Välkomna till Saxå

Du som är prenumerant på Antik & Auktion välkomnas personligen av Carl Jan Granqvist till en exklusiv höstweekend den 18–20 november på Saxå herrgård i vackra Värmland. Vi samlas på fredagseftermiddagen i gårdens kapell och äter middag i lusthuset. Under lördagen ser vi fram emot utflykter till bland annat karolinergården Stadra och Grythyttan, och avslutar dagen med en historisk middag med soaré. Övernattar gör vi på Saxå och Carl Jan Granqvist är själv ciceron tills vi skiljs åt efter söndagens frukost.

Som prenumerant på Antik & Auktion får du ta del av en rad fina erbjudanden, som till exempel den här exklusiva weekendresan. Ditt prenumerationsnummer finner du på baksidan av tidningen eller på din faktura. Är du inte redan prenumerant kan du gå in på www.antikochauktion.se, och teckna din prenumeration.

 

Program för höstweekend på Saxå herrgård

18 november

Kl 16–18     Ankomst med buljong och scones i kapellet

Kl 19.30      Middag i lusthuset: viltgryta,  kaffe & Värmlandstårta

Kåseri om Saxå historia av Carl Jan Granqvist

 

19 november

Kl 8–9         Frukost

Kl 09.30      Gemensam avfärd till Grythyttan

Kl 10–11.30 Visning av Måltidens hus med Kokboksmuseet

Kl 12–14      Lunch på Grythyttans gästgivaregård

Kl 14.30       Utflykt till Stadra herrgård

(se sidan 68 i A&A nr 10) med kåseri om gårdens historia

Eftermiddagste och engelsk fruktkaka

Kl 16         Återfärd till Saxå

Kl 18.30    Samling i Saxå övre sal

Samling med drink och tilltugg i övre Rosa Salen där gästerna välkomnas av brukspatronparet Berggrens porträtt. Tilltugg serveras på Arthur Percys svarta, hudlikt glaserade assietter.

Strax före middagen ljuder Saxås vällingklocka för att meddela kavaljererna att det är dags att uppsöka sina bordsdamer.  Nu erbjuder herrarna sin arm för att eskortera sin dam i kortege till bords med värden i spetsen och värdinnan sist. Värdinnan, aftonens härskarinna, ombesörjer att gästerna kommer väl till bords.

 

Historisk middag med soaré

19.00  Middag i nedre matsalen.

Bordet är dekorerat med femarmade silverkandelabrar i nyrokoko tillverkade av smeden A.J. Dufva, verksam i Stockholm på 1870-talet.

Blomsterarrangemang med vita rosor i irländska kristallskålar från 1810-talet. Båtformade empiresaltkar i irländsk kristall från samma tid och med samma ursprung. Bordssurtouten i silver är tillverkad av Gustav Folcker ca 1810. Två barockputtisar i silver komponerade av Bernini, Italiens märklige skulptör, symboliserande höst och vinter, pryder de marmorerade slagborden.

Konstfullt brutna, kallmanglade hellinnedamastservetter, 90 x 90 cm med mönstret Manhattan och med det Granqvistska spegelmonogrammet invävt, är komponerade av textildesigner Peter Condu, vävda på Klässbols linneväveri. Kuverttallrikarna är i gammalt silver med Malmöhus vapen. Denna servis överlämnades som hedersgåva till Landshövdingen Odelstjärna vid förra sekelskiftet från Malmöhus län som tack vid hövdingens pensionering.  På denna tallrik står en dekortallrik i vitt, svart och guld framtagen till Läckö Slotts barockmiddag år 1996. Tallriken är designad av den legendariska keramikern tillika Nobelservisens formgivare, Karin Björkquist.

 

Menybeskrivning rätt för rätt med historik om middagens föremål.


Förrätt: Kräftsoppa med hjälmargösquenell.

Soppan serveras på Kung Oscar I:s porslin beställt från den franska porslinsfabriken Robert utanför Paris. På tallrikens baksida kan man läsa följande text: Robert ht dos Italien No3 ca 1840. Vitt benporslin med guldkant samt prytt med Oscar I:s krönta monogram i guld på tallrikens brätte. Porslinet är inköpt på auktion efter Oscar Bernadotte på Frötuna Säteri i Uppland.

Assietten till briochen är i mormorsslipat glas från 1880-talet.

