Blommor i fokus

Fritillaria imperialis av Hans Simon Holtzbecker från boken Gottorfer Codex.
Foto SMK FOTO
Statens Museum for Kunst i Köpenhamn riktar i sin nya utställning Blomster og Verdenssyn in sig på blomstermåleriet och visar ett flertal målningar som aldrig tidigare visats. Med utgångspunkt i en av museets stora attraktioner, blomsterboken Gottorfer Codex av konstnären Hans Simon Holzbecker (1610–71), berättar utställningen historien om hur 1600- och 1700-talets konstnärer porträtterade blommor. Utställningen pågår till och med den 20 oktober 2013.
Följ med Peder Lamm till det kungliga England!

Missa inte chansen att följa med antikexperten Peder Lamm och Antik & Auktion på en unik rundresa i södra England och London. Vi gör turen i samarbete med researrangören Scandorama, och Peder Lamm har själv varit med i planeringen kring resemålen. Hotellen är förstklassiga och tidpunkten perfekt för att möta sensommaren i England, den 28 augusti–1 september!
Resan tar sin början på respektive flygplats, Arlanda eller Kastrup, på morgonen. Under förmiddagen landar vi i London och dagen inleds med ett besök på Victoria and Albert Museum i South Kensington, där Peder Lamm är vår kunnige ciceron. Vi får tid över för en antikrunda på Bond Street. Transfer och check in på vårt hotell Kingsway Hall i London. På kvällen tar vi en tur på den legendomspunna floden Themsen och njuter en tre rätters måltid med mousserande v

Chartwell var Winston Churchills hem under 40 år. Foto SHUTTERSTOCK
Dag 2, torsdag, åker vi mot ”Englands trädgård”, grevskapet Kent, där vi besöker Chartwell, sir Winston Churchills hem i 40 år och under båda hans perioder som premiärminister. Vi fortsätter till Vita Sackville-Wests livsverk, den världsberömda trädgården vid slottet Sissinghurst. Färden går vidare mot Uckfield och Buxted Park Hotel. Kvällsmat och samvaro med Peder Lamm.
Dag 3, fredag, färdas vi längs med det vackra kustlandskapet. Redan under morgonens tidiga timmar åker vi till Brighton, där vi tar en liten tur i staden och besöker den forna kungliga bostaden och museet i orientalisk stil, Royal Pavilion. På eftermiddagen passerar vi Portsmouth, känt redan under Romarriket som Pompey. Här finns bland annat Amiral Nelsons flaggskepp Victory och Charles Dickens födelsehus. Under eftermiddagen når vi vackra Southampton. På kvällen slappnar vi av på Botleigh Grange Hotel & Spa utanför Southampton.

På lördagen blir det besök på Osborne House. Foto ENGLISH HERITAGE
Dag 4, lördag, går färjan till den fashionabla ön Isle of Wight, känd för sitt milda klimat, sina sandklippor och pittoreska byar. Vi får uppleva den fantastiska vyn över The Needles Rock och besöker Osborne House, som var drottning Victorias favoritplats på jorden. Det var här regenten drog sig tillbaka från världen efter prins Alberts död och det var också här hon slutade sina dagar 1901. Dagen avrundas i gemyt på Botleigh Grange Hotel & Spa tillsammans med Peder Lamm.
Dag 5, söndag, går återresan från Southampton till London via Salisbury, där vi passerar katedralen. På sena eftermiddagen flyg till Köpenhamn/ Stockholm. Ankomst i Köpenhamn och Stockholm vid 21-tiden.
Resans pris: 19 950 kr per person
Enkelrumstillägg: 2 595 SEK per person
I resans pris ingår:
Flyg, Köpenhamn – Heathrow med SAS t/r inkl skatter
Resa i lokal helturistbuss med luftkonditionering och toalett
Reseledarservice under hela resan
1 övernattning i London, Kingsway Hall
1 övernattning i Uckfield, Buxted Park Hotel
2 övernattningar utanför Southampton, Botleigh Grange Hotel & Spa
Båttur och middag på Themsen
Inträde Victoria and Albert Museum, London
Inträde Chartwell, Sissinghurst, Brighton Pavilion Museum, Osborne House
Afternoon tea
Luncher 4 dagar (1 dag ledigt)
Färja Southhampton – Isle of Wight t/ r
Guidning av Peder Lamm under hela resan
Du hittar resans detaljer även på www.scandorama.se/aoa
För frågor, ring Scandorama, 040-600 00 60, eller mejla [email protected]
Anmälan sker hos Scandoramas bokningsavdelning på 040-600 00 00 eller gruppavdelning på 040-600 00 60.
Vi ses i England!
Jubileum i Brösarp

Foto ERIK KARLSSON
Antikviteter i originalskick och kulturhistoriskt intressanta föremål finns det som vanligt gott om när Antikmässan i Brösarp slår upp sina portar. I år firar mässan, som äger rum 15–17 mars, 20-årsjubileum!
Fritidskläder förr och nu

Flickorna på cykeltur är från Risätra och året är 1916. Foto GEORGE RENSTRÖM
Runt 1900 var kvinnor som idkade friluftsliv och sport fortfarande insnörda i korsetter samt bar långa kjolar. Men de kommande decennierna innebar stora förändringar i samhället och några decennier senare kunde kvinnorna röra sig ledigt i långbyxor, shorts, tröjor, djupt urringade baddräkter och korta soldräkter.
Nordiska museet ger i utställningen Från snörliv till solliv en bild av fritidsklädda kvinnor från slutet av 1800-talet fram till 1940-talet med exempel på klädesplagg och fotografier ur sina samlingar. Utställningen öppnar 8/3.
