som sålt under 2011 att, i god tid före deklarationen, få information om hur de ska deklarera sina försäljningar.

 

– Vi ser att intresset för antikviteter och handeln med dessa håller i sig. Vi ser att det fortfarande finns en okunskap om skattereglerna trots att vi har jobbat mycket med att informera kring detta. Därför satsar vi både på information och kontroll, säger Lars Bengtsson, sektionschef på skattekontoret i Simrishamn.

 

Skattekontoret Simrishamn genomförde 2005 och 2008 landsomfattande kontroller av auktionsvinster. De analyser som kontoret gjorde då av kontrollerna visade att felen till övervägande del berodde på att säljarna inte visste vilka skatteregler som gällde.


Fakta:
Vinster vid försäljning av privat lösöre ska redovisas i deklarationen. Avdrag medges för anskaffningsutgiften eller med ett schablonavdrag på 25 procent av försäljningspriset efter avdrag för eventuell provision. Dessutom medges ett grundavdrag på 50 000 kronor.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0