Är det Leonardo da Vinci som målat denna kvinna?

Sedan i våras någon gång har experterna tvistat kring en målning som av flera anses vara utförd av Leonardo da Vinci och som orsakat  omfattande diskussioner. Det här är ingen målning som hängde  oupptäckt i ett hem eller hittades på en vind.
   Nej, målningen såldes faktiskt på Christies auktion i New York 1998 för 21.850 dollar. Då, vilket hör till ovanligheterna,  uppmärksammades målningen inte av vare sig auktionsfirmans egna  experter eller de specialiserade handlarna på auktionen, inklusive den handlare som köpte målningen.
   I dag vill man inte från Christies sida kommentera saken "förrän  en fullständig akademisk och vetenskaplig analys har gjorts."
   Men den samlare som 2007 köpte porträttet privat hade sina  misstankar och i dag är det flera som tror att det rör sig om en målning av Leonardo da Vinci. Främst Alessandro Vezzosi, chef för  Museo Ideale Leonardo da Vinci som inkluderat den i en Leonardo- monografi.
    Två vetenskapliga tester är redan gjorda i Paris och Schweiz, som slår fast att åldern är stämmer samt att da Vinci kan vara upphovsmannen. 
Men flera experter är också skeptiska och menar att porträttet är  aningen livlöst, samt att flera konstnärer målade i samma skola som  da Vinci.
    Så, om det nu verkligen är Leonardo da Vinci som utfört målningen  är det en smärre sensation, men det kommer att ta tid att eventuellt  komma dit innan akademikerna tröskat igenom frågan.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0