Endast ett miljonutrop på vårens ryska kvalitetsauktion

Ett drastiskt mått på finanskrisen inom konst- och antikhandeln är Stockholms Auktionsverks ryska specialauktion i vår – utbudet omfattar 247 objekt för totalt 18 Mkr jämfört med 459 objekt för 75 Mkr i hös tas.
Höstauktionens rekordutrop fick ta första smällen i finanskrisens utbrott och försäljningen halverades. Dock kunde en magnifik ordensuppsättning klubbas för 6,1 Mkr. Inte bara Stockholms Auktionsverks ryska utbud har drabbats av vikande efterfrågan i Sverige.
I höstas sjönk Bukowskis ryska försäljning till en fjärdedel av vårens försäljning, medan Uppsala Auktionskammare bara tappade en mindre del.
Stockholms Auktionsverks ryska vårauktion har nu krympt till bara en dag den 12 mars – och det finns bara ett enda miljonutrop: Konstantin Makovskijs trubadurporträtt ”Sångaren” från 1892 för 1,2–1,6 Mkr. 
Auktionens huvudnummer är en unik samling på hela 50 porträttskisser i blyerts och färgkrita och en goauche av det dramatiska konstnärsödet Filip Maljavin
Han emigrerade från Sovjetunionen 1922 till Sydfrankrike. Som enbart rysktalande greps han som misstänkt spion av nazisterna 1942, friades och vandrade till fots hela vägen från Bryssel tillbaka till Nice – men en vecka senare var han död.
Teckningarna ropas för ett par tusenlappar var och gouachen för 50 000 kr.
Mest pikant är tre helt oblyga salongspornografiska akvareller som tillskrivs greve Mikajl Zichy (225 000 kr var).
En av verkligt få ryska lyxartiklar denna gång är ett guld- och diamantprytt handtag i konststen till ett parasoll från Fabergé (500 000 kr).


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0