Färgstarka Margareta Hennix...



...kom till Gustavsberg 1967 och samma år formgav hon sin sprudlande glada porslinsserie ”Galejan” för fabriken. Halvdussinet assietter, diameter 17 cm, fyndades på stadsauktion hos Norrköpings Auktionsverk då klubban föll redan vid 200 kr (300).
Av Annika Malmborg
Foto Norrköpings Auktionsverk



Nyckelord:



En dag i livet



När ”Sgt Pepper” damp ner i skivbackarna 1967 förändrades popmusiken för alltid. Ljudet, omslaget och låtarna var banbrytande, men även texterna. Pricken under detta musikhistoriens utropstecken var det sista spåret: ”A Day in the Life” som John Lennon skrev i januari 1967. Inte kunde han då ana att pappersarken han klottrade ned texten på en dag skulle gå under klubban på Sotheby’s för 1,2 miljoner dollar (500 000–800 000).





Nyckelord:



Så snygg, så snygg...

...med långa hyllplan bakom släta dörrar och en hel rad med lådor med dragkant undertill, höjd 78 cm och längd 190 cm. Ett sådant sideboard blir förstås en pärla i matrummet och vinnande budgivare fick dessutom detta fyndiga förvaringsutrymme till en högst överkomlig peng. Klubbslag vid 1 900 kr (2 000) hos Lauritz.com i Malmö.
Av Annika Malmborg
Foto Lauritz.com

Nyckelord:



Gudomlig grafik


Hon var den gudomliga, han den gudabenådade. De var två av 1900-talets stora ikoner och mötet mellan Greta Garbos ansikte och Andy Warhols kreativitet resulterade i det här fantastiska bladet. Warhol initierade ett projekt med en svit om sex blad som hans tryckare Rupert Jasen Smith fullföljde 1988, ett år efter konstnärens död. Ett av bladen, som ingick i en serie av provtryck, klubbades nyligen på Stockholms Auktionsverk för 11 000 kr (10 000–12 000).
Av Jens Nordqvist

Greta Garbo
såsom Andy Warhol såg henne.
Foto Stockholms Auktionsverk

Nyckelord:



624 000 kronor...

...kostar det att få trä på sig en likadan klocka som Charles Lindbergh bar när han 1927 genomförde den första ensamflygningen över Atlanten. Klocktillverkaren Longines har nämligen skapat en reproduktion av uren, rapporterar di.se. Atlanten Voyage Watch, som klockan heter ska kunna mäta hastigheter upp till 500 km/h.


Nyckelord:



Vad sägs om lejonkungen...


...i Gunnar Nylunds sköna tappning?
Lejonhuvudet i stengods, höjd 21 cm, är tillverkat hos Rörstrand där Nylund var verksam 1931–59. Den läckra kissen smög i väg som förväntat för 5 000 kr (4 000–5 000) på vårens kvalitetsauktion hos Norrköpings Auktionsverk.
Av Annika Malmborg
Foto Norrköpings Auktionsverk








Nyckelord:



Satsa på antikt lull-lull!


Smycken, smycken, smycken! Modehus i Paris tillverkar dem, de lyser på catwalken, kända designers signerar dem – det är faktiskt mer än hundra år sedan smycken hade en sådan stjärnroll i modebilden.
Varför betala så dyrt för bijouterier när man kan lägga till en liten summa och få ett äkta antikt smycke?
Intresset för smycken har på allvar smugit sig in i antikvärlden. Det är inte längre bara hovjuvelerare Bolins auktioner i Stockholm som sätter ljuset på smycken.
Trenden kommer framförallt från auktionshus utomlands såsom Christie’s, Bonhams och Sotheby’s.
Priserna på antika smycken har ökat markant: märken som Cartier, Van Cleef & Arpels, Chaumet och Boucheron ligger bäst till.
Av Lena Rydin

Gamla smycken rostar aldrig. För 12 000 kronor (utrop 9 000) kunde man på W A Bolins höstauktion köpa en läcker pärlcollier med tillhörande örhängen.
Nyckelord:



Ibland är det...


...pricken under bordet som gör det! Detta nätta bord, höjd 66 cm och diameter 80 cm, med sköna art déco-former klubbades för överkomliga 1 200 kr (1 500) hos Auktionskompaniet i Malmö.
Av Annika Malmborg
Foto Auktionskompaniet

Nyckelord:



Besatta samlare


Det finns samlare och det finns samlare. Många är vi som stått framför fantastiska föremål med ett habegär som knastar i varje cell och tänkt att bara den här också… Ibland vinner impulsen över både plånbok och förnuft, ibland är det realiteternas kranka blekhet som tar hem segern. Men det finns också de som med tiden sliter ner motståndskraften totalt och låter samlandet bli ett missbruk. Om detta skriver de amerikanska forskarna Randy O Frost och Gail Steketee i den kritikerrosade boken ”Stuff” (Houghton Mifflin Harcourt).
Av Jens Nordqvist


Nyckelord:



RSS 2.0