Svensk kunglig glans över miljonskåp på Christie's


Ständigt denne Damien Hirst
Konstvärldens egen "golden boy" Damien Hirst ställer från och med i dag ut 19 nya målningar på galleriet White Cube i London. Utställningen "Nothing Matters" är fylld av mörka motiv med blodbestänka kråkor, slaktknivar, djurhuvuden och spöklika figurer. Damien Hirst har bland annat sålt världens hittills dyraste konstverk, en diamantprydd dödskalle för 605 miljoner kronor. Men när han nu börjat måla tavlor möter han inte riktigt samma uppskattning. I alla fall inte hos The Independents kritiker Tom Lubbock, som i en riktig sågning av en tidigare utställning slår fast att mannen inte kan måla.


Finska pinnar på Röhsska

Av Christina Linderoth-Ohlson
Finländske Harri Koskinen formgav ”Relations Lantern” för Iittala 1999. Den ingår i utställningen som pågår till den 28 februari 2010. Foto Iittala
Vintagevarning på stan...
I lördags fick jag äntligen tillfälle att besöka Herr Judit på Hornsgatan i Stockholm. Helt underbart men fullständigt livsfarligt för hushållkassan. Fullastad med kassar med saker jag inte visste att jag behövde styrde jag sedan stegen till Herr Judits filial Brandstationen, ett litet eldorado av inredning, accessoarer och kuriosa. Ett par vintage Ray Ban i ovanlig modell lyckades jag avstå i sista sekunden – de var alldeles för små. Men ack så snygga...


Bräckliga muskler visas upp
Under hösten visas porslin och keramik på Hallwylska museet i två utställningar. Grevinnan von Hallwyl var en storsamlare, bland annat av europeiskt porslin. Ett hundratal porslins
föremål – bland annat skulpturer, serviser, figuriner och samlarkoppar från senbarock till tidigt 1900-tal – har nu tagits fram ur gömmorna. Porslinet kommer från berömda tillverkare som Meissen, Sèvres, Kunglig dansk och Chelsea.
Besökarna kan samtidigt njuta av den finska keramikern Dorrit von Fieandts färgsprakande pjäser i ”Livets Färger”.
Av Christina Linderoth-Ohlson
Figurinen modellerad av Adolf Amberg i Berlin 1904 ingår i utställningen som pågår till den 17 januari 2010.
Foto Samuel Uhrdin

Besökarna kan samtidigt njuta av den finska keramikern Dorrit von Fieandts färgsprakande pjäser i ”Livets Färger”.
Av Christina Linderoth-Ohlson
Figurinen modellerad av Adolf Amberg i Berlin 1904 ingår i utställningen som pågår till den 17 januari 2010.
Foto Samuel Uhrdin
Elegant som Audrey Hepburn

Foto: Kerry Taylor Auctions

Som till exempel den här fräcka lilla svarta klänningen från Givenchy som Hepburn bar i filmen "Paris When it Sizzles" från 1962. Utropet är satt till 10 000–15 000 pund.

Lys upp med ljuvlig jugend

Finländskt lantliv på Waldemarsudde

Elin Danielsons ”Flickan med katter i sommarlandskap”.
Foto UPM-KYMMENES KULTURSTIFTELSE
Under hösten finns chansen att se konst från den finländska guldåldern, som varade från mitten av 1800-talet till början av 1900-talet. På Prins Eugens Waldemarsudde visas målningar av konstnärer som Helene Schjerfbeck, Akseli Gallen-Kallela, Albert Edelfelt och Pekka Halonen som bland annat skildrade det finländska landskapet och livet på landsbygden. Målningarna ingår i Föreningen Finländska konststiftelsen. Den omfattar en rad finländska samlingar som tillsammans har runt 5 000 verk. För första gången visas delar av samlingarna utanför Finland. Utställningen pågår till den 10 januari.
Av Christina Linderoth-Olson
Praktfullt på Operan


Ljus i mörkret

En sällsynt ruggig dag som i dag, när dimman ligger som en våt filt över nejden önskar jag inget hellre än att göra i ordning en mustig gryta. När gästerna anländer välkomnas de av en sprakande brasa. Eldkorgen i svart järnsmide kommer från Nacka Byggnadsvård och kostar 1850 kr.

