Strindberg på Nordiska museet

Utställningsaffisch.
Text ur Ockulta dagboken på foto taget av Strindberg själv.
Form: Karl Thorson, Nordiska museet
Efter August Strindbergs död år 1912 erbjöds Nordiska museet i olika omgångar en stor del av författarens möbler, originalmanuskript, bibliotek och målningar. Mycket av materialet har museet sedan deponerat på Strindbergsmuseet och i Kungliga Biblioteket. Inför Strindbergsåret har museets egen Strindbergsutställning rejält omarbetats.

I den omarbetade utställningen visas den Ockulta dagboken i original, vilket är mycket sällsynt. Även originalmanuskriptet till den världsberömda pjäsen Fröken Julie kan ses här och därtill är det för första gången möjligt att bläddra och närstudera dessa två originalskrifter i digitala kopior i utställningen.

Nordiska museet äger den största samlingen av August Strindbergs målningar. I utställningen visas 17 av dessa, däribland några som sällan visats tidigare. I målningarna figurerar aldrig några människor, till skillnad från hans fotografier där han ständigt avfotograferar personer i sin närhet, inte minst sig själv. Ett femtontal av hans egna fotografier visas i utställningen som pågår tillsvidare.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0