Hurra för Marianne!Marianne Westman
är en av våra mest folkkära formgivare. Med Rörstrandsklassiker som "Mon Amie", "Picknick", "Pomona" och "Elisabeth" gjorde hon den svenska vardagen både vackrare, roligare - och mer funktionell. I år fyller hon 80 år och Rörstrand porslinsmuseum firar detta från den 17 oktober med en mindre utställning som visar Westmans älskade design, samt rariteter ur samlingarna. Här finns chansen att se det keramiska klockspelet "Plingeling", ägghönor, blå burkar, textil och råbarkat konstgods.

Westman växte upp i Falun och det gamla dalakökets atmosfär inspirerade den unga dalkullan till ett vänligt och dalaklurigt formspråk, en speciell omsorg om föremålen. Hon gick Konstfack på 1940-talet och fick direkt anställning på Rörstrand 1950. Där verkade hon framgångsrikt i 21 år, för att sedan arbeta lika länge som frilansformgivare för tysk porslinsindustri. På 1970-talet gjorde hon även bruksglas för Skruf och Kronabruken. I nästa nummer av A&A (nr 11/08) kan du läsa mer om Marianne Westman.


Kommentarer
Postat av: Magnus

Ja de är underbara.Hittade lite sådant i skåpet på jobbet, kanske inte från henne men samma tid och stil.Jag har även en konstblogg här med min egen konst om du och ni vill titta in.Vänligen

Magnuswww.studioblodrod.blogspot.com

2008-10-14 @ 20:36:44
URL: http://www.studioblodrod.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0