Rysk konstskatt i Stockholm

Kronstadts redd, oljemålning av Ajvazovskij.

Fotograf/Källa: Centrala Marinmuseet i Sankt Petersburg 2011

 

Ivan Ajvazovskij (1817–1900) räknas som en av världens främsta marinmålare. I alla fall om ryssarna får bestämma. Saken kan naturligtvis diskuteras, att han är populär på auktionsmarknaden råder det däremot ingen tvekan om. Uppsala auktionskammare sålde i våras målningen Slaget vid Bomarsund för 7,6 miljoner kronor.

Ajvazovskij utsågs av tsar Nikolaj I till det ryska imperiets officiella marinmålare och han kom sedan att tjäna under fyra tsarer. Det gick undan när Ajvazovskij målade, vilket också syns i måleriet. Oftast avslutades en målning på en dag.

I mitten av sin karriär uppgav Ajvazovskij att han utfört omkring sex tusen verk. Men omkring cirka tjugotusen verk av konstnären tros vara i cirkulation på konstmarknaden, enligt marinmuseet i Sankt Petersburg.

Vi vill tipsa om att det fortfarande finns en unik möjlighet att se ett flertal verk av Ajvazovskij på Sjöhistoriska museet i Stockholm fram till och med den 15 november. Målningarna är ett inlån från Centrala marinmuseet i Sankt Petersburg och räknas till de ryska konstskatterna.

Av LARS VIKSTRÖM

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0