Gallerist polisanmäler förfalskning

Per-Olov Börjeson, gallerist i i Malmö, köpte i april förra året ett grafiskt blad signerat den kinesiske konstnären Zao Wou-ki. Men bladet som såldes av Stockholms auktionsverk har enligt Börjeson visat sig vara en förfalskning, skriver Sydsvenskan.
Zau Wou-ki skapade färgetsningen 1974 och Per-Olov Börjeson köpte då hela den numrerade upplagan. Sedan dess har ett antal så kallade Hors commerce-exemplar (som trycks utanför den numrerade upplagen), dykt upp på marknaden. Enligt Sydsvenskan finns det 32 kända hc-exemplar av bladet, och det var ett av dessa som Per-Olov Börjeson trodde att han köpte av Stockholms auktionsverk. Men efter korrespondens med konstnären är han nu övertygad om att verket är oäkta. Han tror dessutom att den som förfalskat bladet tryckt upp fler exemplar.
– Självklart tar vi tillbaka bladet om vi får ett skriftligt intyg från konstnären på att han inte har signerat det, säger Fredrik Fellbom, Auktionsverkets grafikexpert, till Sydsvenskan.
Enligt A&A:s expert, Christer Ekbom, är risken för förfalskningar av grafiska blad tyvärr inget nytt och utgör en ständig risk; dock är det sällan som de stora auktionshusen går på några smällar. Men för mindre värdefulla blad tar man inte heller alltid ur bladen från inramningen för att syna dem närmare – vilket tar mycket arbetstid i anspråk.
Per-Olov Börjeson uppmärksammades stort när han förra året slog larm om förfalskningar av Andy Warhols så kallade brilloboxar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0