Bukowskis nya vd vill satsa på unga kunder och nätet

Caroline Talsma tar över som ny vd för Bukowskis efter Carl-Gustaf Petersén.
Hur känns det?
– Jättekul, spännande och utmanande. Det är ju inte en helt ny roll eftersom jag varit tillförordnad vd sedan årsskiftet. Men nu blir det mer på ”riktigt” vilket känns väldigt bra.
Vilka blir Bukowskis stora utmaningar i framtiden?
– Vi hade bra resultat på våra auktioner i våras som det nu gäller att behålla och utveckla. Samtidigt vill vi försöka hitta nya yngre kunder. Dessutom har vi avsikt att öka vår tillgänglighet på nätet.
Hur mycket skrämmer finanskrisen dig?
– Vi märkte av en dramatisk nedgång i höstas och vår omsättning har i det närmaste halverats det senaste året. Och det är ju en global nedgång som drabbar alla. Men vi har nu anpassat kostnadskostym efter rådande marknad och omsättning.
Vilka föremål brinner du extra mycket för?
– Möbler och skulpturer. Men även samtidskonst och smycken. Jag tycker  mycket om vackra saker i allmänhet.

Nyckelord:



Ljuva åttiotal!

Hårspray, axelvaddar och geometriska mönster – det är 20 år sedan 1980-talet tog slut, men som stil är det hetare än någonsin. Rörstrand museum tar nu tidsmaskinen ner till yuppiens era och visar under sommaren ”80-tal på Rörstrand – keramik i yuppiens tid”. Det blir en unik samling av 1980-talets keramik, självsäker och lustfylld, med stildrag från art déco och Asien, men också i pastelligt ljuva penseldrag.
Efter sjuttiotalets bruksvara satsade Rörstrand på prestige och keramisk konst för en köpstark internationell kundkrets. Inspiration kom från det svenska konstglasets framgångar. Signe Persson-Melin med den eleganta ”Primeur”-servisen och Bertil Valliens ”Terra”-serie visade vägen till den återstartade Konstavdelningen där framåtandan flammade upp hos ett helt gäng av konstnärer. Inger Persson, Rolf Sinnemark, Suzanne Öhlén, Oiva Toikka, Gösta Gräs, Kerstin Hörnlund, Jackie Lynd, Eva Bengtsson, Tio-gruppen med flera arbetade med projekt som ”Tekannor”, ”Terriner” och ”Sagolika skålar”. Det är storslaget, kaxigt och för första gången samlat i en utställning. Du har fram till den 16 augusti på dig.

Nyckelord:



Svensken som leder konstnärerna in i Venedig

Venedig står på söndag åter som värd för en av konstvärldens stora årliga händelser. Då drar Venedigbiennalen igång, med drygt 100 deltagande konstnärer. Mitt vimlet av gallerister, kritiker och besökare står svensken Daniel Birnbaum, som i år leder biennalen. I en intervju i SvD ger han sin syn på det prestigefulla uppdraget.
Nyckelord:



RSS 2.0