Skedarna i gammalt silver med så kallat fiolskaft, är tillverkade i slutet av 1700-talet av olika silversmeder.


Varmrätt: Fågelvarmrätt med grönsaker samt tryffelpotatispuré. Råvarorna kommer från den Agoreliska gården i Saxhyttan.

Denna rätt serveras på det porslin som Oscar I, född 1799 och död 1859, beställde till sin mätress, den berömda operasångerskan Emelie Högqvist, från den franska porslinsfabriken Rivierre ca 1850. Tallriken är i vitt benporslin vars brätte pryds av förgyllda konturreliefer i form av uppvikta palmetter.

Silverbestickens skaft är i högrokoko signerade Isak Trybom, verksam i Stockholm mellan åren 1763 och 1783. Gaffelns klyka är moderniserad på 1820-talet av silversmeden Adolf Zethelius. Besticken kommer bl. a. från Bengt Johanssons och Bonniers samlingar och är inköpta på Bukowskis.


Granité på 100 % blåbär från Saxhyttegubbens tillverkning, kreerad av godsägaren Stefan Agorelius, vars familj har varit verksam i Grythyttans församling i mer än 300 år.

Denna rätt serveras i silvermuggar från 1970-talet vilka vilar på Monica Brands röda godronnerade glastallrikar från 1930-talet, tillverkade vid Rejmyre Glasbruk.


Ost: Bredsjö Blå. Denna fårost av Roquefortkaraktär är lagrad i över ett år och är tillverkad med hänsyn tagen till gravitationskraften som styrs av månens upp- och nedgång. Innovatörerna bakom osten är Lena Hall och Lars-Göran Staffare. Till denna ost serveras en tomatmarmelad från Karintorps Förädling som drivs av en entreprenör vid namn Helena Angelsten. Till denna rätt serveras ett hembakat knäckebröd från Grythyttans Gästgivaregård.

Serveras på blåvitt ostindiskt porslin från 1700-talets slut och från 1800-talets början.


Dessert: Tjinuskikräm med färska bär. Denna kolakrämdessert har ryskt ursprung och härstammar från den legendariska grevefamiljen Tjinuski. I krämen kan man skönja nyanser av vanilj. Desserten är en tradition på Saxå Herrgård och är komponerad för att serveras i husets krämkoppar.

Desserten serveras i Gripsholmsservisens krämkoppar från förra sekelskiftet vilka är dekorerade med blå kronor på vit glasyr samt tecknad med guldornament. Originalet beställdes av Ostindiska Kompaniet som gåva till Gustaf III. Denna servis har nytillverkats vid flera tillfällen vid Rörstrands porslinsfabrik, och används fortfarande på vissa prestigefyllda svenska ambassader.

Besticken är förgyllda rokokobestick med samma identitet som varmrättsbesticken. Dessa bestick renoverades på 1820-talet av Adolf Zethelius och blev då förgyllda, vilket var en modernitet vid denna tidpunkt.


22:00  Förflyttning till Gula Frivola Fruntimmerssalongen.

Salongen är belägen en trappa upp och är fyllt av porträtt från skilda epoker.

Kaffe serveras med tryfflar och calvados. Tryfflarna är handtillverkade av den holländska familjen Neerings som flyttade till Grythyttan från trakten kring Amsterdam år 2005. (Avecen ingår ej i priset)

 

20 november

Kl 8–10         Frukost, hemfärd


RESEFAKTA

Pris: Vistelsen på Saxå 18–20 november 2011 kostar 4 450 kr per person i dubbelrum. Tillägg 800 kr för enkelrum. I priset ingår logi med samtliga måltider, dryckespaket kommer att erbjudas till förmånligt pris, lättöl och vatten ingår.

Anmälan och betalning: Betalning görs på bankgiro 5227-5997 senast den 15 oktober och gäller som anmälan. Uppge namn, adress, telefonnummer samt ”Antikweekend”. Anmälan är bindande. Antalet platser är begränsat så se till att boka plats tidigt till denna unika weekend.

Övrigt: Deltagarna använder egna färdmedel till och från Saxå samt under lördagens utflykter. Saxå herrgård ligger 17 km nordost om Filipstad. Vägbeskrivning hittar du på www.saxabruk.com/HittaHit/HittaHit.aspx

Övriga frågor, ring 042-17 35 78.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0