Påkostad bordsdekoration

Pippi enligt Ingrid
© Ingrid Vang Nyman/Saltkråkan AB. Detalj ur en streamer för barnens dag-firande i Humlegården 1949.
För många tidiga Pippifans är Ingrid Vang Nymans tecknarpenna den enda som på riktigt fångat Astrid Lindgrens figurer, trots Ilon Wiklands – eller för den delen Björn Bergs – omåttliga popularitet. Millesgården i Stockholm uppmärksammar i vår konstnären och barnboksillustratören Vang Nyman med bland annat ett 50-tal originalillustrationer. Pågår 28 januari–20 maj.
En harpa att sitta i
Dansken Jørgen Hovelskov gjorde allt rätt när han på 1960-talet formgav sin harpstol eller strängstol som den också kallas. En stol bekväm att sitta i och en skulptur vacker att betrakta. Materialet är askträ och jute.
På Quittenbaum föll klubban vid 2 200 euro (2 200–2 500).
Ronneby – centrum för emalj
Tre kannor av Jens Quistgaard med rottingliknande plasthandtag, emaljerade på Kockums. Foto: Hans Krohn
Emaljerade grytor, kannor, handfat, pottor och mycket annat formgavs och tillverkades under åren 1893 till 1971 i Kockums Emaljerverk i Ronneby. Härifrån spreds de emaljerade kärlen till hela världen. I boken Från brukskonst till konstverk i emaljens Ronneby berättar kulturjournalisten Jane Betts historien om hur industrimannen Frans Henric Kockum byggde upp Kockums Jernverk i Kallinge och Kockums Emaljerverk i Ronneby. Tyngdpunkten i boken ligger på föremålen, hur de såg ut och förändrades genom tiderna. Att skriva och i egen regi ge ut denna bok, som är rikt illustrerad med foton av Hans Krohn, är inget mindre än en kulturgärning.