Missa inte Grand Antiques!

av Kronhuset, där antikmässan Grand Antiques håller full fart. Elva konst- och antikhandlare ställer ut i den historiska miljön och passar dessutom på att erbjuda guidade visningar både lördag och söndag. Adress, öppettider och detaljer om utställarna på www.grandantiquesgoteborg.se
Johan Sjösten ställer ut på Grand Antiques i helgen.
Foto Erik Karlsson

Plats på sängbordet

När det är dags att vakna i den mörka novembermorgonen önskar jag att jag kunde få titta upp från kudden och kika på denna Patek Philippe från 1970-talet. Det batteridrivna bordsuret har silverfärgad urtavla och fodral av förgylld mässing och säljs på Stockholms Auktionsverks specialauktion den 17 november med utrop 10 000-15 000 kr. Att det är just ett bordsur och ingen väckarklocka gör mig ingenting – jag slumrar gärna vidare.

Fast på hotellrummet

Den sinnrika säng-fällan visades på CUTMR 2008.
Om du har vägarna förbi Toronto så kan du boka in dig på Gladstone Hotel. Alla rum är individuellt inredda av olika konstnärer och för sjunde året i rad deltar dessutom man i Toronto International Design Festival med utställningen Come Up To My Room där ett antal konstnärer får fria händer att ställa ut i elva av rummen och fjorton andra utrymmen i hotellet. Utställningen pågår 21-24 januari.

Upptäck Madeleine Vionnet!

Madeleine Vionnet föddes i Chilleurs-aux-Bois i en enkel miljö. Till hennes modehus, som öppnades 1912 i Paris, sökte sig fransyskor som ville hänga med i tidens trender. Kläderna hade ett ”Vionnet-stuk”, rena och moderna i stilen, vackra och feminina. När kriget bröt ut 1939 stängde hon sitt hus på avenue Montaigne. Men framsynt som hon var insåg hon att mode så småningom skulle räknas som en kulturyttring. På 1950-talet donerade hon 122 av sina klänningsmodeller, 750 moderitningar och en mängd foton av sina kollektioner. De finns nu på Les Arts Décoratifs och en av minimalismens franska stjärndesigner, Andrée Putman, har där gjort en utsökt utställning av alltihop.
Les Arts Décoratifs, 107 rue de Rivoli i Paris är öppet alla dagar 10.00–17.00.
Av Lena Rydin
En fantastisk kreation från Madeleine Vionnets kollektion vintern 1933. Nu visas modeikonens skapelser på en utställning i Paris.
Foto Les Arts Décoratifs
Proveniensen är allt!

Med tanke på hur buden smattrade på Bergmanauktionen bör väl ingen bli förvånad över hur viktig ”kändisfaktorn” är för priset. Som den här, i och för sig väldigt fina, guldklockan från schweiziska Vacheron Constantin. Utan proveniensen Marlon Brando och ingraverad hälsning från Zsa Zsa Gabor hade nog budgivningen stannat långt tidigare. Nu klubbades urverket för 18 000 dollar
(3 000–5 000) på Antiquorum.

Heta bud fick matta att flyga över världsrekordet

Foto Göteborgs auktionsverk
Mattsamlare runt om i världen drog tydligen efter andan när det blev känt att en mycket sällsynt Ersari bönematta skulle säljas i Göteborg, till utropspriset 125 000 kronor. För enligt Göteborgs auktionsverk blev budgivningen intensiv och klubban föll först vid 690 000 kronor
– Det är ju fantastiskt spännande när man hittar en sådan sällsynt matta på golvet hemma hos en privatperson i Göteborg. Den här mattan är en av ett fåtal kända Ersari bönemattor av den här typen i världen och priset är det högsta noterade någonsin, säger Ludwig Fredén Klenfeldt, ämnesansvarig hos Göteborgs auktionsverk.
