Dekorativt med blått och vitt

Blå och vita lapptäcksarbeten visas på Mölndals stadsmuseum.

Den gamla lapptäckstekniken lyfts fram i Bara blått och vitt – en utställning om lapptäcksarbeten på Mölndals stadsmuseum. Utställningen vill lyfta fram en gammal hantverkstradition som lockar både unga och gamla utövare. Här visas nytillverkade lapptäcksarbeten i blått och vitt, men många är tillverkade efter traditionella mönster. Utställningen, som pågår 1/6–29/9, är ett samarbete mellan Lapptäcksverkstan, Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet och Mölndals stadsmuseum.
 
Nyckelord:



Man Ray visade vägen

 

Man Rays Orchestra ingår i portfoliopn Revolving Doors från 1926, som består av tio bilder i tekniken pochoir. Bilderna är baserade på collage som Man Ray gjorde i New York 1916–17 och första gången visades 1919.

1926 ©MAN RAY TRUST / BUS, Stockholm, 2013

 

Amerikanen Man Ray (1890–1976) är en av 1900-talskonstens giganter. Vad han än arbetade med så drev hans experimentlusta på konstens utveckling. I sommar finns möjlighet att se bredden i hans konstnärskap när Mjellby konstmuseum visar över hundra verk – fotografier, film, teckningar, objekt, måleri, grafik och skulptur. Utställningen pågår 15 juni–15 september.

Nyckelord:



Berns fyller 150!

Berns kökspersonal fotograferad under 1950-talet.

 

I år är det 150 år sedan konditorn Heinrich Robert Berns lät uppföra det nöjestempel som fick samma namn som han själv och sedan dess har spelat stor roll i Sveriges nöjesliv. Bland de många berömdheter som intagit scenen finns Ernst Rolf, Jussi Björling, Alice Babs och Count Basie. Och 1967 spelade Hasse & Tage sin första revy Lådan här. I anslutning till jubileet ges boken Berns 150 år ut. I den låter Lennart Jarnhammar, kultur- och företagshistorisk skribent, de 150 åren passera revy.

Nyckelord:



Jubileum på Östasiatiska

Ask med lock i röd relieflack från Qingdynastin, troligen 1700-tal. Lackarbetet ingick i Gustaf VI Adolfs gåva till svenska folket.

© KARL ZETTERSTRÖM, VÄRLDSKULTURMUSEERNA

 

I år firar Östasiatiska museet på Skeppsholmen 50 år med två intressanta utställningar. Den ena, Krigardrottningen – Makt och riter i Kinas tidiga dynastier, är ett samarbete med Henan Provincial Administration of Cultural Heritage. Unika arkeologiska bronsföremål från Kina, bland annat från krigardrottningen Fu Haos gravkammare, har lånats in från sju kinesiska museer i Henanprovinsen.  

 

Gamle kungens donation av fantastiska asiatiska föremål har betytt mycket för museet. Kungens gåva – Gustaf VI Adolfs gåva till svenska folket berättar om kungen som samlare och kännare av asiatisk konst.

 

Utställningarna öppnar 25 maj och pågår till november 2013.

 

 

Nyckelord:



Populärt museum!

Drygt 9,7 miljoner! Så många besökare hade Louvren i Paris under 2012 och blev därmed enligt tidningen The Art Newspaper världens mest besökta museum. Besökarna var nästan en miljon fler än föregående år. Skandinaviens mest besökta museum är Vasamuseet som årligen kan räkna in drygt 1 miljon besökare.

Nyckelord:



Dyrgrip såld på Skånes Auktionsverk

Vårens kvalitetsauktion på Skånes Auktionsverk i Landskrona bjöd på en rejäl överraskning. En guanyin i "Blanc-de-Chine" från Ming dynastin, Kina 1600-tal, hade

10 000 kronor som utropspris men klubbades, efter intensiv budgivning, för

820 000 kronor! Åtskilliga kinesiska samlare var, trots att gudomligheten hade skadats och lagats flera gånger, intresserade av att ropa hem den fyrahundraåriga Mingstatyn till Kina. För Skånes Auktionsverk är 820 000 kronor det nästhögsta pris som betalats för ett föremål.

Nyckelord:



Evigt ljus med PH!

PH 5 från 1958. Foto LOUIS POULSEN LIGHTING A/S, DANMARK 

 

Han hade många strängar på sin lyra, dansken Poul Henningsen (1894–1967). Men mest känd är han för sin banbrytande belysningsdesign. I sommar, med början nu i maj, visar Falkenbergs museum för första gången i Sverige en unik samling med ett femtiotal lampor, skisser och filmer. Här finns alla klassikerna, till exempel den mycket populära PH 5 från 1958. Utställningen, som pågår till och med den 25 augusti, visar bredden i hans lampproduktion: golv-, vägg- och bordslampor, ljuskronor och beställningsarbeten.

 

 

 

Nyckelord:



Antiktur i nordvästra Skåne

Foto: ERIK KARLSSON

 

Dags igen för Antikturen! Femton antikhandlare inom området antikt, modern design, retro, vintage, second hand & loppis 
slår upp sina dörrar och bjuder in till fyra fynddagar med start Kristi himmelfärds dag den 9 maj. Öppettiderna är 9–18.

Se www.antikturen.se för mer information.

Nyckelord:



RSS 2.0